TERROR-TOMT: Det er normalt sett langt mellom politikere i arbeid på Stortinget om sommeren. Den siste uka har heller ikke turister sluppet inn som følge av terrortrusselen. Foto:Robert S. Eik,VG

Sikkerhetspolitikere fikk null terror-info

Flere medlemmer av Stortingets utvidede utenriks- og forsvarskomité ble aldri orientert om terrortrusselen før justisministeren stod på TV og snakket om den.

 • Cato Husabø Fossen
 • Cathrine Ekehaug
 • Mona Byrkjedal

Artikkelen er over fem år gammel

Det viser en kartlegging VG har gjort blant 20 av de 21** medlemmene i komiteen, som skal fungere som et rådgivende organ for regjeringen i sikkerhetspolitiske spørsmål.

Flere av dem som ikke fikk vite noe mener dette er et uttrykk for hvor raskt avgjørelser må ha blitt tatt i tidsrommet fra Regjeringen ble orientert av PST om den akutte terrorfaren til justisministerens pressekonferanse på morgenen torsdag 24. juli.

Etter at PST fire dager senere uttalte at trusselnivået var noe redusert har debatten rast rundt hvorvidt det var riktig av myndighetene å fortelle offentligheten om den konkrete terrortrusselen. En avgjørelse som har møtt kritikk også fra regjeringspartienes egne rekker.

Oppringt et halvt døgn etterpå

Ifølge regjeringskilder ble avgjørelsen om å informere befolkningen tatt i et hasteinnkalt møte i Regjeringens sikkerhetsutvalg om kvelden onsdag 23. juli.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) har tidligere sagt at offentliggjøring var et råd fra PST, og at regjeringen valgte ikke å overprøve dette. Ingen politikere utenfor Regjeringens sikkerhetsutvalg ble konferert før beslutningen ble tatt.

Senere onsdag kveld er stortingspresident Olemic Thommesen (H) etter det VG erfarer den første utenfor regjeringen som varsles om hva som er i gjære. Han blir orientert per telefon av Stortingets administrative leder, direktør Ida Børresen, som igjen var varslet av politiet og ikke fra politisk hold.

Først et halvt døgn senere, mellom klokken 07.30 og 09.00 torsdag morgen, ringer justisministeren personlig opp de åtte parlamentariske lederne på Stortinget for å fortelle dem om det han skal si på pressekonferansen klokken 10.

- Jeg ble varslet av justisministeren om morgenen mellom klokken 8 og 9, jeg husker ikke nøyaktig. Han sa alt som ble sagt på pressekonferansen og at det ville bli offentliggjort, og hvorfor man valgte å gjøre det på den måten, sier Miljøpartiet de Grønnes parlamentariske leder Rasmus Hansson til VG.

- Jeg var på ferie, så jeg ble faktisk vekket av justisministeren som ringte meg ganske nøyaktig klokken 07.30, jeg har fått jevnlig informasjon fra regjeringen siden og har ansett det som min jobb å informere folk i Venstre, sier Trine Skei Grande.

11 av 21 fikk ikke informasjon

I samme tidsrom ringer Anundsen også til Anniken Huitfeldt (Ap), som leder Den utvidede utenriks- og forsvarskomité og til Hadia Tajik (Ap), som leder justiskomiteen.

Der stanser den formelle informasjonsflyten. De 11 øvrige medlemmene av stortingskomiteen med ansvar for sikkerhetspolitiske spørsmål får i beste fall en SMS eller e-post fra sine egne partier med beskjed om å skru på TV eller radio klokken 10.

En av dem som ikke hørte noe som helst var Stortingets visepresident og Ap-veteran Marit Nybakk:

– Jeg vil ikke kalle det optimalt. Det ideelle er at man varsler hele den utvidede utenriks- og forsvarskomité, men noen ganger kan man nok ikke ta seg tid til dette, sier Nybakk til VG.

– Det ville jo forsinket pressekonferansen om hele komiteen skulle sammenkalles og orienteres, men jeg ba Anundsen vurdere om han ønsket å konferere komiteen. Det hadde han ikke behov for, sier komitéleder Anniken Huitfeldt.

Hun presiserer at det ikke er grunn til å kritisere Anundsen eller regjeringen for dette da komitéen kun er et rådgivende organ og regjeringen selv sitter med det hele og fulle operative sikkerhetsansvaret i Norge.

- Burde vært innkalt

Verken Huitfeldts utvidede utenriks- og forsvarskomité eller justiskomiteen på Stortinget ble sammenkalt i dagene som fulgte heller. Regjeringen har kommunisert om utviklingen med de parlamentariske lederne underveis, men de to komiteene er stadig ikke gitt noen formell orientering om terrortrusselen eller tatt med på råd.

Det er justiskomitémedlem Jorodd Asphjell (Ap) kritisk til:

– Det har vært veldig lite informasjon, synes jeg, i alle fall når jeg ser alvorligheten og omfanget av det. Komiteen burde vært innkalt og orientert, sier han til VG.

Etter det VG forstår blir terrortrusselen etter alt å dømme tema på møter i begge de to komiteene når Stortinget igjen samles i oktober.

PS! Torsdag kveld ble all terrorberedskap formelt avblåst av PST og trusselbildet i Norge er igjen på et normalnivå.

**Alle medlemmene av Den utvidede utenriks- og forsvarskomité ville la seg intervjue av VG om saken, med unntak av Christian Tybring-Gjedde (Frp). På spørsmål om når og hvordan han ble varslet om terrortrusselen mot Norge svarer han: «Jeg snakker ikke med VG» og legger på.

Les også

 1. Frp-politiker: - De eneste seierherrene i denne saken er terroristene

  Frp-politiker Jan Arild Ellingsen går nå hardt ut mot politiets håndtering av terrortrusselen mot Norge i forrige uke.
 2. Slik har syriafarere angrepet før

  Ifølge terroreksperter har det tidligere vært minst fire planlagte eller utførte terrorangrep fra ekstremister med…
 3. PST avblåser terror-alarmen

  - Trusselen mot et nært forestående angrep i Norge er redusert, opplyser PST-sjef Benedicte Bjørnland.
 4. PST: Fremdeles usikkerhet rundt terrorangrep

  Ingen er siktet eller pågrepet i den pågående saken Politiets sikkerhetstjeneste undersøker om et mulig terrorangrep.
 5. Ekspert: – Uvanlig å gå ut med trusselvurdering

  Terrorekspert Magnus Ranstorp sier det er veldig uvanlig å gå ut med en trusselvurdering slik Politiets…

Mer om

 1. Terror
 2. Solberg-regjeringen

Flere artikler

 1. TV2: PST Fikk terrortrusselen flere dager før offentligheten ble
  varslet

 2. Terrortrusselen mot Norge: Fryktet IS-terrorister skulle
  angripe nordmenn med kniv

 3. Utenrikskomiteen vil orienteres om Frode Berg-saken

 4. Redegjorde for terrortrussel på lukket møte

 5. SV vil ha ekstern evaluering av terror-håndtering

 6. Frp-topper: Fikk beskjed om hjemhenting av IS-kvinne gjennom mediene

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder