VANSKELIG: Det var i perioder svært vanskelig for jenta å være i retten. Her sammen med bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal i Sør-Gudbrandsdal tingrett i oktober i fjor. Foto: Helge Mikalsen.

Jenta om Øygard-dommen: Det har vært fire tunge år

17-åringen er svært lettet etter at Høyesterett i dag skjerpet dommen mot overgrepsdømte Rune Øygard.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

- Nå er jeg bare glad for at det er over. Jeg er glad for at Høyesterett valgte å høre på aktor, fremfor å høre på forsvareren som ville sette straffen ned til seks måneder, sier jenta i Øygard-saken til VG.

Den tidligere Ap-ordføreren Rune Øygard er dømt for gjentatte overgrep mot jenta fra hun såvidt var fylt 14 år til like før hun fylte 16 år, og fikk i dag en skjerpet straff på 2 år og tre måneder.

LARSEN TIL VGTV: Straffen er for streng

- Det har vært fire veldig tunge år for meg, med mye å tenke på hele tiden. Jeg har hatt veldig mange vanskelige perioder, men heldigvis har jeg gode mennesker rundt meg, som støtter meg. Det har betydd alt, sier hun.

Var nervøs

17-åringen er denne uken på klassetur i utlandet. Hun legger ikke skjul på at hun var svært nervøs før Høyesteretts dom falt i dag.

- Jeg sov ikke veldig godt i natt. Jeg har vært fryktelig nervøs. Det kommer mange tanker når man skal legge seg om kvelden, sier hun.

- Jeg både gledet og gruet meg, for jeg visste at nå var det over.

Angrer ikke på åpne dører

I morgentimene har det strømmet på med meldinger, både fra venner, familie og fra kjæresten som har stått støtt ved hennes side gjennom to rettssaker og en anke til Høyesterett.

STØTTE: Jenta (17) sammen med kjæresten sin under anken i Eidsivating lagmannsrett på Hamar. Foto: Roger Neumann

- Jeg har snakket med de hjemme, og jeg vet at familien min også er veldig lettet over dette, sier hun.

17-åringen valgte selv, sammen med sin bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal, å la saken gå for åpne dører. For jenta har det til tider vært en stor belastning å få svært private detaljer gjengitt i pressen, men hun angrer ikke på den avgjørelsen i dag, sier hun.

- Jeg har måttet lese ting om meg selv i avisene som andre 16-17-åringer ikke må lese. Det er klart at det har tungt, men jeg angrer ikke. Om det ikke hadde vært åpne dører så hadde ikke min historie kommet fram. Da ville det bare ha vært en dom, uten at noen skjønte hvorfor, sier hun.

Oppfordrer til å melde fra

- Jeg håper at min historie kan hjelpe andre til å si fra når noe ikke er riktig. Jeg håper de skjønner at når noen har gjort noe galt, så spiller det ingen rolle hvem de er. Politikere har ikke mer rett til å gjøre slikt enn hva andre har, sier hun - med tydelig henvsining til den knusende - og endelige - dommen fra Høyesterett i dag.

- Nå er punktum satt for denne saken, hva tenker du om Øygard i dag?

- Jeg prøver å tenke så lite på det som mulig, for å være helt ærlig. Nå vil jeg bare komme meg videre.

Øygards forsvarer Mette Yvonne Larsen mener at straffen mot ordføreren er for streng.

- Øygard er overrasket og skuffet over at dommen ble såpass streng. Det er en historisk streng dom, nesten tre ganger så streng som i Birkedal-saken, sier Larsen til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder