TRÅR TIL: Sivilforsvaret kan kalles ut ved behov i samfunnet. Her fra 2014 under en brann i Hasvåg. Foto: Helge Mikalsen, VG

Sivilforsvaret bistår i corona-krisen

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap bekrefter overfor VG at Sivilforsvaret får en rekke forespørsler flere steder i landet.

 • Eiliv Frich Flydal

– Det er en rekke ulike støtteoppdrag som blir utført rundt omkring i landet, sier Tore Ketil Stårvik, sjef Sivilforvaret, til VG, via sin kommunikasjonsavdeling.

– Hvilke oppdrag utfører nå Sivilforsvaret?

– I hovedsak støtte til helsesektoren i opprettelser av stasjoner for prøvetaking  utenfor sykehus eller legevakt. Dette er støttet med telt eller andre løsninger, men driftes av helsepersonell, sier Stårvik.

Tore Ketil Stårvik, sjef Sivilforvaret Foto: Odd Skarbomyr, DSB

– Det er en tett dialog mellom det enkelte Sivilforsvarsdistrikt og deres samarbeidspartnere i regionen, samt fra ledelsen i DSB på nasjonalt nivå.
Vi mottar ulike forespørsler om bistand på tvers av landet, og vurderer de enkelte forespørsler opp imot om vi kan å støtte  med våre avdelinger, eller gi råd om andre måter behovet kan løses på, sier Tore Ketil Stårvik, sjef Sivilforvaret, til VG, via sin kommunikasjonsavdeling.

Han understreker at Sivilforsvaret i utgangspunktet er operativt og tilgjengelig døgnet og året rundt, og ikke er særskilt mobilisert for å kunne yte bistand.

– Når det gjelder konkret innsats knyttet til corona, så er våre mannskaper ikke særskilt trent og utrustet for å håndtere smittsomme sykdommer, sier Stårvik.

Smitterisiko

– Nå har vi et særskilt fokus på å redusere risikoen for smittespredning blant ansatte og mannskaper, og har innstilt alle samlinger, kurs og øvelser. Dette for å tilstrebe en nødvendig beredskap mot akutte hendelser som kan oppstå, hvor vår innsats er påkrevd, sier Stårvik og legger til:

– Våre mannskaper innehar i det daglige ulike roller og funksjoner i samfunnet, så vi vurderer i det enkelte tilfellet den samfunnsmessige konsekvensen av å ta dem ut ifra sin private jobbfunksjon for å gjøre en innsats for Sivilforsvaret.

Mer om

 1. Sivilforsvaret
 2. Beredskap
 3. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap

Flere artikler

 1. Stefan Löfven innrømmer at beredskapen ikke har vært god nok

 2. Beredskapsdirektør bekymret for skogbranner: - Brenner pinadø fra nord til sør

 3. Siv Jensen med corona-kritikk: – Det er altfor mange eksempler på ulik håndtering

 4. Pasientombud: Helsemyndighetene bakpå med Corona-håndtering

 5. Forsvarssjefen feller hard dom over operativ evne og beredskap

Fra andre aviser

 1. Politiet vet ikke hvordan de skal håndheve regjeringens tiltak mot koronaviruset

  Aftenposten
 2. Derfor hørte du sirener klokken 12

  Bergens Tidende
 3. Politiet ber Heimevernet stå klar

  Bergens Tidende
 4. Debatt: – Nei, BT, Sivilforsvaret har ikke «ubetydelige oppdrag»

  Bergens Tidende
 5. «Eg er i Sivilforsvaret. Eg håpar Noreg aldri treng hjelpa mi i ei krise.»

  Bergens Tidende
 6. Kort sagt, tirsdag 28. juli

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no