Foto: Laerdal Medical

Sykepleierforbundet ut mot regjeringens nød-respirator

«Er dette en tidlig aprilsnarr?» skriver sykepleierforbundet i en uttalelse om det regjeringen omtalte som gode nyheter på sin pressekonferanse tirsdag.

  • Martha C. S. Holmes
  • Halvor Bjørntvedt

Artikkelen er over 96 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

– Vi har i alle fall ikke vært med i de vurderingene, det er vanskelig å se ut fra ståstedet til våre intensivsykepleiere og anestesisykepleiere hva nytten av de 1000 nød-respiratorene skal være, sier Lill Sverresdatter Larsen, forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund, til VG.

Tirsdag annonserte Erna Solberg at 1000 norskproduserte nød-respiratorer skal doble kapasiteten på norske sykehus.

Målet er at produksjonen, håndtert av selskapene Lærdal Medical og Servi AS, skal starte opp i midten av april. Men sykepleierforbundet er altså ikke imponert over den nye løsningen.

«Bare minutter etter Solberg hadde formidlet nyheten om nye nød-respiratorer begynte det å renne inn meldinger til meg fra bekymrede og sjokkerte spesialsykepleiere. Og fra leger. Dette er ganske langt fra det som kan kalles en respirator. Dette er en maskin som trykker på en Lærdalsbag. En maskin som kunne ha blitt funnet opp i 1950 og kanskje hjulpet polio-pasienter», skriver Larsen i uttalelsen på.

Hun utdyper overfor VG:

– Vi håndventilerer aldri noen lenger enn nødvendig. Det var blant annet en en anestesisykepleier som kommenterte at vi kunne like gjerne fått en gyngestol til å gynge over bagen - det hadde hatt like stor effekt.

«Kunnskapsløshet forkledd som handlekraft»

Larsen understreker at det ikke bare er kapasiteten på respiratorer, men intensivplasser, som er problemet. Hun mener at statsministeren og regjeringen ikke har forstått hovedutfordringen.

– Det er ikke det som er behovet per i dag - vi mangler intensivsykepleiere, anestesisykepleiere, og leger, sier hun.

I uttalelsen skriver hun at det ikke er mulig å bemanne 1000 ekstra respiratorer med det antall intensivsykepleiere, og nå også anestesisykepleiere, og leger, som skal til.

Larsen karakteriserer løsningen som noe som ikke er nødhjelp fra regjeringen, men «kunnskapsløshet forkledd som handlekraft».

REAGERER: Lill Sverresdatter Larsen, forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund Foto: Kristin Henriksen/NSF

– Ikke hensiktsmessig

– Når vi gikk nærmere inn og så på disse, blir de av våre medlemmer beskrevet som noe som ikke er hensiktsmessig til bruk ved COVID-19, sier Larsen.

Hun erkjenner at det nok har vært sykepleiere med på rådene rundt de nye nød-respiratorene.

– Det er klart. Jeg vil jo anta at det har vært klinikere, både sykepleiere og leger, inne i de rådene som er gitt. Men fra vårt ståsted er det vanskelig å se dette som noen stor gladnyhet for å løse den situasjonen vi er i i dag, nettopp fordi respiratoren i seg selv er bare en respirator, sier hun.

– Vil komme i tillegg til de ordinære respiratorene

Ifølge regjeringen er nød-respiratorene vurdert og anbefalt av kliniske eksperter ved universitetssykehusene i Stavanger og Oslo.

Helseminister Bent Høie er blitt forelagt sykepleierforbundets påstander. Han kommenterer at nødrespiratorene vil komme i tillegg til de ordinære respiratorene.

– Vi er helt enig i sykepleierforbundet at fagfolk og kompetanse er viktigst. Men disse trenger også utstyr. Denne nødrespiratoren vil komme i tillegg til de ordinære respiratorene og kan brukes til pustehjelp og frigi de mer avanserte respiratorene til de pasientene som trenger det, skriver Høie i en epost til VG tirsdag.

les også

NHOs største forening: Ber om at barnehager og barneskoler åpner etter påske

VG har også vært i kontakt med Tore Lærdal, administrerende direktør i Lærdal Medical, en av bedriftene som har utviklet nød-respiratoren. Lærdal har blitt forelagt påstandene fra Norsk sykepleierforbund, og ønsker ikke å kommentere saken overfor VG.

Eivind Gransæther, ingeniøren og gründeren som kom på ideen om å lage en slik respirator, sier til VG at nødrespiratorene bare er en del av løsningen.

– Jeg stilte med en idé basert på min forståelse. Den er basert på diskusjon med flere anestesileger underveis. Det er mange brikker i puslespillet når man skal behandle en pasient, og dette er en bit. Jeg er ikke lege, men støtter meg på andres kompetanse, og på FFI når det gjelder teknologiutviklingen, sier han.

Slik oppsto coronaviruset, kort forklart:

Mer om

  1. Coronaviruset
  2. Regjeringen
  3. Respirator

Flere artikler

  1. Helsepersonell ut mot ny respirator – «misoppfatning», svarer selskapet bak

  2. Sykepleierforbundet kritiserer regjeringens nød-respirator

  3. Ikke behov for nødrespiratorene – hverken i utlandet eller i Norge

  4. Kritiserer nød-respiratorene: – Penger rett ut av vinduet

  5. Norge bestiller 1000 nød-respiratorer

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder