#Nedlasterne: Kripos om nedlasterne:  – Det er alle slags folk

Flere av dem politiet pågriper for å ha lastet ned overgrepsbilder, har aldri før vært straffet. Kripos beskriver dem som helt vanlige folk, fra alle yrkesgrupper og alle sosiale lag.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Lørdag presenterte VG første del av serien om nedlasterne – de som laster ned overgrepsbilder av barn. VG sitter på et omfattende materiale over nedlastinger gjort over hele verden, også av norske menn.

Idag publiserer vi del 2. Les den her.

I ti måneder har vi kartlagt og identifisert nordmenn som skal ha lastet ned bilder og filmer av seksuelle overgrep mot barn. Mange har også betalt til dels store beløp for bildene og filmene.

– Det er ikke noe gjerningsmannsprofil som passer på dem som har seksuell preferanse for barn og forbrytelser mot barn. Det er alle slags folk. Det er politifolk, journalister, arbeidsledige og alt mulig, sier politioverbetjent Bjørn-Erik Ludvigsen ved Kripos til VG.

Han arbeider som etterforsker ved Seksjon for seksuallovbrudd og er blant dem som har mest kjennnskap til hvem nedlasterne er.

78 nordmenn

VG har detaljert informasjon om 78 nordmenn som ifølge våre data skal ha brukt tid, penger og ressurser på å øke etterspørselen av filmede overgrep mot barn. Totalt sitter vi på informasjon om 430 norske ip-adresser som har lastet ned ulovlige overgrepsbilder.

Barneministeren: – Barn lyver sjelden om overgrep

Dem vi har funnet, er i alle aldre. Den yngste som ifølge vårt materiale skal ha lastet ned, er ennå skoleelev. Den eldste er godt opp i sekstiårene.

ETTERFORSKER: Bjørn-Erik Ludvigsen jobber ved seksjon for seksuallovbrudd hos Kripos. Foto: Therese Alice Sanne , VG

De har alle mulige jobber. Noen har høytstående jobber i helsevesenet, andre er arbeidsløse og uføre. Noen har drevet kristent arbeid, andre har arbeidet sentralt i forsvaret. Noen er håndverkere, andre er kunstere, musikere eller fotografer. Flere arbeider i IT-bransjen.

De fleste har fått laste ned i lang tid, fullstendig i fred for politiet. Det stemmer med bildet Kripos har av nedlasterne.

Aksjon i 2013: Kripos etterforsket 68 nedlastingssaker

– Mange av dem vi tar i disse sakene er personer som er helt ukjent for politiet. Det er helt vanlige folk, i alle yrkesgrupper, alle sosiale lag, alle inntektsnivåer, alle etniske tilhørigheter, alle religiøse bakgrunner, sier Ludvigsen.

Bare menn

Ett av de få fellestrekkene ved dem VG har identifisert er dette: De er alle menn. VG har ikke identifisert én kvinne som skal ha lastet ned.

Et annet fellestrekk er sjokket over at bidraget deres til overgrepsindustrien ikke lenger er anonymt.

– Hvordan i all verden har dere funnet ut alt dette om meg, er reaksjonen til den første VG konfronterte. Han har høy utdannelse og driver eget firma.

Les også: Halve Norge kjenner noen som har opplevd overgrep

– Det er ikke så lett å holde på en hemmelighet som dette. Flere av dem vi har tatt for å laste ned overgrepsmateriale har avslørt seg selv ved å bli tatt for kikking i den lokale svømmehallen eller liknende. Selv om nedlasterne iherdig prøver å holde hemmeligheten i skjul på nettet, vil den nesten alltid lekke over i dagliglivet, sier Ludvigsen.

– Stort sett vanlige mennesker

Sexolog Margrete Wiede Aasland synes det er positivt at VG har konfrontert nedlasterne.

BEHANDLER OVERGRIPERE: Margrete Wiede Aasland er sexolog ved Institutt for klinisk sexologi og terapi. Foto: Terje Bringedal , VG

– VGs journalist er kanskje den første de har snakket med dette om. Det er kanskje en spe begynnelse til å tenke at de må endre seg. At de må slutte med å bidra til at barn opplever overgrep. Det er verken bra for dem selv eller barna, sier hun.

Hun kjenner igjen VGs beskrivelser av nedlasterne.

VG+: De ble voldtektsmenn

– Dette er stort sett vanlige mennesker som lever et vanlig familieliv og klarer seg på jobben og har gode dager. Men så har de et stort hemmelig rom inne i seg hvor de må se på overgrep mot barn. Det er en ganske stor ting å holde hemmelig, sier Aasland.

Knuste datamaskinen

Flere av dem reagerer med å gå hjem og slette alt de har på datamaskinen. Andre forbereder seg før de møter VG: En av nedlasterne knuste datamaskinen før han kastet den i havet.

Les også: En av Norges groveste overgrepssaker

En annen insisterer på at han kun lastet ned av nysgjerrighet.

– Jeg trodde det skulle være tiltrekkende. Men hver gang jeg åpnet en av filmene jeg hadde lastet ned, så jeg bare brutale overgrep.

LES MER OM HVORDAN NEDLASTERNE REAGERTE I VG-SPESIALEN HER

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder