FORAN: Høyres leder Erna Solberg ligger godt foran Arbeiderpartiets Jens Stoltenberg i kampen om å bli statsminister etter valget i høst. Foto: FRODE HANSEN

Erna rykker fra Jens

Nesten halvparten av velgerne vil nå ha Høyre-leder Erna Solberg som statsminister etter valget til høsten.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Og ikke nok med at velgerne, ifølge InFact, vil ha Solberg som statsminister:

Folk har også mer tillit til at Høyre-lederen klarer å håndtere økonomien, utdanningspolitikken, håndtere eldreomsorgen, løse utfordringene i helsevesenet og bygge veier og jernbane, enn statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

Det svarer de spurte i en måling InFact har gjort for VG denne uken.

InFact har spurt velgerne om hvem av de to statsministerkandidatene de tror klarer å håndtere viktige felt i samfunnet.

Svaret er nedslående for Stoltenberg:

Kun å holde ledigheten lav og håndtere utenrikspolitikken, mener de spurte at Stoltenberg er best skikket til.

- Solid måling

- Dette er en solid måling som er veldig positiv for oss. Bakgrunnstallene for politikk, viser at vi har lyktes i måten å formidle vår politikk på, sier Solberg til VG.

Høyre-lederen er også den flest vil ha som statsminister etter valget.

I InFacts måling svarer 47,9 prosent at de ønsker Solberg som statsminister.

VG+: Se i hvilke saker velgerne fortsatt tror på Jens

39,6 prosent ønsker Stoltenberg. Det er en tilbakegang på tre prosentpoeng for Stoltenberg, sammenlignet med forrige gang InFact målte statsministerspørsmålet i april.

- Jeg tror ikke at jeg har sett så høye prosenter før. Det avspeiler nok et ønske i folket om et skifte, sier Solberg.

For Stoltenberg er trenden nedadgående:

På feltet utenriks, økonomi og eldreomsorg, tror færre av de spurte nå, enn da InFact gjorde samme måling før jul, at Stoltenberg er den beste til å håndtere utfordringene.

Med ett unntak:

De spurte i målingen har nå noe mer tillit til Stoltenbergs skolepolitikk, samtidig som de har synkende tillit til Solbergs evne til å håndtere utdanningsfeltet.

Likevel:

De spurte har langt høyere tillit til at Høyre klarer å løse utfordringene i skolepolitikken, enn til Arbeiderpartiet.

- Vi har alltid vært sterk på skole, men at velgerne nå har tillit til vår helse- og eldrepolitikk er veldig hyggelig, sier Solberg.

LEDER: Se hvilke saker velgerne tror mest på Høyre og Arbeiderpartiet i dagens VG eller på VG+. Foto: Faksimile


Hun tror årsaken til at så mange av de spurte har mer tillit til hennes, enn statsministerens politikk, skyldes at velgerne ikke lenger kjenner seg igjen i virkeligheten regjeringspartiene skaper.

- Regjeringspartiene snakker stadig om hvor mye penger de har bevilget. Men folk opplever ikke at de har gode løsninger. Penger løser ikke alt, sier Solberg og legger til:

- Regjeringen kan avvise våre modeller og løsninger. Men bildet de rødgrønne partiene skaper, stemmer ikke med hvordan folk opplever virkeligheten.

Statsminister Jens Stoltenberg er forelagt tallene, og skriver i en e-post til VG:

- Disse målingene speiler i stor grad oppslutningen generelt. Høyre og Frp har flertall i de fleste målingene, og da er det naturlig at det også gir uttrykk for dette når man også måler sakstillit og statsminister, skriver Stoltenberg.

Solberg tror ikke Stoltenberg tar beskjeden lett om at velgerne har mer tillit til henne enn til han på feltet økonomisk politikk.

- Det kjennes nok litt vondt for ham.

FLERE BEIN: Valgforsker Anders Todal Jensen ved NTNU mener Erna Solberg og Høyre har flere saker de kan vinne stemmer på under årets valg enn tidligere. Foto: GEIR OTTO JOHANSEN


Valgforsker Anders Todal Jenssen vil ikke avfeie Stoltenbergs sjanser i valget. For selv om Solberg styrker sitt sakseierskap sammenlignet med Ap-lederen, så utelukker ikke det fremgang for Ap inn mot valget, fordi opinionen er opptatt av langt flere saksområder.

Kan endre seg

Han fremhever også at velgernes fokus kan skifte raskt.

Men:

- Dette gir Erna flere bein å stå på, og viser at hun ikke er avhengig av en eller to saker for å vinne fram, sier Todal Jensen til VG.

Kommentator Jan Aril Snoen i det konservative tidsskriftet Minerva tolker InFacts tall som et utslag av den kraftige ledelsen den borgerlige blokken har på målingene.

- Den store ledelsen kan gi Erna styrket autoritet, ved at stadig flere velgere begynner å tro at hun uansett blir den neste statsministeren, sier Snoen til VG.

Han tror imidlertid at Stoltenberg selv vil komme til å gjøre en god valgkamp.

- Men personlig tror jeg at hans personlige standing vil øke igjen - uten at det blir nok til å redde Ap, sier Snoen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder