Folkehelseinstituttet: 70 prosent kan bli corona-smittet i Norge

Uten tiltak kan opp mot 70 prosent av den norske befolkningen rammes av det nye coronaviruset, ifølge en ny risikovurdering fra Folkehelseinstituttet.

 • Sven Arne Buggeland

Artikkelen er over 171 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

FHI betegner risikoen for import av coronasmitte som høy i dag og forventer at risikoen kan bli svært høy. Konsekvensene vurderes nå som moderate.

– Det er et dramatisk budskap?

– Ja, det er det, sier overlege ved Folkehelseinstituttet Preben Aavitsland til VG.

Folkehelseinstituttet har lagt ut en ny vurdering av risikoen for at covid-19-viruset kommer til Norge – der det også fremgår at aktuelle tiltak for å begrense spredningen vil ha begrenset effekt.

– Når først lokal spredning er i gang i Norge, regner vi det som umulig å fjerne viruset fra landet. Uten tiltak vil en stor del av befolkningen rammes, kanskje opp mot 70 prosent, skriver Folkehelseinstituttet i sin nye risikovurdering.

VENTER: Beredskapssykepleier Madelen Foss Smedholen på et isolat på Ullevål universitetssykehus. Foto: Hallgeir Vågenes

Stor usikkerhet

Overlege Aavitsland understreker at usikkerheten er stor.

– Vi tror nok at vi før eller senere får en større spredning i Norge. Og får vi først en epidemi, vil det ramme en stor del av befolkningen. Om det er 20, 30, 40, 50, 60 eller 70 prosent, vet vi ikke, sier Preben Aavitsland.

Spredningen blir mindre om kontakthyppigheten mellom smittede og usmittede reduseres. Overlegen ved FHI sier at han håper at det ikke skal så mye til for å redusere smittespredningen ganske mye.

LEs også: Harvard-professor tror ikke utbruddet lar seg stanse

Folkehelsa mener at sannsynligheten for at smittede kommer til Norge, vil øke betydelig når epidemien tar av i land som mange nordmenn reiser til eller land som sender mange turister til Norge.

Bekymret for Thailand

– Vi er særlig bekymret for Thailand, som er et populært reisemål. Videre er det påvist lokal spredning i deler av Italia, et land med betydelig norsk turisme, heter det i rapporten fra utbruddsgruppen ved FHI.

100 er testet for coronasmitte i Norge, men ingen er hittil rammet. De fleste som smittes, får en mild luftveisinfeksjon. Et mindretall får lungebetennelse. Risikoen for å dø av lungesvikt utløst av viruset, antas å være under én prosent.

Les også: Harvard-professor tror ikke utbruddet lar seg stanse

PÅ VEI: Reisende fra Kina ankommer Milano. Foto: Carlo Cozzoli / IPA Milestone

Vanskelig å oppdage

Mange reisende som bærer smitte, vil bli fanget opp tidlig. Men fordi infeksjonen kan være svært mild og også milde tilfeller trolig kan smitte videre, blir det vanskelig å oppdage alle corona-smittede som kommer til landet.

Ett uoppdaget tilfelle i Oslo vil seks uker senere bety noen titalls smittede. Femti tilfeller som ikke oppdages og isoleres, vil gi flere hundre smittede seks uker senere, viser de foreløpige og usikre beregningene fra FHI.

Les også: Dette skjer hvis coronaviruset kommer til Norge

Toppen nås etter fire md.

Selv om et utbrudd for pasientene vil være moderat alvorlig, vil den samlede sykdomsbyrden bli stor fordi så mange smittes. FHI anslår at toppen av hovedbølgen vil nås etter om lag fire måneder.

– Smitteverntiltak vil kunne bremse spredningen noe, avflate toppen og føre til at færre rammes. Helsetjenesten vil kunne få betydelige belastninger, heter det i rapporten fra FHI.

Aavitsland sier at FHI satser på tiltak som er praktiske gjennomførbare.

– Vi vil be folk som er syke om å holde seg hjemme og de som har hatt nærkontakt med syke, om å begrense sin sosiale omgang. Når epidemien er i gang, må vi fortløpende vurdere hvilke råd vi skal gi, sier overlegen ved FHI.

ISOLAT: En sykepleier gir vann til en pasient i isolat på sykehus i Wuhan i Kina. Foto: CHINATOPIX

Ikke screening eller karantene

FHI anbefaler ikke screening, altså rutineundersøkelser av reisende som kommer til Norge. Konklusjonen er at den lille, mulige nytten ikke oppveier de uheldige sidene ved et slikt tiltak.

Heller ikke innreisekarantene av personer som kan ha vært utsatt inntil det er klart om de er smittet, anbefales. FHI påpeker at innreisekarantene blir meningsløst, når epidemien først er i gang i Norge.

Så lenge antall tilfeller er lite, åpner FHI for moderat og frivillig hjemmekarantene for familie og andre som har hatt nærkontakt med den smittede, med lokale tilpasninger i regi av kommuneoverlegen.

SCREENING: Medisinsk personell sjekker om passasjerer har feber på Malpensa-flyplassen i Milano. Foto: VG

Høy terskel for drastiske tiltak

FHI anbefaler ikke tiltak som å stenge barnehager, skoler og arbeidsplasser, begrense forsamlinger, begrense innenlandske reiser eller å isolere områder, slik det er gjort i Wuhan i Kina, der viruset først ble registrert.

– Gitt at disse tiltakene har ukjent eller sannsynlig begrenset nytte og at de medfører store praktiske og til dels etiske utfordringer, vil vi ha høy terskel for å anbefale at kommunene iverksetter dem, heter det i rapporten.

AVSTENGT: En kvinne går gatelangs i Beijing i Kina. Foto: WU HONG / EPA

Den foreløpige strategien for smittevernet handler om mikrobiologisk testing av alle som har vært i epidemisk område – altså Kina – de siste par ukene eller har symptomer. Smittede vil bli isolert hjemme eller i sykehus.

Dessuten vil nærkontakter og andre med betydelig eksponering mot smittede få grundig informasjon av kommuneoverlegen, slik at de daglig følger med på tegn til luftveissykdom og symptomer som feber og hoste.

Les også

 1. Equinor frykter coronasmitte: Ber ansatte holde seg hjemme i 14 dager

  Selskapet har sendt ut melding til alle ansatte som har vært på reise eller jobb i Italia, Kina, Iran og Sør-Korea om…
 2. Bak disse sperringene er 50.000 corona-avstengt

  CASALPUSTERLENGO (VG) Bak sperringer som dette er rundt 50.000 mennesker forhindret fra å reise dit de vil.
 3. Lyspunkt om coronavirus: Flere friskmeldt enn nye syke

  Dødstallet har passert 2000, men onsdag var den første dagen flere ble friskmeldt enn nye smittetilfeller av…
 4. Sykehusdirektør tapte kampen mot covid-19-viruset

  Sykehusdirektør Liu Zhiming måtte bøte med livet i kampen mot covid-19-viruset.

Mer om

 1. Folkehelseinstituttet
 2. Coronaviruset

Flere artikler

 1. Virusekspert: – Jeg tror dette blir veldig stort

 2. Harvard-professor: Tror ikke utbruddet lar seg stanse

 3. 229 smittet av coronaviruset i Italia: – Det rykker nærmere

 4. 16 myter og fakta om coronaviruset

 5. Helsedirektoratet: – Det kan bli mer omfattende

Fra andre aviser

 1. Ullevål-ansatte i høyberedskap for Wuhan-viruset

  Aftenposten
 2. Folk flest trenger ikke bekymre seg nå. Men helsepersonell får beskjed om å være årvåkne.

  Aftenposten
 3. Dette er mulige tiltak for å begrense smitte, og dette sier norske helsemyndigheter om hver av dem.

  Bergens Tidende
 4. Dette er mulige tiltak for å begrense smitte, og dette sier norske helsemyndigheter om hver av dem.

  Aftenposten
 5. FHI: Opp mot 70 prosent kan bli smittet av koronaviruset i Norge

  Fædrelandsvennen
 6. WHO erklærer global folkehelsekrise

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder