BER STATEN TA REGNINGEN: Siv Jensen og Sylvi Listhaug (Frp) legger press på regjeringen for å innføre nye krisetiltak opp mot norsk økonomi. Foto: Terje Pedersen

Frp krever tiltak for å redde norske bedrifter – advarer om at regjeringen kan bli overkjørt i Stortinget

Frp-leder Siv Jensen ber regjeringen om umiddelbare, kraftfulle tiltak for å ruste norsk økonomi mot krisen. Sylvi Listhaug advarer om at Frp vil gå til andre partier for gjennomslag om ikke regjeringen følger opp.

 • Bjørn Haugan
 • Halvor Bjørntvedt

Artikkelen er over 198 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

– Vi mener det må settes inn kraftfulle tiltak for å avhjelpe bedriftene. Det gjelder både likviditetsutfordringer og andre ulike belastninger som følge av permitteringer og eventuelt oppsigelser, sier Frp-leder Siv Jensen på en pressekonferanse torsdag.

Fredag skal regjeringen legge frem tiltak som skal berge bedrifter og arbeidsplasser gjennom en potensiell krise som følge av corona-viruset.

Frp forventer blant annet at regjeringen gjennomfører et midlertidig fritak for arbeidsgiveravgift, og at antall sykt barn-dager dobles uten at foreldre mister inntekt. Staten bør ta regningen, mener partiet.

les også

Ny risikovurdering: Anslår full epidemi fra mai

– Vi synes det er helt rimelig at staten påtar seg kostnadene for dette, for det er også staten som har pålagt foreldrene å være hjemme med barna. Og da må også staten ta regningen, sier Frps finanspolitiske talsperson, Sylvi Listhaug.

Dersom partiet ikke er fornøyd med pakken vil de søke flertall med andre partier, sier Listhaug til VG.

– Grunnen til at vi lanserer disse kravene i dag er for å vise tydelig hva vi forventer at blir lagt på bordet, sier hun.

– Så du sier at hvis dette ikke er tilstrekkelig for å redde norske bedrifter, vil regjeringen kunne bli overkjørt i Stortinget?

– Ja, det vil de kunne bli. Da vil vi sikre flertall for det vi mener er riktig, og prøve å få med oss andre partier på det, sier Listhaug.

Åpner for samarbeid

Parlamentarisk leder Marit Arnstad i Sp er åpen for samarbeid også med Frp, hvis regjeringens økonomiske tiltak som legges frem fredag, ikke er gode nok, sett med Sp-øyne.

– Ja, hvis stortingsflertallet ikke er fornøyd med tiltakene, så er vi innstilt på å gjøre noe med det. Det gjelder spesielt permitteringsregelverket og tiltakene som må til for å hjelpe luftfart og reiseliv, sier Arnstad til VG.

Når det gjelder selve pakken, sier Siv Jensen til VG at hun ikke vet hva prislappen vil være.

– Det jeg vet, er at prislappen for å ikke gjøre det er mye høyere. Hvis vi får skyhøy arbeidsledighet, konkurser og arbeidsplasser som forsvinner vil det på sikt bety betydelige mindre inntekter til statskassen, sier Jensen til VG.

– Staten er gudskjelov i den situasjonen at vi har likviditet. Nå må vi gi akutt likviditetshjelp til bedriftene, og så må man vurdere å justere disse forslagene etter hvert, sier Jensen.

Industritopp: - Avhengig av at regjeringen leverer

Leder Stein Lier-Hansen i Norsk Industri i NHO er fornøyd. Han gikk torsdag ut og krevde at regjeringen viste muskler.

- Det de nå gjør på helsesiden er nødvendig og bra. Så er vårt næringsliv helt avhengige av at regjeringen leverer, når de fredag legger frem den økonomiske pakken, sier han.

- Jeg synes den helheten i kravene fra Frp er relevante og treffsikre og vil hjelpe store deler av næringslivet. Regjeringen må levere på samme nivå fredag, spesielt når det gjelder likviditetsavlastning for våre bedrifter. Det er helt avgjørende at tiltakene er sterke nok til å løse både de kortsiktige utfordringene for våre bedrifter og de langsiktige, som gjør at norsk næringsliv ikke får varig mén som følge av coronakrisen, sier Lier-Hansen.

Les også

 1. Dette er tiltakene til Erna Solberg: – Vi står i en vanskelig tid

  Statsminister Erna Solberg sier på en pressekonferanse at det politiske Norge står samlet om å bruke kraftfulle tiltak i…

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Fremskrittspartiet (Frp)

Flere artikler

 1. Frp med nye knallharde krav: Staten må ta regninger til coronakrise-rammede bedrifter

 2. Dette er den nye krisepakken

 3. Listhaug: Staten må ta regningen for dem som blir permittert

 4. Sp og Frp: Krever kriseløsning for å sikre norske nøkkelbedrifter

 5. Regjeringen bruker 27 milliarder kroner - får hard kritikk

Fra andre aviser

 1. Regjeringen har ikke flertall på Stortinget for den økonomiske krisepakken

  Aftenposten
 2. Dette er den nye krisepakken

  Bergens Tidende
 3. Enighet om krisepakke for næringslivet og lønnstagere. Dette er endringene.

  Aftenposten
 4. Enighet om krisepakke: Kommunene kan sette folk i arbeid

  Bergens Tidende
 5. Stortingsflertallet enige om nye koronatiltak

  Fædrelandsvennen
 6. Har blitt enige om krisepakke

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no