HOLDT APPELL: Under fakkeltoget mot mobbing i Oslo ba Villemo Hatland (14) alle voksne om å ta barn på alvor. Foto: Terje Bendiksby/NTB Scanpix Foto:Terje Bendiksby,NTB scanpix

Villemo sto frem som mobbeoffer - nå blir hun hetset på nettet

For tre uker siden snakket Villemo Hatland (14) om mobbing foran flere tusen mennesker. Nå blir hun kalt en løgner i sosiale medier.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det var Villemo som tok initiativ til fakkeltoget mot mobbing etter å ha lest historien om trettenåringen Odin i VG i begynnelsen av november. Bak seg hadde hun selv en historie med mobbing.

– Denne dagen er for å vise at vi hører og tror på alle dere som blir mobbet. Hjerter knuses hvis voksne ikke tar ordene våre på alvor, sa hun til folkemengden som hadde samlet seg foran Stortinget.

- Sier at jeg lyver

De siste ukene har hun fått mengder av positive tilbakemeldinger fra hele landet. Men hun må også lese vonde kommentarer om seg selv på nettet og i sosiale medier.

– De sier at jeg lyver, og at det er jeg som mobber, sier Villemo til VG.

– Hvordan føles det?

- Det er ikke så veldig hyggelig. Nå som jeg har fått det bra, gjør de det verre igjen. Men jeg har det jo fint på den nye skolen jeg har begynt på, og prøver å tenke mer på det.

- Blir straffet

Moren Elisabeth Hatland sier at de fleste kommentarene stammer fra lokalmiljøet.

– Vi setter et ansikt på mobbing, og det blir man straffet for, sier hun.

– Hva gjør dere med meldingene?

– Vi tar vare på det. Vi er ikke på Facebook selv, men vi har sagt via Villemos profil at det er lurt å stoppe, og at vi tar vare på dokumentasjonen. Vi har også prøvd å svare ordentlig og ryddig i kommentarfeltene, de gangene det er mulig. Også sletter vi det som er forferdelig.

Angrer ikke

14-åringen rørte mange da hun i sommer skrev et åpenhjertig innlegg på Facebook om mobbing:

«Jeg ber bare om oppmerksomhet denne ene gangen, så du kan forstå hvordan det er å være helt alene, uten venner og uten en ungdomstid da alt egentlig skal være kult og morsomt», skrev hun.

MOR OG DATTER: Elisabeth og Villemo Hatland hjemme på Namnå i Grue kommune. Foto:Geir Olsen,VG

Fylkesmannen i Hedmark har tidligere konkludert med at skolen hun gikk på ikke fulgte opplæringslovens krav om hvordan mobbing skal håndteres. I vår begynte Villemo på en ny skole.

– Det går veldig bra. I går var jeg med noen på kino. Jeg har alltid noen å være med og de er støtter meg, er snille med meg og tar vare på meg

– Har det vært verdt det å stå frem på den måten du har gjort?

– Ja, det angrer jeg ikke på.

– Det er mange som sier at de også skal si ifra nå, og at de endelig føler at det er noen som hører på dem.

– Alvorlig samfunnsproblem

Ifølge Medietilsynets undersøkelse «Barn og Medier 2014» blir 13 prosent av norske elever mobbet på nett. Det utgjør omtrent 65.000 barn og unge.

Regjeringen har tidligere tatt til orde for å øke bevisstheten om nettvett og digital mobbing i skolen.

– Hver dag er det barn og unge som gruer seg til å gå på skolen eller som sjekker mobilen fordi de frykter hva som vil skje der. Mobbing er et alvorlig samfunnsproblem som vi alle har et ansvar for å bekjempe, sa statsminister Erna Solberg under en markering av antimobbe-kampanjen «Bruk Hue» tidligere i år.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder