IKKE UNG: Carl I. Hagen erkjenner at han ikke har grepet på unge mennesker lenger. Foto: Helge Mikalsen , VG

Carl I. Hagen innrømmer: – Jeg treffer nok ikke ungdommen

Frps frontpolitiker i Oslo Carl I. Hagen erkjenner at han ikke treffer dagens ungdom, etter et katastrofalt skolevalg i Oslo.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Frp fikk 4,3 prosent oppslutning ved skolevalget i Oslo.

– Det er ikke bra, sier mangeårig Frp-konge og nåværende 1.-kandidat i Oslo, Carl I. Hagen.

Han har ledet an i valgkampen i hovedstaden, hvor hovedbudskapet har vært motstand mot å ta imot Syria-flyktninger og at Norge i stedet skal bidra med ti milliarder for at de skal få hjelp i der de kommer fra.

– Gammel bestefar

– Jeg treffer nok ikke ungdommen; jeg er en gammel bestefar for dem. Men jeg er sikker på at vi etter hvert kommer til å vinne støtte. Vi er for tidlig ute. Om noen måneder, hvor flyktningstrømmens konsekvenser virkelig blir synlig, kommer folk til å se at vi har rett.

– Hva er årsaken til at dere bare når fire prosent unge i Oslo?

– Mange unge ser ikke problemene. De er idealistisk innstilt. De tenker ikke på kostnadene foreldrene deres har: Det kommer så mange mennesker til Oslo at det vil presse boligprisene oppover og oppover. Å ta imot 720 flyktninger i året vil gi 1,5 milliarder i økte kostnader.

Aktuelt: Flyktningesaken har ikke hjulpet dem

– Derfor mener jeg det er mye bedre å bruke ti milliarder kroner på å hjelpe flyktninger i Tyrkia, Libanon, Jordan og andre utsatte land. Så skal vi ta imot kvoteflyktninger. Det som nå skjer er at det er menneskesmuglere som bestemmer hvem som skal få komme ut: De tar 10 000 dollar for hver flyktning de får ut. Det er ikke de ressurssvake som kommer ut nå, det er de ressurssterke.

– Er en viktig årsak til at dere sliter blant unge i Oslo i dag, at det er mange unge innvandrere her og at Oslo-ungdom er mer positive til å ta imot flyktninger?

– Ja, det tror jeg er riktig. Det vi sier er ikke populært i dag, men i fremtiden vil folk se at det er vår politikk som er den riktige.

– Hjerterått

Venstre-representant Abid Q. Raja mener det er hjerterått av Frp å ville sende flyktningene tilbake fra Europa, til FN-leire i Syrias naboland, slik Carl I. Hagen og Per Sandberg nå foreslår.

– Nå har Carl I. Hagen mistet grepet på velgerne, sier Raja til VG.

– Han har malt seg inn i et fremmedfiendtlig hjørne som folk nå vender ryggen til. Når han nå snur og vil vise gavmildhet ved å ville åpne oljefondet for FNs høykommissær, står ikke det til troende fra et parti som har forsøkt å kutte milliarder av bistandsbudsjettet mens de var i opposisjon, sier Raja til VG.

Hagen var i debatt mot SVs Audun Lysbakken på VGTV onsdag.

– Carl I. Hagen er ikke i takt med folk i Norge. Dette er ikke folk som er på jakt etter norsk barnetrygd. Folkene ønsker å søke neskyttelse i Norge, sa SV-leder Audun Lysbakken i duellen.

– Jeg fastholder at vi bør hjelpe i nærområdene slik at de ikke tar ut i disse små båtene, svarte Hagen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder