PÅ OVERTID: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen (t.v.) og NHO-sjef Ole Erik Almlid etter at det ble brudd i lønnsforhandlingene mellom NHO og LO. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

LO ber medlemmer møte på jobb – mekling pågår ennå

I det mekling i mellomoppgjøret mellom LO, YS og NHO går inn i sin 13 overtidstime ber LO sine medlemmer om å møte på jobb til vanlig tid mandag.

Det skriver de på sine nettsider. De ber medlemmene avvente nærmere beskjed.

Ved 13-tiden mandag meldes det om positive signaler fra meklingen, opplyser en anonym kilde som har fulgt utviklingen til VG.

I formiddag ble det meldt om stillstand i meklingen, og selv om det nå meldes om bevegelse sier VGs kilder at det foreløpig ikke er lagt frem noen skisse.

Hvis det blir lagt frem en skisse, er det et signal om at konflikten mellom de to partene går mot en løsning. Det er tradisjon for at dette skjer når riksmekleren mener grunnlaget er godt nok til å legge frem en skisse for partene - det vil indikere at han har konkludert med at det er grunnlag for å komme til enighet.

les også

Megling i sluttfasen: Du ligger an til å få 15.000–20.000 i lønnsøkning

Kan bli storstreik

Partene har forhandlet på overtid siden fristen løp ut ved midnatt natt til mandag. Klokken 23 søndag sa riksmegleren at det fortsatt var «betydelig avstand» mellom partene, og han har tidligere uttalt at streikefaren er til stede.

Kilder uttalte til VG søndag at streikefaren er liten, men understreket at man selvfølgelig aldri kan vite.

Totalt vil om lag 25.000 arbeidstagere fra LO og YS bli tatt ut i en eventuell streik om partene ikke kommer til enighet.

MEKLER: Riksmekler Mats Wilhelm Ruland har fått i oppgave å finne en løsning etter at partene ikke kom til enighet 14. mars i år. Foto: Gorm Kallestad, NTB Scanpix

Her er noen av bransjene som rammes:

 • Renhold: Cirka 1000 renholdsarbeidere over hele landet vil bli tatt ut. Gulvrenhold, kontorrenhold, toaletter og bedrifter og virksomheter som benytter renholdstjenester i privat sektor vil bli påvirket. Renholdsmedarbeidere på flyplasser, sykehus, sykehjem tas ikke ut.
 • Vektertjenester: Cirka 1600 vektere kan tas ut. Flyplass og verditransport er unntatt. Securitas og Nokas er berørt.
 • Gruvedrift: Våren er en høyutvinningsperiode for norske bergverk og en streik her vil ramme denne næringen betydelig, og på sikt mottagere av denne råvaren.
 • El-installasjon og heistjenester: Bedrifter innen installasjon, energi, heis og Telenor rammes. Også drift og vedlikehold innen statens kraftproduksjon. Her er det allerede inngått dispensasjonsavtaler som sikrer ved fare for liv og helse. Kundetjenestene ved Telenor blir rammet.
 • Hårklipp: Fagforbundet tar ut i alt 449 frisører fordelt på 157 salonger. Det vil innebære at mange ikke får stelt håret under konflikten.
 • Bygg/anlegg/rørlegging: Innenfor byggfagene er store rørleggerfirmaer og riksentreprenører i Bergen, Trondheim og Oslo tatt ut. De største hotellene i i disse byene er omfattet.
 • Administrative funksjoner: Ansatte i mange bransjer med ansvar for salg, kundeservice, ordremottak, bestillinger, faktureringer og lignende vil ikke utføre arbeid. Mye administrasjon kan stoppe opp.
 • Øl, brus, is sjokolade og snacks: Forsyning av øl, vin, brennevin til alle salgspunkter rammes. All produksjon av sjokolade, snacks og kaffe stanser. Diplom-Is Gjelleråsen og Hennig-Olsen tas ut. Orkla Foods Norge med Idun, Nora og Sunda tas ut, samt Mills i Fredrikstad og Palls i Oslo (margarin og olje).
 • Forskning: Flere forskningsinstitutter som driver forskning på prioriterte politiske satsingsområder vil måtte kunne utsettes.
 • Ferger/sjøtransport: Alle fartøy som blir berørt har alternativ transport for publikum, så ingen blir isolert helt, selv om det kan bli lengre reise- eller ventetid.
 • Godstransport: Frakt med Post Nord, DHL, DSV, B.H. Ramberg og transportselskaper som Transferd og HOB Gods tas ut i streik. Vareleveringen til Rema 1000-butikkene stoppe. Gjenvinningsbransjen rammes

Se LOs liste over alle bedriftene her: Disse tas ut i streik

les også

Slik vil en storstreik ramme

Fra YS' side er Parat-medlemmer i Adresseavisen og Aller Media blant dem som er omfattet av det første streikeuttaket.

Sjelden mekling

Begge parter har tidligere oppgitt at de ikke kan si noe om hvilke saker det forhandles om. Siden dette er et mellomoppgjør, handler det imidlertid kun om lønn, ikke om mer prinsipielle spørsmål som for eksempel pensjonsordninger.

Det største stridstemaet er hvor store de sentrale lavtlønnstilleggene skal bli - og arbeidsgiversiden har hatt den store hotellstreiken fra 2017 friskt i minne, opplyste en anonym kilde til VG tidligere søndag.

LO ønsker at lavtlønnstilleggene skal bli høyest mulig, for spesielt å løfte kvinnelige lavtlønte mest mulig, mens NHO vil at mesteparten av lavtlønnstilleggene skal tas ut lokalt, avhengig av bedriftens økonomi.

Den økonomiske rammen partene har blitt enige om vil gjelde i privat sektor, men er også den man må forholde seg til i de kommende andre oppgjørene i kommunal og statlig sektor.

Dermed vil dagens mekling også påvirke lønnsveksten for de aller fleste av oss, og ikke bare ansatte i privat sektor.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder