VET HVA HUN VIL: Hadia Tajik sier hun ikke lar trusler og hatmeldinger påvirke følelseslivet sitt, og konsentrerer seg om jobben som leder for justiskomiteen på Stortinget.
VET HVA HUN VIL: Hadia Tajik sier hun ikke lar trusler og hatmeldinger påvirke følelseslivet sitt, og konsentrerer seg om jobben som leder for justiskomiteen på Stortinget. Foto:Frode Hansen,VG

Hadia Tajik har ikke ambisjoner om å bli statsminister

Opplevde at Jens Stoltenberg hadde en tøff jobb

INNENRIKS

Nekter å la seg påvirke av trusler og hatmeldinger

Er muslim, men går ikke til fredagsbønnen

Hadia Tajik er en av favorittene til å bli nestleder i
Arbeiderpartiet. Men på spørsmål om hun en dag vil bli statsminister, svarer hun nei.

  • Nilas Johnsen
Publisert: Oppdatert: 28.01.15 15:34

Fra sin posisjon som leder for justiskomiteen på Stortinget nevnes 31-åringen fra Bjørheimsbygd i Rogaland som favoritt til å bli ny nestleder i Arbeiderpartiet, en rolle hun trolig må dele med Trond Giske.

– Hvor mye må Arbeiderpartiet forandre seg for å vinne tilbake makten?

– Folk verdsetter den norske velferdsstaten, men man kan alltid diskutere løsningene. Der har partiet satt i gang et viktig arbeid på helse, på kunnskap, på klima og på mediepolitikk.

– Har Ap allerede satt en ny politisk kurs under Jonas Gahr Støre?

– Hver ledelse setter sitt preg. Jeg opplever for eksempel at Jonas er veldig opptatt av å sette miljø- og klima på dagorden.

– Hvilke saker er viktigst for deg å ha fokus på?

– Like muligheter for alle, uavhengig av hvilken bagasje foreldrene dine kommer med. Det handler om friheten til å forme sitt eget liv slik man ønsker, trygghet i hverdagen sin, og om fremtid gjennom å ivareta miljø- og klima for kommende generasjoner.

– Du har sagt at «det er hyggelig å bli møtt med forventninger av gode partifeller» når ditt navn trekkes fram som en mulig nestleder. Betyr det at du helt sikkert sier ja dersom du blir spurt?

– Det som er viktig for meg er å gjøre en god og skikkelig jobb, og det kommer jeg til å fortsette med uavhengig av hva resultatet av denne prosessen blir.

– Hvordan vil du beskrive ditt forhold til partileder Jonas Gahr Støre?

– Relasjonen vår er tillitsfull. Han har gitt meg mange gode råd, og jeg håper jeg har gitt ham noen gode råd også.

– Hvordan er forholdet ditt til Trond Giske?

– Jeg opplever ham som lett å samarbeide med, og han er definitivt en slugger. Det har jeg respekt for.

– Kunne du tenke deg å bli statsminister en dag?

– Nei, jeg går ikke rundt med slike ambisjoner.

– Nei? Kunne du tenke deg å utdype det?

– Jeg har jobbet tett nok på en tidligere statsminister til ikke å ha noen illusjoner om hva den jobben innebærer.

– Du mener Jens? Så du at den jobben var tøff?

– Det er det svaret jeg ønsker å gi. Dessuten synes jeg det er noe grunnleggende usympatisk ved dem som måtte være mer opptatt av å fantasere om fremtidige muligheter, enn å gjøre en god jobb her og nå.

– Hvem sikter du til da?

– Det er en generell betraktning.

– Du er opptatt av å advare mot ekstremisme?

– Jeg brenner for forebyggende arbeid. Noen politikere er mer opptatt av å fortelle om strenge straffer, nye lover og mer overvåkning, enn å påpeke at det er viktig å forebygge så tidlig som mulig.

– Har fokuset på islamistiske ekstremister gjort det vanskeligere å være muslim i Norge?

– Diskusjonen viser at det er stor bredde blant muslimer i Norge. Tydelige og reflekterte stemmer tar sterkt avstand fra de mer ekstreme stemmene. Man må skille mellom at synligheten av islamhat øker og at islamhatet i seg selv øker. Jeg er enig i at synligheten øker, men det gjør det bare viktigere å mobilisere mot det.

– Hvor viktig er din tro for deg?

– Jeg er muslim, det er en helt naturlig del av min identitet. Jeg er ikke med i noe organisert trossamfunn og går ikke i fredagsbønnen, men jeg kan de islamske bønnene.

– Hvordan takler du trusler og hatmeldinger?

– Jeg har bestemt at det ikke skal ta så stor plass i mitt liv. Man blir aldri immun mot slike meldinger, men man blir herdet etter hvert. Jeg vil ikke la slike uttalelser legge premisser for mitt følelsesliv.

– Har du selv opplevd rasisme?

– Et politisk engasjement starter ofte med personlig opplevelse, og at man ser at noe kan gjøres mer rettferdig. Men jeg tok tidlig beslutningen om at jeg skulle legge føringene for mitt liv, og ikke la det styres av hva andre eventuelt måtte mene om meg.

Her kan du lese mer om