VG møtte utkastet familie i fattigkvartal i Jordan

Neda (12) til VG om livet i Jordan: - Dette er et slags helvete

IRBID (VG) «Livene våre er blitt ødelagt». Slik oppsummerer Neda (12) hvordan hun ser på framtiden for seg og sine søsken, etter at familien ble tvangsreturnert til Jordan.

 • Nilas Johnsen

Artikkelen er over seks år gammel

I ti år har familien bodd i Norge. Neda (12) og lillebror Nael (10) kan ikke huske noe annet enn livet i Dale mottakssenter i Sandnes kommune nær Stavanger. Zoher (4) og Dima (8) er født i Norge.

Men natt til tirsdag hentet politiet dem fra asylmottaket, og sendte familien ut med tvang.

Bakgrunn: Neda (12) og familien sendes ut av Norge

Faren hadde oppgitt feil opprinnelsesland da han søkte om asyl, og ti år senere fikk hele familien unngjelde.

OPPGITT: Neda beskriver den nye hverdagen i besteforeldrenes fattigslige og trange hjem som «et slags helvete». Foto: Terje Bringedal/VG

- Det var utrolig ekkelt og skummelt. De knuste en rute i døren og presset seg inn. Vi ble tatt med til flyet, jeg skjønte ikke hvor vi skulle. Vi landet og kjørte hit midt på natten, det er fortsatt helt uvirkelig, forteller Neda til VG.

- De har ødelagt livene våre. Dette er et slags helvete, fortsetter hun.

VGTV: Se intervjuet med Neda på VGTV

Madrasser på gulvet

Vi treffer familien i byen Irbid i Jordan, der de bor i kummerlige forhold på gulvet hos Nedas farfar. Det ene rommet familien på seks deler med de to eldre menneskene er knapt større enn en norsk studenthybel. Madrasser ligger tett i tett på gulvet, og et lavt plastbord står i midten.

SOVER PÅ GULVET: I dette lille rommet bor det nå fire barn og fire voksne. For Neda (12) og søsknene Nael (10), Zoher (4) og Dima (8) er livet snudd på hodet. Foto: Terje Bringedal/VG


Faren Said Ibrahim er palestiner, men har jordansk pass. Det opplyste han ikke om da familien først kom til Norge. Da sa han at familien var statsløse palestinere fra Irak.

- Jeg vet at jeg sa feil den gangen, men det er lenge siden det ble funnet ut. Jeg tenkte bare på mine barn. Etter ti år i Norge er hele familien norske. Vi har ingen framtid her, sier han oppgitt.

- Ingen av barna snakker arabisk, så de kan ikke gå på skole her. Det finnes ikke noe jobb til oss, og vi har ingen penger. Vi er avhengige av minn manns gamle foreldre, og de har ikke stort, forteller moren Romah.

Vil ikke gå ut av huset

Ingen av barna liker å gå ut i det støvete smuget utenfor huset. Dette er en for dem helt fremmed verden: Uten vanlig toalett eller dusj, med en vannkrann man ikke kan drikke fra i et falleferdig kjøkken, og ett oppholdsrom for to gamle mennesker, som de nå plutselig alle skal bo i.

Nael forteller at det han savner mest er å spille fotball i skolegården med vennene, og han spør VG om ikke vi kan ta ham med hjem når vi skal tilbake. Neda sitter store deler av tiden apatisk og kikker inn i mobiltelefonen.

- Jeg har fått 221 tekstmeldinger fra venner i Norge. Mange sier de skal hjelpe meg å komme hjem igjen. Noen skal skrive til kongen. Jeg bare håper at de får det til.

Saken om Neda har ført til splittelse blant regjeringspartiene: Ap støtter utsendingen, mens SV og Sp uttrykker stor skepsis. På borgerlig side ønsker Venstre og KrF å hente Neda og familien hjem igjen, mens Høyre og Frp mener foreldrene selv har skyld i situasjonen.

VENTER PÅ MELDINGER: Neda har ikke smilt siden de kom til Jordan, forteller foreldrene. Hun venter bare på meldinger fra venner i Norge. Til høyre faren Said. Foto: Terje Bringedal/VG

Les også

 1. Rødgrønn splid av Nedas tårer

  De rødgrønne er splittet i synet på utsendelsen av Neda Ibrahim og hennes familie.
 2. 297 asylbarn sendt ut det siste året

  En opptelling Klassekampen har gjort, viser at nesten 300 asylbarn er returnert med tvang fra Norge i løpet av det siste…
 3. Kleppa kritisk til regjeringens behandling av Neda

  Utsendingen av jordanske Neda Ibrahim og hennes familie er ikke i tråd med praksisen Stortinget ønsker, mener Magnhild…
 4. Faremo om UNE-uttalelse: - Det er uheldig formulert

  Justisminister Grete Faremo (Ap) mener UNE formulerte seg uheldig da de skrev at «å bli presset til sex i…
 5. Neda (12) og familien sendes ut av Norge

  Politiet hentet natt til tirsdag tolv år gamle Neda Ibrahim og hennes familie på asylmottaket på Dale i Sandnes.
 6. Vil ha faste sykehjemsplasser for asylsøkere

  Oslo kommune har signert en avtale med UDI om kjøp av faste sykehjemsplasser for pleietrengende asylsøkere.
 7. UDI: Barnevernet griper ikke inn i asylsaker

  (VG Nett) Frykten for tvangsgifte førte til at en ung jente forsøkte å ta sitt eget liv.

Mer om

 1. Innvandring

Flere artikler

 1. Nedas foreldre til VG: - Løy for barnas skyld

 2. Nedas foreldre til VG: - Vi er stolte av henne

 3. Toppadvokat drar til Jordan for å hjelpe Neda og familien

 4. Neda: - Redd for at dommeren skal si nei

 5. Asyljenta Neda: – Håper ikke Norge har glemt meg

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder