FANTASTISK SKUE: Nordlyset danser på himmelen ved Skulsfjord utenfor Tromsø i 2012. Foto: Rune Stoltz Bertinussen/NTB Scanpix

Nå kan du se nordlys i hele landet

Se opp! Nå kan det bli spennende på himmelen med nordlys over hele Norge, sier astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard.

  • Tor-Hartvig Bondø
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Eksplosjoner på sola har forlenget nyttårsfeiringen for den alltid så entusiastiske himmelgranskeren. På solen har det dukket opp et gigantisk område med mørke flekker, som er forløperen til voldsomme eksplosjoner på solas overflate.

PROTOKOLL:Send inn dine bilder av nordlys her.

- Og tirsdag klokken 19.32 smalt det. Vi fikk et enormt X-1 utbrudd, som høyst sannsynlig var rettet direkte mot jorden, sier Ødegaard til VG.

SER OPP: Knut Jørgen Røed Ødegaard. Foto,JO STRAUBE/VG

Det betyr at jorden vil bli rammet i tre omganger. Først ved økt røntgenstråling, så kommer en partikkelstråling og etter det kommer en sky av superhet gass. Det er denne siste som lager nordlys.

Flere døgn

Vi kan vente nordlys i løpet av 1-3 døgn etter eksplosjonen i går. Altså kanskje allerede onsdag kveld.

- Normalt pleier jeg å si at man skal være heldig om får se nordlys i Sør-Norge, men nå er faktisk slik at man skal være uheldig om man ikke får se nordlys - også i Sør-Norge, sier Ødegaard.

Han har i noen dager fulgt med på det kraftige flekkområdet som har dukket opp på solen. Utvidelsen av området er stort nok til å romme flere titalls jordkloder, og den største mørke kjernen er alene stor nok til å kunne romme tre jordkloder.

Kraftige magnetfelt

Ødegård forklarer at solflekkene skyldes kraftige magnetfelt som hindrer varmen fra solens indre i å nå overflaten og dermed kjølner denne et par tusen grader. Fra jorden ser vi slike områder som solflekker.

FLEKKER: Slik vises de mørke flekkene på Solen. Foto: SDO/HMI

- De inneholder enorme mengder energi, og når de eksploderer sendes det ut gasskyer som gjerne er noen millioner grader varme. De raskeste når jorden i løpet av 19 timer. Da snakker vi om at gassen holder en fart på 7,9 millioner kilometer i timen. Eller at de ville ha fart Norge på langs i løpet av ett sekund.

De mest voldsomme eksplosjonene vil kunne true alt fra strømforsyning, radiokommunikasjon og flytrafikk. Men så kraftig er ikke denne.

Vi deler eksplosjonene inn i tre kategorier. C, M og X, hvor X er det kraftigste. Men den vi hadde tirsdag var en X-1. Altså laveste styrke av de kraftigste. Rekorden er X-50, så det er ingen grunn til bekymring.

For nå kan nordlyset, som turister fra hele verden valfarter til Nord-Norge for å oppleve, bli synlig over hele landet.

- Det mest fornuftig er at folk ser opp, og nyter det som kommer. Det kan bli veldig interessant, sier Knut Jørgen Røed Ødegaard.

På sin nettside følger han nå situasjonen fra time til time.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder