Tollvesenet tar stadig flere spesialbygde smuglerbiler

Slik prøver smuglerne å lure tollerne

Smuglerbiler kan være dødsfeller

Her skjulte polakken nesten 50.000 sigaretter – gjemt inne i
et spesialbygget hulrom. Slikt ser Tollvesenet mer og mer av.

Rune Thomas Ege
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Fra utsiden ser Seat-en tollerne på Svinesund vinket inn til kontroll i går morges ut som en hvilken som helst annen bil. Men tollhunden Storm hadde rett. Ikke alt var som det skulle.

- Det var umulig å se fra utsiden. Men da vi fjernet støtfangeren fant vi et hulrom under bilens hjulbrønn, sier vaktleder Raymond Høiden ved Tollregion Øst-Norge til VG.

Inne i det spesialbygde rommet hadde polakken gått sirlig til verks.

- Han hadde lagt én og én 20-pakning inn i rommet for å få plass til mest mulig, sier Høiden.

Polakken er langt fra alene. Ifølge Tollvesenet stanser de stadig flere biler som er spesialombygget for å skjule de dyrebare smuglervarene.

- Det er en økning i år. Hvor mye, er det vanskelig å si. Men det er en økning, sier kontorsjef Wenche Fredriksen ved Tollvesenet på Svinesund.

Hovedsakelig er det to måter smuglerne bygger om bilene for å unngå å vekke tollernes mistanke:

FULLASTET: Dette er bare noen av sigarettene Tollvesenet fant gjemt i polakkens bil. Ifølge tollerne gjør stadig flere som ham: Bygger om bilene for å gjemme smuglervarene. Foto: TOLLVESENET,

**Fjæringen og opphenget i kjøretøyene stives av, slik at selv vanlige personbiler kan lastes med over 1000 liter øl uten at den blir baktung eller at det på andre måter synes fra utsiden. Dette gjøres hovedsakelig for å smugle øl, vin eller brennevin.

**Det bygges hemmelige og svært godt skjulte rom ett eller flere steder i kjøretøyene for å gjemme smuglervarene. Dette gjøres stort sett for å skjule narkotika eller sigaretter.

Stapper med bagasje

Uansett hvilken metode smuglerne bruker, pleier de å stappe smuglerbilene fulle med vanlig bagasje for å forvirre tollerne og gjøre jobben med å gå gjennom bilene – og dermed finne smuglervarene – vanskeligere.

- Hittil i år har vi sett langt flere enn før som har stivet av bilene for å skjule at de er tungt lastet, sier Fredriksen til VG.

Ifølge Tollvesenet er det organiserte bander som står for ombyggingen og smuglingen som skjer med de spesialbygde smuglerbilene.

- De legger veldig mye arbeid i dette, og gjemmer spesielt narkotika i alt fra bunnplater til dører og helt andre steder. Det er neste ikke et sted på en bil der vi ikke har avslørt at de har prøvd å gjemme smuglervarer, sier Fredriksen.

Blir beslaglagt

Ombygde smuglerbiler som blir stoppet, blir som regel beslaglagt av politiet. I alle fall dersom Tollvesenet får det som de vil.

- Rutinen er at vi ber politiet om å inndra kjøretøyet sånn at det ikke skal brukes igjen, sier Høiden.

Tidligere har veimyndighetene gått ut og advart mot de ombygde og svært tungt lastede smuglerbilene. Fra utsiden ser de ut som vanlige biler. Men i virkeligheten kan de være tungt overlastede dødsfeller.

SER ØKNING: Kontorsjef Wenche Fredriksen hos Tollvesenet på Svinesund. Foto:Gorm Kallestad,NTB scanpix

I fjor omkom en 42 år gammel mann etter en dramatisk ulykke på E18. Bak rattet på bilen som politiet mener forårsaket ulykken, satt en 41 år gammel polakk. I lasten hadde han over tusen liter smuglerøl.

- Den blir livsfarlig å kjøre, både for den som sitter bak rattet og andre trafikanter. Bilen vil være veldig ustabil og vinglete. Det blir nærmest som å føre en båt i rom sjø. Du kan ikke slappe av et sekund før den finner på noe når den er lastet så mye fullere enn det den er bygd for, sa kommunikasjonsrådgiver i NAF, Jan Ivar Engebretsen, til VG den gang.

Store summer

I den polske bilen som tollerne stoppet på Svinesund nå i helgen, var det – i tillegg til 43.580 sigaretter – ni liter brennevin, 24 liter øl og fem liter vin.

Totalt er dette avgifter på over 140.000 kroner.

- Det er snakk om store volumer, og dette er bare snakk om personbiler. Når de bygger om kassebiler, minibusser eller til og med lastebiler, er det snakk om mye mer, sier Høiden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder