KAN HA BLITT OVERVÅKET: Kong Harald og resten av kongefamilien. Foto: SCANPIX

Politiet etterforsker: - Kongen også overvåket

Politiet etterforsker om kong Harald og kongefamilien også er ulovlig overvåket.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

- Vi er kjent med at det pågår politietterforskning - utover dette har vi ingen kommentar, sier assisterende kommunikasjonssjef Sven Gj. Gjeruldsen ved Slottet.

Etter hva VG har brakt i erfaring har det vært kontakt mellom det kongelige hoff, Forsvarsdepartementet og Kripos om den meget pikante saken.

Vet du noe om dette? Tips oss!

Tirsdag avslørte TV2 at Kripos har satt i gang full etterforskning, etter at Forsvarsdepartementet varslet dem om at Forsvarets Sikkerhetstjeneste ulovlig kan ha overvåket statsminister Jens Stoltenberg, Statsministerens kontor og de andre departementene.

I går kveld ble det kjent at saken i Justisdepartementet ble utløst av at noen i Justisdepartementet skal ha surfet på pornografiske nettsider. Etter det VG erfarer, skal saken på Slottet være annerledes: Det skal dreie seg om mistanke om overvåkning av datasystemet - noe som kan ha gitt tilgang til mail-systemet på Slottet.

Sensasjonell

At det norske kongehuset også mistenker at de har blitt overvåket, er en sensasjonell omdreining: Norges konge og dronning, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit kan ikke føle seg trygge på om noen snoker i deres kommunikasjon.

Kripos ønsker hverken å bekrefte eller avkrefte at de også etterforsker ulovlig overvåkning ved Slottet:

- Jeg har valgt å ikke kommentere noe rundt departementene, og jeg vil heller ikke kommentere noe rundt Slottet. Vi ser bredt på denne saken, og ønsker ikke å være bundet opp av konkrete steder, sier statsadvokat Petter Mandt til VG.

- Setter politiet de to overvåkningssakene i sammenheng?

- Da ville jeg kommentert på de to sakene, og det ønsker jeg ikke.

Slo alarm

En innsider slo alarm: Noen ved Slottet varslet tidligere i år at det kunne se ut som om noen utenforstående hadde vært inne på det meget lukkede kommunikasjonssystemet som Slottet har.

Det er et nett absolutt ingen utenforstående skal ha tilgang til. Den mulige ulovlige overvåkningen har skjedd i år. VG har ikke fått bekreftet det presise tidspunktet, utover at det skjedde for noen få måneder siden.

Det er Forsvarets sikkerhetstjeneste (FOST) som er ansvarlig for datasikkerheten ved Det kongelige norske slott. De har fått jobben med å drifte kommunikasjonsnettet ved Slottet og å passe på at ingen inntrengere slipper inn. Men de skal overhodet ikke kontrollere hva som er av trafikk på det kongelige kommunikasjonsnettet.

Les også:Stortingspolitikere sjokkert over avsløringene

Det er dette det nå er mistanke om er skjedd og som etterforskningen skal gi svar på: Har de som passer på at ingen inntrengere skal trenge inn i Slottets kommunikasjonssystemer, selv på ulovlig vis trengt seg inn?

Etter hva VG forstår er det nettopp oppdagelsen av slik irregularitet i systemet som fikk en ved Slottet til å slå alarm. Det har ikke lykkes VG i få å vite hva irregulariteten skal bestå i.

Innledende fase

Statsadvokat Petter Mandt beskriver politietterforskningen som i en innledende fase:

- Vi prøver nå å få et overblikk over hva som har skjedd, og eventuelt over hvor langt tid dette skal ha pågått.

- Blir Statsministerens kontor eller Forsvarsdepartementet informert om fremdriften i etterforskningen?

- Vi holder ikke Statsministerens kontor eller Forsvarsdepartementet mer informert enn hva vi ville gjort i hvilken som helst annen sak vi etterforsker.

Mandt sier at etterforskningen vil «ta noe tid», men håper å avklare fremdriften i etterforskningen i løpet av neste uke. De siste dagene er det avslørt at Kripos også etterforsker om FOST har foretatt ulovlig overvåkning av andre offentlige etater.

Svært sikkert

FOST har ansvaret for å kontrollere trafikken på Forsvarets sikre datanett. Fordi dette regnes som svært sikkert, brukes også nettet av flere andre institusjoner utenfor Forsvaret.

I motsetning til Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og Forsvarets E-tjeneste, har ikke FOST hjemmel til å drive overvåkning og avlytting. De må i stedet varsle de andre sikkerhetstjenestene, som skal gjennomføre etterforskningen.

- FOST skal kun sørge for at ikke nettverket angripes av virus, hackere eller andre sikkerhetstrusler. De har ikke anledning til å følge med på eksempelvis hvilke nettsider som besøkes, sier statssekretær Espen Barth Eide i Forsvarsdepartementet til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder