HJEMME IGJEN: Søndag formiddag fikk Gunn Walstad Sogge (54) og datteren Christina (14) flytte hjem igjen etter å ha vært evakuert siden torsdag kveld. Bildet er tatt i 2014.

HJEMME IGJEN: Søndag formiddag fikk Gunn Walstad Sogge (54) og datteren Christina (14) flytte hjem igjen etter å ha vært evakuert siden torsdag kveld. Bildet er tatt i 2014. Foto: Lars Smisethjell NTB scanpix

Gunn fikk flytte hjem: – Vi begynner å bli slitne

Søndag formiddag fikk Gunn Walstad Sogge (54) og resten av familien flytte tilbake til gården under fjellmassivet Mannen. Nå lurer hun på når de må ut neste gang.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Vi er veldig glade for å komme hjem, men det er frustrerende å holde på slik. Vi begynner å bli slitne, sier hun.

Søndag morgen besluttet Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) å sette ned farenivået for Veslemannen fra rødt til gult.

Dermed ga politimesteren i Møre og Romsdal klarsignal for at de elleve beboerne som ble evakuert torsdag kveld, kunne få flytte tilbake til hjemmene sine.

Fjerde året med evakuering

Dette er fjerde året på rad at Sogge og de andre som bor under fjellpartiet Mannen blir evakuert på grunn av rasfare.

– Vi vet at vi må ut igjen, men ikke når det skjer, sier 54-åringen, som driver gården Lyngheim sammen med ektemannen Jørgen.

Også de rundt 200 sauene måtte flyttes etter at alarmen gikk torsdag kveld.

– Vi har laget et beredskapsbeite på den andre siden av elven som dyrene flyttes til, forteller Gunn.

Slik så det ut på Veslemannen fredag:

Hun håper det snart lykkes å få ned fjellmassene som truer bebyggelsen under fjellet.

– Fra august begynner tankene å komme. Det sliter på å ha det slik år etter år, og aldri vite når det tar slutt, sier Gunn.

Les mer her: Slik vil de få Mannen til å rase

Torsdag kveld ble farenivået for ras hevet til rødt, som betyr «ekstrem fare». Så høyt har farenivået bare vært tre ganger tidligere, en gang i 2014, en i 2015 og en i 2016.

Beveget seg 15 centimeter

Fredag målte NVE en bevegelse i Veslemannen på hele 15 centimeter i døgnet. Natt til fredag begynte NVE å pumpe vann ned i det ustabile fjellpartiet i håp om å utløse ras, uten at det hjalp.

– Vi har selvfølgelig ikke oppnådd det vi hadde håpet på. Sånn sett er vi litt skuffet over at vi ikke har fått bukt med det, sa seksjonssjef i NVE, Lars Harald Blikra, til VG fredag.

Søndag meldte NVE i en pressemelding at hastighetene i fjellpartiet har avtatt, og at det er varslet kaldt vær fremover som reduserer rasfaren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder