MØTER MOTSTAND: I forrige uke sendte helseminister Bent Høie (H) et forslag om reservasjonsadgang for fastleger ut på høring. Foto: JAN PETTER LYNAU/VG

165 ordførere sier nei til reservasjonsretten

Ordførere over hele landet skaper trøbbel for helseminister Bent Høie (H) og vil nekte sine fastleger å reservere seg mot å henvise til abort.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Tirsdag svarte 187 ordførere på VGs undersøkelse, og resultatet er soleklart:

Et overveldende flertall av ordførerne sier blankt nei til å la fastleger i sin kommune få reservasjonsrett. Blant dem som sier nei er også 19 ordførere fra Høyre.

KrF-forslag

I forrige uke sendte helseminister Høie ut sitt forslag om reservasjonsretten ut på høring.

Der skriver Høyre-nestlederen at han vil la det være opp til kommunene å avgjøre om fastlegene der skal få reservasjonsrett.

Forslaget er en direkte konsekvens av at Høyre ga etter for hardt press fra Kristelig Folkeparti under regjeringsforhandlingene i fjor høst for å få på plass en slik ordning.

Trondheim sier nei

Men det ser det ikke ut til at Høies egne lokalpolitikere er villige til å følge opp.

I morgen skal bystyret i Trondheim behandle et forslag fra Venstre som vil nekte leger i kommunen å reservere seg. Det forslaget vil Høyre i Trondheim støtte.

- Vi hadde gruppemøte mandag kveld og alle som var der vil stemme nei til reservasjonsrett i Trondheim. Det er jeg personlig glad for, sier gruppeleder Yngve Brox (H).

- Bør skrinlegges

Også i Oslo, Bergen og Tromsø sier Høyres egne lokalpolitikere nei til Bent Høies forslag.

SIER NEI: Tromsø-orfører Jens Johan Hjort (H). Foto: Foto: NTB scanpix


- Jeg har full respekt for at politikk handler om å finne muligheter for samarbeid. Men hvis høringsuttalelsene nå er så tydelige på at reservasjonsrett vil få negative følger, så bør regjeringen ta konsekvensen av det og skrinlegge forslaget, sier Høyre-ordfører Jens Johan Hjort i Tromsø.

Helseminister Bent Høie viser til at forslaget nå er på høring og vil ikke kommentere resultatene av VGs undersøkelse, men det vil derimot fungerende partileder Dagrun Eriksen i Kristelig Folkeparti.

- Denne undersøkelsen styrker poenget vårt om at kommunene må ha kriterier for i hvilke tilfeller de kan avvise en reservasjonsadgang for fastlegene, sier Eriksen.

Les også: FrPs Kari Kjønaas Kjos forstår at KrF reagerer

KrF misfornøyd

Hun og KrF er ikke fornøyde med helseministerens forslag.

- Jeg kan ikke se ordningen slik han foreslår den gir en reell reservasjonsadgang. Vi forholder oss til avtalen vi har inngått med regjeringspartiene og regner med at vi skal komme til enighet med regjeringen. Det er forslaget som legges frem for Stortinget som blir avgjørende, sier Dagrun Eriksen.

IKKE FORNØYD: Fungerende KrF-leder Dagrunn Eriksen. Foto: NTB SCANPIX


Høie er ikke helt enig med KrFs fungerende leder:

- Avtalen mellom KrF, H og Frp er at det skal innføres en reservasjonsmulighet. Forslaget som er sendt på høring ivaretar dette, mener han.

- Jeg er veldig overrasket

Lederen i Stortingets helsekomité, Kari Kjønaas Kjos (Frp), sier hun er overrasket over at så mange ordførere sier klart nei til Høies ordning.

- Personlig er jeg veldig overrasket over det. Jeg vil fryktelig gjerne vite om min lege er en reservasjonslege, for da ville jeg ha ønsket å ha en annen fastlege. Hvis jeg som ung ble gravid og det var helt umulig for meg, ville jeg ha snakket med en som greide å gi meg råd og veiledning ut fra begge sider av saken, sier Kjos.

Hun forklarer det overveldende flertallet av ordførere som er negative til reservasjonsrett med at det har vært og er krevende å kommunisere regjeringens budskap.

En Høyre-ordfører sier ja

Den eneste Høyre-ordføreren som har svart ja til reservasjonsrett i VGs undersøkelse er Arvid Grundekjøn i Kristiansand.

- Jeg synes vi kan være så generøse at vi gir de med samvittighetskvaler mulighet til å reservere seg på den basis regjeringen foreslår. Det er sjelden en god idé å pålegge folk å gjøre noe som er i strid mot samvittigheten, sier Grundekjøn.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder