VIPPE VIPPE: Byrådsleder Stian Berger Røsland (t.v) og Oslos ordfører Fabian Stang vil ikke kaste kortene hvis De Grønne havner på vippen i Oslo.

VIPPE VIPPE: Byrådsleder Stian Berger Røsland (t.v) og Oslos ordfører Fabian Stang vil ikke kaste kortene hvis De Grønne havner på vippen i Oslo. Foto: Knut Erik Knudsen , VG

Oppsiktsvekkende snuoperasjon i Oslo: Høyre vil forhandle med De Grønne

Oslo Høyre har snudd og vil forhandle med Miljøpartiet de grønne, hvis de kommer på vippen i hovedstaden.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det bekrefter Fabian Stang til VG like etter klokken 21.00 i kveld.

– Uff, uff, dette var ikke det beste valgresultatet vi kunne få, men vi vil avvente det endelige, sa Stang etter at valgdagsmålingen var klar.

Den viste en tilbakegang på nesten fem prosentpoeng for Høyre på landsbasis. Opptellingen av forhåndsstemmene viste samme tendens for regjeringspartiet i hovedstaden.

I det en av fire stemmer var talt opp, hadde Stang og Høyre en oppslutning på 30 prosent i Oslo.

–VG har fanget opp at dere likevel er interessert i å forhandle med MDG?

– Vi har aldri sagt at vi ikke vil forhandle, men at de har stemt i de aller fleste sakene med partiene til venstre, vi har derfor ansett det som lite realistisk. Men hvis forhåndsstemmene gjenspeiler valgresultatet, vil de havne på vippen, da er det naturlig for oss også å forhandle med dem, hvis det er noe de ønsker, sier Stang.

– Jeg tror ikke det først og fremst er innen miljøsakene vi er veldig uenig, men vi får se hva som er mulig å få til i eventuelle forhandlinger.

Prognosene viser at MDG skrider voldsomt frem i hovedstaden, og partiet ligger nå med foreløpige 8,8 prosent – en økning på 6,4 prosentpoeng fra forrige valg.

Det skjer til tross for at både ordfører Fabian Stang (H) og byrådsleder Stian Berger Røsland (H) flere ganger har sagt at De grønne tilhører "de røde" og at signalet til velgerne er at de ikke vil forhandle om regjeringsmakt med De Grønne.

Også Høyres byrådskamerater i Oslo, Venstre ble møtte med nedslående prognoser, og er også positive til å forhandle med MDG.

Vi er jo ikke avvisende til å samarbeide med Miljøpartiet De Grønne i Oslo. Høyre og Venstre kan jo ikke få flertall alene, vi må jo samarbeide med noen, sier partiets Guri Melby til VG.

Aktuelt: Røsland om De Grønne

MDG: Ikke overrasket

Rasmus Hansson, nasjonal talsmann for MDG, er ikke overrasket over at Høyre nå har snudd og sier at de er villige til å samarbeide med miljøpartiet.

– Jeg har tolket dette som en del av valgkampen til Høyre. Vi vet at de er et pragmatisk parti som er villige til å inngå fornuftige samarbeid.

– Vi er villige til å samarbeide med begge blokkene.

Lan Marie Nguyen Berg, førstekandidat for miljøpartiet i Oslo, er like lite overrasket som Hansson.

– Vi vil snakke med både Høyre og Arbeiderpartiet dersom vi havner på vippen. Jeg er ikke overrasket over at Høyre snur fordi de er et parti som har lyst til å sitte med makten i Oslo.

Vil sitte så lenge som mulig

Beskjeden fra Høyre-toppene i Oslo rådhus vil være klar om de skulle miste det gjeldende flertallet i løpet av valgkvelden:

– Vi vil ikke gå av frivillig, sier en sentral kilde.

Dermed signaliserer de at det sittende byrådet, hvor Høyre styrer sammen med KrF og Venstre og passiv støtte fra Frp, ikke vil gi fra seg makten før den blir fratatt dem:

Aps byrådslederkandidat, Raymond Johansen, må først greie å stable på bena et flertallsgrunnlag som de kan legge frem, før Røsland kaster inn håndkleet.

Husker du?: Slik skal Fabian vinne valget

I den situasjonen ønsker Høyre å holde døren åpen for at De Grønne også skal bane på byrådets dør.

Følg valget i VGs valgstudio!

– Alt kan skje

For som en kilde i Høyre sier:

– Når Arbeiderpartiet skal forhandle med SV, Rødt og De grønne, kan alt skje. I en slik situasjon, vil vi ikke lukke døren til De grønne.

Aktuelt: Hjalp det ikke å takke, for gaven, Fabian?

Men Høyre og byrådet vet utmerket godt at fire nye år for Fabian Stang og Stian Berger Røsland, med støtte fra De grønne, har formodningen mot seg.

Miljøpartiets ene bystyrerepresentant har i overveiende grad har stemt sammen med venstresiden de fire siste årene i bystyret.

Et annet problem for de borgerlige i Oslo, vil være å oppfylle De grønnes ultimatum om å stoppe den store motorvei-utbyggingen av E18 vest for hovedstaden. De grønne har sagt at det er et ufravikelig krav for å innlede flertallssamarbeid med noen side.

Les mer: Her er veiene De grønne vil forsøke å stoppe (krever innlogging)

En kilde i Høyre sier at en forhandlingsåpning med De Grønne også vil bidra til å legge press på forhandlingene mellom de Grønne og Arbeiderpartiet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder