EVAKUERTE: F.v. Tobias (9), mor Weronica Tetlie og Sandra (12) var nødt til å evakuere til et hotell i Førde, fordi huset de skulle flytte inn i ligger i rasområdet i Jølster. Foto: Fredrik Solstad

Familie var på vei til hus i rasområdet: – Redd for at bilen skulle havne i elven

FØRDE (VG) Familien Tetlie var på vei med et flyttelass til sitt nye hus i Vassenden da jordraset gikk i Jølster. – Vi følte oss heldige, men samtidig veldig redde, sier moren.

VG møter familien på Thon Hotel Førde, hvor de har evakuert seg selv fordi det ikke har vært mulig å komme frem til det nye huset deres.

Det var Firda som først omtalte familiens historie.

Huset ligger bare et steinkast unna de to elvene som flommet over og forårsaket jordras som en følge av kraftig nedbør i Jølster tirsdag kveld.

Tobarnsmor Weronica Tetlie forteller at de var på vei med to varebiler og en henger da de ble dirigert bort fra den rasutsatte veien.

– Vi så tømmerstokker og steiner som kom nedover elven. Elva var også helt brun, så da skjønte jeg at dette var noe mer enn bare litt regn, torden og lyn.

les også

Ordføreren i Jølster: – Pårørende er bekymret

– Fikk høre at flere var innesperret

Familien kjørte først ned til den lokale matbutikken, der de planla å vente på at veien skulle åpne igjen.

Det var først da de fikk informasjon om at det hadde gått et ras og at de ikke ville nå frem til det nye huset tirsdag kveld.

– Vi fikk høre at flere personer var innesperret fordi veien var oversvømt på begge sider. Da tenkte jeg at hvis barna ikke hadde vært forsinket den dagen, hadde vi kanskje stått der vi og. Vi følte oss heldige, men samtidig veldig redde.

Lensmannskontoret i Førde har meldt om at de foreløpig mangler kontroll på rundt 10 personer etter jordrasene.

Tallet er basert på henvendelser fra pårørende som ikke får kontakt med sine på grunn av manglende mobildekning i rasområdene.

– Vi jobber fortsatt med saken. Listen går opp og ned ettersom folk ringer inn. Dermed er det ikke et statisk tall. Vi jobber med å få kontroll over situasjonen, sa lensmann Dag Fiske i Førde til VG ved 11-tiden onsdag.

les også

Karianne (25) og Eirik (28) måtte evakueres med gravemaskin

«Å nei, der oppe skal vi bo!»

Weronica Tetlies barn Sandra (12) og Tobias (9) ble også vitne til at de massive vannmengdene kom rasende ned fjellsiden.

– Da tenkte jeg bare: «Å nei, der oppe skal vi bo!» Litt senere fikk jeg høre at det hadde gått et nytt ras. Da ble jeg redd, sier 12-åringen.

Hun legger til at hun er bekymret for værmeldingen, som viser at det skal regne mye i dagene som kommer.

– Jeg er redd for at det skal oversvømme igjen.

Sjekk værmeldingen der du er på Pent.no.

Ifølge moren ble også sønnen Tobias bekymret da han så de store vannmengdene i veibanen fra baksetet av bilen.

– Han var redd for at bilen skulle havne i elven. Mange biler sto langs kanten av veien og turte ikke å kjøre. Heldigvis har vi firehjulstrekk.

– Så etter biler og personer i elven

Tetlie forteller at familien fulgte nøye med på situasjonen fra vinduet på hotellrommet i Førde.

– Barna så etter biler og personer i elven. Vi var redde for at det skulle gå flere ras og fulgte med til langt på natt på om det skulle skje noe nærmere huset vårt.

Hun sier de nå har fått beskjed fra Førde kommune om at begge elvene som ligger ovenfor byggefeltet der de skal flytte inn, nå har roet seg.

Samtidig er det fortsatt usikkert når de vil kunne returnere til huset.

– Slik jeg har tolket nyhetene, værmeldingene og kommunen, ser det ut til at vi blir her på ubestemt tid. De sier jo at noen veier ser bra ut og at vannet har trukket seg tilbake, så jeg håper vi kan få en melding om at vi kan dra hjem til det nye huset vårt, sier Tetlie og legger til:

– Vi har jo gledet oss til å flytte inn i huset.

– Hoppet i stolen

Siv-Karin Hestad jobber som jurist og lokalpolitiker, og har bodd de siste 19 årene i Vassenden. Da rasene gikk tirsdag kveld var hun hjemme sammen med sønnen og hunden sin.

– Datteren min skulle reise til krigsskolen, men så oppdaget vi at det ikke gikk buss fra Vassenden. Mannen min kjørte henne til Skei slik at hun kunne ta buss derfra. Det gikk et ras like etter at de kjørte dit, så han kom seg ikke tilbake igjen, forteller hun til VG.

Da hun var hjemme med sønnen gikk det også et ras ikke langt fra huset hennes, forteller hun.

– Jeg satt hjemme og hoppet i stolen, fordi jeg trodde det gikk et ras rett over oss. Jeg gikk ut for å se og så at det gikk ganske langt oppe i fjellet. Så kom det to helikopter like etterpå, og da skjønte vi hva som hadde skjedd, sier Hestad og legger til:

– Vi har en elv i hagen som fikk veldig høye bredder, og bestemte oss for å evakuere.

HJALP TIL: Siv-Karin Hestad evakuerte da rasene gikk ved huset hennes i Vassenden, og hjalp til på den lokale skolen, der de evakuerte ble samlet. Foto: Privat

– Det var nærmest inferno her

Sammen med sønnen kjørte de inn til Vassenden sentrum og hjalp til ved Vassenden skole, der folk ble samlet etter evakuering. De rakk akkurat å kjøre over brua til sentrum før også den ble stengt.

– Vi hadde ikke strøm, og ikke mobildekning, så det var vanskelig. Det var veldig mange turister som sto fast. Sønnen min fikk hentet turn-madrasser, og vi fikk hentet tepper og mat, så det var ganske rolig stemning på skolen. Ettersom det ikke var strøm måtte vi gå en del brannvakter på grunn av alle stearinlysene, sier Hestad.

Onsdag har hun reist tilbake til huset, der det også er mobildekning.

– Det har gått ras her tidligere, men ikke i så stort omfang. Det var veldig spesielt, jeg lå og badet og koste meg i 14-tiden, og noen timer senere var det nærmest inferno her, været var veldig lokalt, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder