TIDLIG PÅ: Avtroppende finansminister Sigbjørn Johnsen møtte pressen ved statsrådboligen tidlig mandag morgen. Foto: NTB SCANPIX

Her er regjeringens budsjettlekkasjer

Finansministeren: - Uansvarlig å bruke mer enn fire prosent ** NRK: Skal bruke 135 milliarder oljekroner

Nye milliarder til jernbane, flere tilskudd til fattige og 200 rusbehandlingsplasser er blant lekkasjene fra neste års statsbudsjett.

Statsbudsjettet

Mandag klokken 10 legger finansminister Sigbjørn Johnsen frem sitt siste statsbudsjett. Til tross for at dokumentet inntil da holdes strengt hemmelig, har det allerede kommet små og store drypp om hva de rødgrønne ønsker å bruke penger på neste år.

Her er noen av regjeringens lekkasjer fra statsbudsjettet for 2014:

** Vil bremse oljepengebruken

Jens Stoltenberg har varslet at han vil bruke nærmere tre prosent av oljepengene, og ikke fire - slik handlingsregelen tillater. Blant begrunnelsene er at konkurranseutsatt industri må skånes for økte renter og høyere kronekurs.

Regjeringen Stoltenberg legger med det opp til å bruke totalt 135 milliarder oljekroner i 2014, melder NRK.

Til NRKs radioprogram «Politisk Kvarter» sier Johnsen at budsjettet kommer til å havne godt under fire prosent.

- Selv et land som Norge, som har mye penger, har ikke råd til å løse alle oppgaver samtidig. Vi må gjøre valg. Vi er inne i en situasjon der det er sterk vekst i pensjonsfondet, og vi har også fått ekstra vekst i pensjonsfondet som følge av at kronen er svakere. I en slik situasjon vil det være uansvarlig å bruke fire prosent, og derfor ligger vi godt under fire prosent i budsjettet for 2014, sier finansministeren.

- Det å ta hensyn til utviklingen i norsk økonomi er også en viktig del av handlingsregelen, og derfor er det nødvendig å ligge godt under fire prosent, sier han.

** 150 millioner i økt bistand

Regjeringen vil bekjempe fattigdom med utdanning og vil øke bistanden til dette med 150 millioner kroner i neste års statsbudsjett.

«I dag legger Regjeringen frem et utviklingsbudsjett det vi fortsatt bruker 1 kr av hver 100-lapp vi tjener på rettferdig fordeling i verden,» melder utviklingsminister Heikki Holmås (SV) på Twitter mandag morgen.

** Øker fattigdom-tilskudd

Søndag meldte Aftenposten at regjeringen vil øke tilskuddene for å forebygge og redusere fattigdom blant barnefamilier som mottar sosialhjelp. Det skal skje ved at aktivitetstilskuddet og tilskudd til innkjøp av sports- og fritidsutstyr som lånes ut, økes til 45 millioner kroner.

SKAL UNDER FIRE PROSENT: Statsminister Jens Stoltenberg vil bruke mindre oljepenger enn det handlingsregelen tillater. Foto: TROND SOLBERG/VG

** Hever bunnfradraget i formuesskatten

Bunnfradraget økes til ifølge DN til én million kroner, fra 870.000 kroner. Også fribeløpet for arveavgiften øker fra 470.000 kroner til én million kroner.

** 7,7 milliarder til kommunene

Ifølge NRK foreslår regjeringen å øke kommunenes inntekter med 7,7 milliarder kroner i neste års statsbudsjett.

- En sterk kommuneøkonomi er viktig for at folk rundt om i landet skal få et godt tjenestetilbud, sier kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp), ifølge NTB.

** 10 milliarder til jernbane

Regjeringen foreslår å bevilge 10 milliarder kroner til nye jernbaneinvesteringer. Investeringene vil dermed være 63 prosent høyere enn i årets budsjett.

Arbeidet med å bygge tunnel på Follobanen skal starte neste år, og det skal bygges 22 kilometer med nytt dobbeltspor mellom Ski og Oslo. Regjeringen vil dessuten videreføre arbeidet med bygging av det 23 kilometer lange dobbeltsporet mellom Farriseidet og Porsgrunn.

** Flere rusbehandlingsplasser

Helseminister Jonas Gahr Støre setter av midler til 200 nye behandlingsplasser for rusavhengige. Han gir også 100 millioner kroner mer til forskning i sykehusene.

** Skal sikre domstolene

Regjeringen foreslår å bevilge 53 millioner kroner til domstolene. Pengene skal blant annet brukes på sikkerhetstiltak og høyere lønn til statsadvokatene.

LOVER RUS-SATSING: Helseminister Jonas Gahr Støre foreslår å opprette 200 nye behandlingsplasser for rusavhengige. Foto: KRISTIAN HELGESEN/VG

** 150 nye stillinger i barnevernet

Barneminister Inga Marte Thorkildsen gir 128 millioner kroner ekstra til barnevernet. De øremerkede midlene skal i hovedsak gå til opprettelsen av 150 nye stillinger, ifølge Bergens Tidende.

** 83 millioner til Heimevernet

Regjeringen plusser på 83 millioner kroner til Heimevernet i sitt forslag til statsbudsjett, ifølge NTB. Ifølge langtidsplanen for Forsvaret skal Heimevernet i årene 2013-2016 styrkes med til sammen 194 millioner kroner.

** Satsing på unge forskere

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen lover 50 millioner til unge forskere over statsbudsjettet i tre år fremover, samt 20 millioner til 60 nye stipendiatstillinger innenfor realfag og profesjonsfag, ifølge Bergens Tidende.

** Millionpakke til Høgskolen i Gjøvik

Fredag kunne statsrådene Rigmor Aasrud og Grete Faremo avsløre at regjeringen har satt av fem millioner kroner til Høgskolen i Gjøvik til drift av informasjonssikkerhetssenteret.

** Tre millioner til Den Nationale Scene

To millioner kroner gis til en konseptvalgutredning om teater, mens én million kroner gis for å løse akutte vedlikeholdsproblemer, ifølge Bergens Tidende.

** Senter for kreftbehandling til Bergen

Regjeringen foreslår å legge et regionalt senter for partikkelterapi til Haukeland Universitetssykehus i Bergen.

VALGKAMP-LEKKASJE: I begynnelsen av september kunne barneminister Inga Marte Thorkildsen røpe at hun vil bevilge penger til et prosjekt for sårbare mødre. Her er hun sammen med Johanne Olea (16 mnd) på helsestasjonen i Oslo. Johanne er ikke i målgruppen for prosjektet. Foto: THERESE ALICE SANNE/VG


** Skal støtte sårbare mødre

I statsbudsjettet for 2014 settes det av 8,5 millioner kroner til et pilotprosjekt som har som mål å hindre og forebygge at barn utsettes for vold, rus og seksuelle overgrep, både under svangerskap og i de første leveårene.

** Kirkemillioner

Kirkeminister Rigmor Aasrud har lekket til Vårt Land at hun vil gi 60 millioner kroner til opptrapping av trosopplæringsreformen og tre millioner til nye diakonstillinger i Den norske kirke.

** Nytt kystvaktskip

Et nytt isforsterket kystvaktfartøy skal styrke Norges nærvær i nordområdene.

** 10 milliarder til kultur

Kulturbudsjettet øker med 840 millioner kroner og passerer for første gang 10 milliarder i statsbudsjettet som legges fram mandag, skriver Aftenposten.

Kulturminister Hadia Tajik (Ap). Foto: FRODE HANSEN

- Det er et historisk godt kulturbudsjett, og det føles veldig godt å være i mål med det økonomiske målet for kulturløftet. Vi har også gitt andre konkrete løfter som nå er innfridd, sier kulturminister Hadia Tajik (Ap) til avisen.

** Økning i fagforeningsfradrag

Ifølge ANB vil budsjettet inneholde en økning i fagforeningsfradraget på på 250 kroner, fra 3850 til 4100 kroner, melder DN.

- Lovende

Samferdselspolitisk talsmann i Frp, Bård Hoksrud, sier lekkasjene har vært lovende.

- Det som skjer på jernbane er bra, men det skulle bare mangle. Regjeringen har sagt de skal flge opp Nasjonal Transportplan, og dette er bare litt over det som ble lovet der.

- Vi må se detaljene, og det blir spennende, sier Hoksrud til VG.

Vil gjøre endringer

Erna Solberg og Siv Jensen vil sette sitt preg på budsjettet ved å foreta endringer i Stoltenbergs budsjettforslag, men det er høyst begrenset hva som er mulig å få til for en ny regjering i sitt første budsjett.

Høsten 2005 klarte den ferske rødgrønne regjeringen å flytte på syv-åtte milliarder kroner fra Bondevik-regjeringens opprinnelige budsjett.

Anslag viser at den påtroppende Solberg-regjeringen bare har fem milliarder friske kroner til rådighet i 2014.

Se opptak fra fjorårets fremleggelse under:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder