Kristin innrømmer løftebrudd til fattige

REGJERINGSKVARTALET (VG Nett) Regjeringen når ikke målet om å fjerne fattigdom i Norge. Det innrømmer finansminister Kristin Halvorsen (SV).

Artikkelen er over 11 år gammel

I Soria Moria-erklæringen lover regjeringen å fjerne fattigdom i Norge. I statsbudsjettet bruker regjeringen til sammen 1,3 milliarder kroner på tiltak mot fattigdom. Likevel innrømmer SV-leder og finansminister Kristin Halvorsen nå for første gang at regjeringen ikke vil oppfylle den ambisiøse målsettingen.

TETT PÅ NETT:Kristin Halvorsen svarer på dine spørsmål Tett på nett nå! Følg intervjuet her

Tvert imot bekrefter hun at det fortsatt vil være fattige i Norge etter valget neste år.

- Vi fjerner ikke fattigdommen, men sammen med lav arbeidsløshet og et veldig godt trygdeoppgjør er dette det mest offensive budsjettet mot fattigdom noen gang, sier Halvorsen til VG Nett.

LES OGSÅ:Slik skal Halvorsen hjelpe de fattige

Får kritikk

Blant tiltakene i budsjettet er en styrking av bostøtten med en milliard kroner. I tillegg styrker regjeringen rusomsorgen, og styrker sosialhjelpen.

Les også: Slik skal Kristin hjelpe de fattige

Opposisjonen er imidlertid ikke imponert over regjeringens fattigdomssatsing. KrFs finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen konkluderer med at regjeringen har gitt opp kampen mot fattigdom.

- I forrige budsjett fikk regjeringen med rette kritikk for å ha sviktet denne gruppen. Dessverre må vi konstatere at dette ikke har nådd inn. På tross av finanskrisen er det ingen nye tiltak for å forebygge gjeldsproblemer og lette byrden for de som er havnet i gjeldsfella, sier Syversen.

DISKUTER HER:

Kritikken fra opposisjonen preller av på finansministeren.

- På et år foreslår vi tiltak som er like omfattende som det Bondevik-regjeringen klarte på fire år, sier hun.

HVA SYNES DU OM STATSBUDSJETTET?Si din mening her.

Hun mener det er vanskelig å fjerne fattigdom fordi fattigdom defineres i forhold til resten av befolkningen i Norge.

- I et velferdssamfunn er det ikke bare å ha nok penger til mat og bolig. Det å være fattig er også det å ikke ha penger til å delta i aktiviteter som er vanlig i samfunnet rundt, sier Halvorsen.

Usikre tider

Finansministeren mener hun har lagt fram et godt budsjett for vanlige husholdninger.

- Vi ønsker å ta vare på den lave arbeidsløsheten, samtidig som vi legger til rette for lavere rentenivå. Det er usikre tider og det er vanskelig å spå, men jeg mener vi har klart å finne den rette balansen med dette budsjettet.

- Kommer dere i mål i forhold til Soria Moria-erklæringen?

På de aller fleste områdene så kommer vi helt i mål, og på noen områder overoppfyller vi målsettingene.

LES OGSÅ:Jens når ikke Soria Moria

- Er det noen områder du skulle ønske en sterkere satsing?

- Ja, det er det selvfølgelig, men det skal jeg ikke si noe om i dag. Vi har klart å få til veldig mange gode satsinger på miljø, forskning og samferdsel. Det er jeg godt fornøyd med.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder