STENGER SKOLER: Byrådsleder Raymond Johansen og oppvekst- og kunnskapsbyråd Inga Marte Thorkildsen orienterte om håndtering av coronaviruset onsdag. Foto: Terje Pedersen, NTB Scanpix

Videregående skoler stenges i hele landet - barnehager og skoler i Oslo, Bergen og Ålesund stenges

Byrådet i Oslo har torsdag bestemt at alle skoler og barnehager skal stenges. Det samme har Bergen, Ålesund og flere kommuner bestemt. I alle fylker stenges de videregående skolene.

 • Martha C. S. Holmes
 • Frank Ertesvåg
 • Sven Arne Buggeland

Artikkelen er over 190 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Det har VG fått bekreftet fra samtlige fylker torsdag.

I Oslo var politisk ledelse raskt ute med å melde stengning av både barnehager, grunnskoler og videregående skoler.

– De tiltakene vi iverksetter nå er svært inngripende og får store konsekvenser for byens befolkning. Vi gjør dette nå, fordi vi frykter at konsekvensene av å ikke gjøre det vil være større. Det viktigste nå er å hindre spredning av smitte og trygge våre innbyggere, sier byrådsleder i Oslo Raymond Johansen i en pressemelding.

Foreldre med barn i barnehage og barneskole oppfordres til å holde barn hjemme fra og med fredag, dersom det er mulig. Det jobbes med tiltak for at samfunnskritisk personell med små barn sikres nødvendig barnepass, står det i pressemeldingen.

Folkehelseinstituttet mener det ikke er grunnlag for å holde ellers friske barn hjemme fra skoler og barnehager og anbefaler ikke stenging.

Bergen kommune stenger alle skoler fra fredag, melder Bergensavisen. Kristiansand stenger alle skoler og barnehager fra mandag, melder Fedrelandsvennen.

I Viken, som omfatter de tidligere fylkene Akershus, Østfold og Buskerud, stenges samtlige 54 videregående skoler fredag.

Det samme skjer i fylkene Troms og Finnmark, Nordland, Trøndelag, Innlandet, Vestland, Møre og Romsdal, Rogaland, Agder, Vestfold og Telemark, og Oslo får VG bekreftet.

– Vi er inne i en situasjon nå som krever en nasjonal dugnad for å redusere smitteutbredelsen av corona. Derfor tar Viken fylkeskommune nye grep og fra og med i morgen fredag 13. mars flyttes all opplæring på de videregående skolene over på digitale arenaer. Elevene skal dermed ikke møte fysisk på skolen frem til påske, sier fungerende fylkesrådsleder Halvard Ingebrigtsen.

I Vestland fylke, som består av de tidligere fylkene Hordaland og Sogn og Fjordane, stenges de videregående skolene fredag den 13. mars.

– Dette gjelder i første omgang for to uker. Elevene vil få nettbasert undervisning i denne perioden. Målet er å holde oppe den faglige progresjonen til elevene, sier fylkesrådmannen i Vestland, Rune Haugsdal på egne nettsider.

les også

Sats må stenge treningssenter i Oslo grunnet coronaviruset

Også Innlandet fylkeskommune (Oppland og Hedmark) melder på egne nettsider at de fra fredag 13. mars stenger alle videregående skoler og tannklinikker i fylket.

De vil gå over til nettbasert undervisning.

– Vi er nå inne i en ny fase. Smittespredningen har eskalert på kort tid, og smitten foregår nå innenlands. Det er viktig at vi alle bidrar med det vi kan for å begrense smittespredningen, sier fylkesrådmann Tron Bamrud.

Foreløpig er det ingen nasjonale anbefalinger om å holde norske skoler stengt, men VG får onsdag kveld opplyst av Helsedirektoratet at det vil bli gjort en ny vurdering torsdag.

Statsminister Erna Solberg har i dag sittet i møte med Beredskapsutvalget for biologiske hendelser der også statsminister Erna Solberg var til stede. Etter det, varslet hun at det i dag kan iverksettes tiltak mot coronasmitten som er de mest inngripende vi har hatt i fredstid.

Ålesund: – Har ikke tid til å vente

I Ålesund stenges barneskoler, ungdomsskoler og videregående skoler. De vurderer også om de skal stenge barnehager, sier ordfører Eva Vinje Aurdal (Ap) til VG. Hun sier de har etterlyst nasjonale retningslinjer om dette lenge.

– Vi har ikke tid nå til å vente på at myndighetene skal bestemme seg om dette her – vi tar ansvar ved å ta det grepet som vi gjør her i vårt lokalsamfunn, sier Aurdal.

Les mer om det her. Samnanger utenfor Bergen stenger barnehagen og skolene.

Fra mandag 16. mars vil også alle videregående skoler i Vestfold og Telemark innstille ordinær undervisning i skolelokalene og i stedet undervise elevene digitalt, skriver de i en pressemelding.

Alle de offentlige videregående skolene i Nordland vil også bli stengt for klasseromsundervisning fra og med fredag 13. mars. Trøndelag fylkeskommune har også besluttet å stenge alle videregående skoler, i tillegg til randskolene Melhus og Malvik. Det gjør også Viken, Vestland og Troms og Finmark. Innlandet stenger alle videregående skoler og tannklinikker.

I Bergen stenger også alle skoler og barnehager, ifølge byrådsleder Roger Valhammer. I første omgang gjelder stengingen i 14 dager.

Kommunen jobber med å forberede hvordan stengingen skal gjennomføres. Alle foresatte vil få mer informasjon før helgen, skriver kommunen på sine hjemmesider.

Bergen kommune jobber også med å få på plass en tilsynsordning i barneskoler og barnehager. Denne skal gjøre det mulig at foresatte, som har en samfunnskritisk funksjon, fortsatt kan utføre denne.

Trondheim kommune presenterer sin beslutning klokken 13 torsdag, mens Stavanger kommune bestemmer seg i løpet av dagen om skoler og barnehager skal stenge eller holde åpne.

– Riktig avgjørelse

Steffen Handal er leder i Utdanningsforbundet, som organiserer 182.000 lærere, skoleledere og barnehagelærere i Norge. Han støtter beslutningen om å stenge skoler og barnehager i Oslo.

LÆRER-SJEF: Steffen Handal er leder for Utdanningsforbundets 182.000 medlemmer. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Det er nok etter alt å dømme en riktig avgjørelse. Nå vil jeg oppfordre lærere og ledere i Osloskolen til å utvise kreativitet når det gjelder alternative måter å gjennomføre undervisning på, sier Handal til VG.

Han har fått reaksjoner fra lærere og barnehagelærere som har etterlyst at skoler og barnehager stenges i hele landet.

– Det er mange medlemmer som synes det har vært vanskelig å forstå at skoler og barnehager ikke har blitt stengt. Nå setter jeg min lit til at helsemyndighetene vet hva de gjør når de vurderer en mer helhetlig stenging av skoler og barnehager i Norge, sier Handal til VG

Han mener skolestenging handler om å opptre solidarisk med smitteutsatte og sårbare grupper.

– Corona-pandemien vokser veldig raskt. Alvoret øker fra dag til dag. Vi er i en nasjonal krisesituasjon. Da må vi opptre med kollektiv solidaritet, sier Handal som viser til at våre naboer i Danmark har stengt skoler og barnehager i 14 dager i første omgang.

– Skoler og barnehager er møteplasser med høy smittefare. For noen kan smittespredning her være kritisk. Vi forventer at norske myndigheter tar hensyn til det, legger Handal til.

les også

Mange kommer ikke igjennom på coronatelefonen: – Ikke blokkér livsviktige numre!

Onsdag kveld ble det klart at Danmark stenger alle sine skoler, og MDG og SV har gått ut og bedt Norge gjøre det samme.

Flere skoler og klassetrinn har forberedt seg på stenging av klasserommene. En rekke universiteter opplyser onsdag at de avlyser forelesninger og vil overføre undervisning til nettet. Se oversikten her.

Skoledirektør i Bergen Marius Arnason Bøe har sagt at dersom smitteutbruddet blir stort nok, på mange nok klassetrinn, vurderes stengning som alternativ.

les også

Anne Holt: – Barna må bort fra skolen

Flere land har stengt alle skoler

Flere har reagert på at skoler i Norge ikke stenges ned. Onsdag la Fanny Bronken (50) ut et innlegg i Facebook-gruppen «Steng alle skoler og barnehager nå, før det er for sent», hvor hun forteller at hun og faren til hennes to barn på 2. og 6. trinn har blitt enige om å holde dem hjemme fra undervisningen ved Uranienborg skole fra og med torsdag.

les også

WHO: Erklærer Covid-19 en pandemi

– Jeg mener at så alvorlig som situasjonen har blitt nå, så har vi et kollektivt ansvar for å begrense spredningen i hele landet, sier hun til VG.

Les mer om det her.

Også Østerrike bestemte i går at de kommer til å stenge alle skoler fra neste uke og fram til april, skriver Reuters.
Polen innførte enda mer omfattende tiltak onsdag, selv om de per da bare hadde 25 smittede i landet. De stenger alle skoler, barnehager, universiteter, teatre, kinoer, museer og kunstgallerier i to uker.

Les også

 1. Corona-viruset: – Tydelig tale og trygg ledelse trengs!

  Vi har lyttet til helse- og omsorgsministerens redegjørelse for Stortinget i dag. Vi er ikke beroliget.
 2. Taxisjåfør fikk ikke vite at passasjeren var coronapasient

  Legevakten bestilte taxi uten å informere om at pasienten hadde blitt testet for corona.

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Oslo
 3. Bergen
 4. Ålesund
 5. Viken
 6. Vestland
 7. Innlandet

Flere artikler

 1. Ber regjeringen vurdere stengte skoler til over påske

 2. Må tilbake til hjemmeundervisning: – Trist og kjedelig

 3. Åtte skoler og en barnehage rammet av coronasmitte

 4. Coronaviruset: Vet ikke hvor mange elever som går på skolen

 5. Det var riktig å stenge barnehager og skoler

Fra andre aviser

 1. Skoler over nesten hele landet stenges som følge av koronautbruddet

  Fædrelandsvennen
 2. Alle skoler og barnehager stenges

  Bergens Tidende
 3. Slik vurderer skoledirektøren situasjonen

  Bergens Tidende
 4. Alle skolene og barne­hagene i landet stenges

  Fædrelandsvennen
 5. Elever ved en rekke skoler er smittet av koronaviruset

  Aftenposten
 6. Kristian­sand framskynder stenging av skoler og barne­hager: – Viser hvilken alvorlig situa­sjon vi er i

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no