NY KRF-SJEF: På KrFs landsmøte denne helgen skal partiet velge ny leder. Det blir mest sannsynlig Kjell Ingolf Ropstad, som i fjor høst vant kampen om KrFs veivalg. Her på KrFs landsstyremøte høsten 2018. Foto: Helge Mikalsen

KrF blør medlemmer: 500 færre enn i 2018

Når Kjell Ingolf Ropstad etter all sannsynlighet velges til KrFs nye leder denne helgen, tar han over et parti med både svekkede medlemstall og oppslutning. Bare i år har KrF blitt rundt 500 færre medlemmer.

– Vi har kanskje vært gjennom det mest krevende halvåret i partiets historie, sier Kjell Ingolf Ropstad, som er enstemmig innstilt til å ta over som KrF-leder, i en pressekonferanse før partiets landsmøte til helgen.

Partiet var igjennom en opprivende intern strid i høst som endte med at de gikk inn regjering med Høyre, Venstre og Frp i januar. Helgens landsmøte blir partiets første landsmøte som et regjeringsparti på 14 år.

På veien har de mistet både oppslutning og medlemmer. Innen utgangen av desember, hadde partiet en medlemsreduksjon på 2147, og flere har sagt farvel etter at KrF trådte inn i regjeringen. Blant dem tungvekteren Odd Anders With, tidligere nestleder og statssekretær.

Fra 2016 til 2017 tapte KrF 1173 medlemmer. Da var det kun 172 som spesifiserte at de meldte seg ut av politiske årsaker. I 2018 var bildet et helt annet: Hele 1861 oppga politiske årsaker som grunnen til at de meldte seg ut (se faktaboks).

Siden desember, har antall medlemmer gått ned med ytterligere 500, får VG opplyst tirsdag.

Partiet sliter også på meningsmålingene, både nasjonalt og i VGs lokale målinger – bortsett fra i Kristiansand.

– Krevende

Fungerende leder Olaug Bollestad sier også under pressekonferansen at 2018 var et krevende år for partiet.

– Men i 2018 hadde vi også ikke bare et veivalg, men også et felles politisk prosjekt i KrF. Et politisk prosjekt som hele KrF står bak, sier hun og snakker om barn og familier og et «likeverdig samfunn».

Hennes makker Ropstad sier seg enig i dette:

– Vi har vært gjennom en krevende tid som parti, og det å samles og diskutere politikk, det er enighet om og vårt politiske prosjekt, det tror jeg blir bra.

les også

Varsler store endringer i bioteknologiloven

Han anerkjenner at han har fått, og vil fortsette å få, mange spørsmål om hvorfor KrF denne våren ligger på rundt 3,5 prosent på målingene og hvordan de skal løfte partiet.

– Dette er ikke et enmannsprosjekt, det er hardt lagarbeid. Derfor må vi stå sammen. Det er bare gjennom politiske saker og løsninger vi klarer å løfte partiet.

En samlet valgkomité har innstilt Ropstad til å ta over som ny leder, etter at Knut Arild Hareide gikk av da han tapte veivalg-striden. Det blir hans jobb å samle partiet.

les også

Slik endres abortloven: KrF og Erna tapte abort-slaget

På spørsmål om hvilken regjering KrF ønsker å være en del av etter valget i 2021, er Ropstad klar på at høstens veivalg ikke blir en kortvarig flørt:

– Samarbeidsvalget er tatt. Vi har en tydelig retning og det er en fordel for partiet frem mot 2021. Ting kan endre seg i politikk og vi er et sentrumsparti, men vi har valgt en retning, sier Ropstad.

Velger ny ledelse

Valgkomiteen har også innstilt Olaug Bollestad som nestleder, og Ingelin Noresjø, som i dag er fylkesleder i Nordland KrF, som andre nestleder.

Noresjø sto på Hareide-fløyen under KrFs veivalg-strid, som endte med at KrFs landsmøte i november sa ja til å gå inn i regjering. Men hun var også en av de fire delegatene som skiftet side i siste liten under det dramatiske landsstyremøtet om regjeringsplattformen i januar.

Partiet skal også velge nytt sentralstyre. Ropstad sier at han mener det er bra at partiet skal velge både nytt sentralstyre og ny ledelse, etter å ha vært gjennom et retningsvalg.

Vil hente alle IS-barn - men ikke nå

Saken om norske barn av IS-krigere har preget nyhetsbildet den siste tiden. KrF vil stå på at alle barna, selv om regjeringen begynner med å jobbe med å hente hjem de foreldreløse barna, fastslår fungerende KrF-leder Olaug Bollestad under pressekonferansen.

les også

Erna Solberg vil hente hjem foreldreløse barn av IS-krigere – besteforeldre reagerer

– Vi har jobbet i regjeringen over tid for å finne løsninger for barna.

Men hun vil ikke si at man skal hente hjem alle barna nå.

– Vi har først sagt at vi skal hjelpe de foreldreløse barna først, så får vi ta den vurderingen etterhvert.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder