Stengte veier i sør - full storm i nord

Stengte fjelloverganger og full storm er varslet. Noen steder vil 13 til 15 meter høye bølger slå inn mot land.

– Vi har foreløpig ikke fått inn meldinger om problemer i lavlandet - det er fjellet som er utfordringen, sier Nina Heggernes ved Vegtrafikksentralen Vest til VG.

– Jeg ville ha tenkt meg om to ganger dersom man skal over fjellet i dag, legger hun til.

Flere fjelloverganger er stengt som følge av uvær lørdag:

  • Riksvei 13 Vikafjellet
  • Riksvei 7 Hardangervidda
  • Fylkesvei 53 Tyin - Årdal
  • Fylkesvei 50 Aurland - Hol

Riksvei 7 over Hardangervidda vil ikke bli åpnet i dag, melder Vegtrafikksentralen. Det samme gjelder fylkesvei 50 Aurland - Hol.

Rett før 08.00 lørdag ble også riksvei 15 over Strynefjellet stengt, etter at det hadde vært forsøkt med kolonnekjøring. Der blir det foretatt vurdering om åpning søndag klokken 12.

les også

Stormvarsel: Advarer mot orkan i fjellet, stormflo og høye bølger

Det kan bli kolonnekjøring på kort varsel på E134 Haukelifjell og riksvei 52 Hemsedalsfjellet. E16 over Filefjell er åpen, men det er redusert sikt der og veien kan bli stengt på kort varsel, melder Vegtrafikksentralen.

Fylkesvei 27 over Venabygdsfjellet mellom Ringebu og Atna er åpen, men kan også bli stengt på kort varsel. E6 over Dovrefjell er imidlertid åpen, det samme er riksvei 3 over Kvikne.

Samtidig er fylkesvei 655 Ørsta - Stranda stengt i Norangsdalen på grunn av fare for ras. Det blir foretatt en vurdering for eventuell gjenåpning søndag.

Lørdag er det varslet full til sterk storm ved kysten, orkan i fjellet – inntil 70 cm stormflo, høye bølger – og tordenvær. Ifølge statsmeteorolog Magni Svanevik ved Meteorologisk institutt i Bergen kan vi vente oss en av vinterens sterkeste stormer.

– Stormen ser ut til å komme slik prognosene har vist de siste dagene. Den sterkeste vinden vil komme inn mot Møre, Trøndelag og Nordland nord til Bodø, forklarer hun.

Sjekk været på Pent.no!

Meteorologisk institutt har også gått ut med farevarsel for fjellovergangene i Sør-Norge. Her er det ventet ekte norsk snøstorm, det vil si: Snø og vind av storms styrke:

– Vi kan vente inntil liten storm og en god del snø i fjellet i Sør-Norge, noe som betyr tøffe forhold, sier statsmeteorolog Svanevik.

Også fra Statens vegvesen er beskjeden klar; dette er en av dagene man bør tenke seg om to ganger om man virkelig trenger å ta den turen over fjellet.

Uværet herjer også i nord. Statens vegvesen melder ved 07.40-tiden lørdag at E6 over Saltfjellet i Nordland var stengt i morgentimene, men er nå åpen for kolonnekjøring. Det samme gjelder E69 mellom Skarsvåg og Nordkapp.

Uværet har også ført til at fergesambandet mellom Bodø og Lofoten er stengt.

Lørdag ettermiddag melder Adresseavisen om at fire Widerøe-flyvninger fra Værnes og nordover er kansellert. Det gjelder flyvninger til Bodø, Sandnessjøen og Brønnøysund. Flere kan bli innstilt i løpet av kvelden.

Avisen melder også om flere ferjesamband i Trøndelag og Møre og Romsdal som er stengt på grunn av ekstrembølger og mye vind.

Vindmassene som er ventet inn mot kysten av Trøndelag og Nordland er ved 12.00-tiden allerede på vei inn mot Trøndelag og vil treffe Nordlandskysten ved 18-tiden lørdag kveld.

– Det blir ganske heftig langs hele kysten fra Bodø i nord og helt ned til Bergen, med full storm flere steder, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt i Tromsø, Charalampos Sarchosidis.

TOTALSKADET: Nordland politidistrikt melder at fem personer var involvert i en ulykke med tre biler i Umbukta like ved grensen til Sverige.– Det er veldig dårlig sikt og tett snødrev på stedet, opplyser operasjonsleder Mari Lillestø til VG. Tre personer ble sendt til sykehus, én ble sendt til legevakt og den femte regnes som uskadet. Foto: POLITIET I NORDLAND:

Han opplyser at det er gult varsel for vindkast og oransje varsel for høy vannstand. Den kan bli opp til 30 centimeter høyere enn normalt. Det er i det hele tatt selve definisjonen på ruskevær med høy vannstand, kraftig vind, mye nedbør og høye bølger.

– Bølgene kan komme inn med en høyde på mellom 13 og 15 meter, så det kan være ganske så farlig å ferdes i vannkanten. Det gjelder også å passe på løse gjenstander, påpeker Sarchosidis, som legger til at søndagen vil bli roligere.

– Lavtrykket beveger seg østover mot Nord-Finland og svekkes, men det vil nok henge igjen litt vind noen steder i nord.

I Svolvær har også helgens VM i skreifiske blitt avlyst på grunn av det varslede uværet, skriver Lofotposten.

Slik ser det ut i Vestredalen på Fv 50 mellom Hol og Aurland akkurat nå:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder