Store deler av Veslemannen har rast: – Største skredet siden vi startet overvåkningen

RAUMA (VG) Torsdag kveld gikk det største raset noensinne registrert. Nye bilder viser at det mye omtalte «Spiret» er så godt som borte.

Natt til fredag var det fortsatt bevegelse og steinsprang ved Veslemannen. Som følge av mørket som lå over det mye omtalte fjellpartiet da store deler raste ut torsdag kveld, har NVE foreløpig ikke full oversikt over omfanget.

– Det har gått jevnt med mindre steinsprang gjennom hele natten. Nå som det har begynt å lysne, så ser vi på wekamera at det meste tilsynelatende har rast. Men det vil alltid være et ustabilt parti igjen etter et slikt skred, sier vakthavende geolog Gudrun Majala til VG like etter klokken 06.

Gråtkvalt ordfører: «Nå skal vi markere at denne tiden er over»

Hun forteller at de blant annet planlegger å fly drone over området, for å få bedre oversikt. VGs reportere på stedet forteller at de i morgentimene fredag fortsatt hører buldring fra fjellsiden.

Etter raset torsdag kveld ser fjellpartiet helt forandret ut. Det kjente «Spiret» er så godt som borte - se før og etter-bilder her:

Det gikk torsdag en rekke større og mindre skred fra fjellpartiet, før det kraftige skredet gikk ved 21-tiden.

– Det er det største skredet siden vi startet å overvåke dette fjellet i 2014, sier vakthavende geolog Einar Anda til VG.

– Med 99 prosent sikkerhet har dette «Spiret» i fronten gått ut. Dette har vi sett på som den stabiliserende fronten. I tillegg har en del til gått ut.

– Har Mannen rast?

– Den går bit for bit, sier Anda.

– Vi kan bare si at dette er det største skredet. Hvor mye av den totale delen som har gått vet vi ikke ennå.

Les også: Slik måler de bevegelsene på Mannen

VGs journalist på stedet fortalte at det buldret fra fjellsiden og at støvet la seg langs hele kløften i fjellet etter det store raset. Det var heller ikke mulig å se hverken Veslemannen eller det såkalte «Spiret», som refererer til den nedre delen av fjellpartiet.

– Er det vanlig at det går så mange skred?

– Det har blitt vanlig i dag. Det går flere skred når det er store bevegelser, men det har aldri vært så mange som den sesongen her. Bevegelsene er store, og spesielt i frontpartiet har det vært større bevegelse enn det har vært tidligere, sier Anda.

Fjellpartiet har hatt rekordstore bevegelser det siste døgnet.

Ifølge seksjonsleder i NVE, Lars Harald Blikra, har øvre del av fjellpartiet beveget seg 1 meter det siste døgnet. I nedre del, ofte kalt «Spiret», er bevegelsene opp mot 70 cm.

– Det er en meter i døgnhastighet i den øvre delen, og kanskje 70 cm i «Spiret». Det er ganske likt i hele delen, sa Blikra til pressen torsdag ettermiddag.

Til sammenligning beveget «Spiret» seg 58 cm i hele 2018.

– Ventet på dette i fem år

Ordfører i Rauma kommune, Lars Olav Hustad (H), forteller til VG at om Mannen nå raser, er dette er noe innbyggerne har ventet på i fem år.

– Vi må jo se an hvordan det ligger an der, om det er mye som kom ned. Men det er vanskelig, for det begynner å bli mørkt. Vi har ventet fem år på det her nå.

Han sier det først og fremst er innbyggerne, som har vært evakuert en rekke ganger, han tenker på.

HÅPER DET ER OVER: Ordfører i Rauma kommune, Lars Olav Hustad (H), håper Veslemannens dager er omme. Foto: Patrik Eian Fjeldstad

– Dette har de hatt hengende over seg i fem år nå. Det er en gledens dag om det har kommet ned så mye at man kan sette en strek for historien om Veslemannen. Det er en lettelse.

Ordføreren satt å så på fotballkamp da han fikk beskjed om å sjekke sendingen fra stedet. Han så det voldsomme raset, og kastet seg i bilen, forteller han.

– Det var en voldsom støvsky. Jeg heiv meg i bilen og kjørte oppover, sier han.

– Hvordan har all oppmerksomheten rundt dette vært for dere?

– Nei, det har vært spesielt. Det har vært, på det meste, 52 journalister og fotografer her, det har vært vilt. Men det er jo første gang at man kan oppleve et skred live på tv.

– Helt ubeskrivelig

Også Gunn Wallstad Sogge, som bor under Veslemannen, ser frem til å få fred.

– Det er helt ubeskrivelig. Nå kan vi senke skuldrene og slappe av. Nå skal vi leve livet vårt i fred. Uten journalister, ler hun.

De siste årene har hun jevnlig måttet evakuere når farenivået for fjellområdet har vært rødt – 16 ganger totalt.

– Det har vært utmattende fordi vi ikke har vist når det skulle skje. Nå ser jeg veldig frem til å få være i fred og å slippe å følge med på værmeldingen hele tiden, for det tror jeg vi har gjort mest i hele Norge, sier Sogge.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder