TATT HER: Dette er den private barnehagen der den da tre år gamle jenta gikk. VG fikk i våres opplyst av de ansatte at bortføringen fant sted utenfor på gaten, og at de andre barna ikke merket hva som skjedde. Foto: Jørgen Braastad

Kidnappet datter (4) tilbake til Norge

48-åringen som kidnappet sin datter fra Kypros tidligere i vår, har etter lengre tids forhandlinger inngått en avtale om at han skal melde seg for norsk politi.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

4-åringen kom tidligere i dag sammen med sin far til et barnehus på Østlandet, der det blir barneavhør datteren. Dette avhøret blir gjennomført av en Kripos-etterforsker.

Også politiet og barnevernet er til stede på dette møtet.

Faren har meldt seg frivillig til avhør, etter at han har vært siktet for omsorgsunndragelse i forbindelse med kidnappingen av sin egen datter.

Hentet på Kypros

Advokat Mette Yvonne Larsen, som har representert faren, bekrefter i en SMS til VG at far og datter nå er i Norge.

I en pressemeldingen skriver hun at «han melder seg nå fordi barnets mor gjennom sine representanter i Norge har forpliktet seg til å innlede en dialog om fremtidig samarbeid om barnet, og som forutsetter at barnet skal ha kontakt med begge sine foreldre».

– Det er, og har hele tiden vært, vår klients ønske at datteren skal ha et normalt og godt liv hvor hun har kontakt med begge sine foreldre, skriver Larsen videre.

Ukjent reise gjennom Europa

Det var den 27. april i år den fire år gamle jenta ble hentet av sin egen far rett foran øynene på mor rett ved barnehagen der hun gikk på Kypros.

Bistandsadvokat Sol Elden, som representerer moren, skriver følgende i en SMS til VG:

– Mor er naturlig nok svært lettet og lykkelig for at datteren har kommet til rette igjen. Hun gleder seg til å gjenforenes med jenta si, skriver Elden.

De har nå vært på flukt i Europa, etterlyst av Interpol like lenge.

Ingen har visst hvordan de har reist gjennom Europa utenom de profesjonelle aktørene faren har brukt for å få hjelp til kidnappingen.

Profesjonell hjelp

Moren har ikke sett datteren sin siden hun ble kidnappet i april. Faren på sin side mener det var moren som kidnappet barnet fra ham i Norge høsten 2015.

VG intervjuet faren i sommer der han fortalte at han hadde fått profesjonell hjelp til å hente datteren, og at han var på vei mot Norge i løpet av noen uker.

Oslo tingrett slo fast i august at den 48 år gamle mannen som bortførte datteren (4) sin fra Kypros, skulle levere henne tilbake. Moren fikk også rett til å hente henne i Norge.

Se også: I dette intervjuet fra juni forteller faren hvordan han tok datteren fra moren på Kypros og ble borte i en taxi i løpet av ti sekunder (saken fortsetter under video):

Ulovlig bortført

Retten mente på det det tidspunktet de tok sin avgjørelse at far og datter befant seg i Norge, noe ikke faren eller hans advokater ville bekrefte.

Les reportasjen: Slik tror politiet far og datter kan ha krysset til Nord-Kypros

Det var moren som fremmet kravet for retten etter at hun hadde fått en mail fra faren.

Oslo tingrett slo fast at den fire år gamle jenta er ulovlig bortført.

VG er også kjent med at norsk politi har jobbet hardt med å finne den fire år gamle jenta. De har blant annet avhørt familiemedlemmer av 48-åringen og gått inn i hjemmet hans på ransaking.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder