VIL UNNGÅ FENGSLING: Forsvarsadvokat Marius O. Dietrichson sier at unge lovbrytere som må sone i fengsel får økte sjanser for å utføre nye kriminelle handlinger. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/NTB SCANPIX

Forsvarer i barneranssaken: Fengsel er utelukkende negativt

Om fire måneder innføres en egen ungdomsstraff for lovbrytere mellom 15 og 18 år. 10 av de 15 domfelte i barneranssaken kunne fått denne straffen.

 • Eliese Laustsen
 • Audun Jahren

Artikkelen er over seks år gammel

Fra 1. juli i år innføres et nytt straffealternativ for ungdom mellom 15 og 18 år.

Prøveprosjekter viser at andelen ungdommer som faller tilbake på gamle og kriminelle stier etter en slik ungdomsstraff, er mindre enn ti prosent.

- Det er svært lav tilbakefallsprosent - i motsetning til fengselsstraff hvor du tar dommen din, går ut igjen som «Egon Olsen», og fortsetter den kriminelle livsførselen, sier Shahzad Rana, rådsleder i Det kriminalitetsforebyggende råd (KRÅD).

FOR UNGDOMSSTRAFF: KRÅD-leder Shahzad Rana. Foto: MORTEN HOLM/NTB SCANPIX

Nå håper han domstolene vil ta den nye straffemuligheten i bruk.

- Ser vi på bruken av samfunnsstraff, som er en annen form for alternativ ungdomsstraff, har denne gått ned med 22 prosent siden 2009. Fortsetter denne utviklingen, er det dårlige nyheter for unge kriminelle, mener Rana.

BAKGRUNN: 15 ungdommer dømt i barneransaken

10 av 15 kunne fått ungdomsstraff

Nylig ble fem av de totalt 15 domfelte i den mye omtalte barneranssaken dømt til soning i fengsel. Ifølge KRÅD kunne den nye ungdomsstraffen vært aktuelt for 10 av de domfelte - blant annet 18-åringen som ble dømt til halvannet års ubetinget fengsel.

Marius O. Dietrichson er forsvarer for 18-åringen og sier han er positiv til alle tiltak som kan hindre at så unge lovbrytere havner bak murene.

- For så unge mennesker gir de utelukkende en negativ effekt å havne i fengsel. Ved å sitte inne, øker muligheten for at vedkommende igjen vil utføre kriminelle handlinger. Både mine egne erfaringer og forskning viser at så unge mennesker får en negativ sosial påvirkning i fengselet, sier Dietrichson til VG.

I barneranssaken med hans klient dømt for 15 ran, ett ransforsøk og to grove tyverier. Dietrichson mener 18-åringen ble dømt til fengsel fordi retten ville sende et signal til samfunnet.

- Årsaken til at min klient ble fengslet, er at retten antar at en fengselsstraff ville virke oppdragende på resten av befolkningen. Men for min klient og andre unge lovbrytere som havner i fengsel er det en høy pris å betale når vi vet hvor mye det ødelegger for livene deres, sier den profilerte forsvarsadvokaten.

Vil fengselsstraff for ungdom til livs

Shahzad Rana ønsker ikke gå nærmere inn på hvorvidt den nye ungdomsstraffenn kunne påvirket fremtiden annerledes for de involverte i barneranssaken som torsdag ble dømt til soning i fengsel. Han er likevel klar på at han ønsker fengselsstraff for ungdom til livs.

- Mye kan tyde på at de dømte fortsetter å bygge kriminelle nettverk i fengselet, slik at det er ytterligere forsterket når disse slipper ut. Nettverket består selv om frihetsberøvelsen er et faktum, forklarer Rana.

Nøyaktig hvordan den nye ungdomsstraffen vil bli, kan han heller ikke si med sikkerhet, da den ikke består av noen «ferdig mal», men baserer seg på individuell tilpasning.

- Å sette seg ned i et møte med fornærmede er kun ett av virkemidlene, hvor tanken er at gjerningspersonen selv skal forstå konsekvensen av handlingene sine, hvordan han eller hun kan få et nytt nettverk og endre atferd, utdyper Rana.

Savnet familiene i retten

Ap-polititiker og Grorud-innbygger Jan Bøhler fulgte selv domsavsigesen i den omfattende barneransaken i Oslo tingrett tordag. Etter domsavsigelsen sa han til VG at han håpet de domfelte ungdommene fikk tett oppfølging.

- Jeg er glad for at mange ble dømt til prøvetid, slik at de i lang tid fremover har god motivasjon til å holde seg unna nye kriminelle handlinger. Så håper jeg at familiene til de dømte kan ta mer ansvar. Jeg hadde håpet å se flere av familiene her i retten, sa Bøhler.

Les også

 1. Overgrepsutsatte barn venter for lenge på avhør

  Barn i Norge som er utsatt for eller vitne til seksuelle overgrep, må i strid med loven vente i flere måneder på å bli…
 2. Politiet i Oslo oppretter gruppe mot hatkriminalitet

  Politiet i Oslo vil om få måneder ha på plass en egen gruppe som skal jobbe med etterforskning av hatkriminalitet.
 3. Stadfester dom på halvannet års fengsel for babyvold

  Lagmannsretten opprettholder dommen på halvannet års fengsel for en kvinne som ristet sønnen sin så kraftig han ble…
 4. Bøhler om barneranssaken: Ofrene må få tett oppfølging

  Ap-politiker Jan Bøhlers sønn ble i 2011 ranet i Groruddalen. Bøhler sier barneranssaken minner ham om sønnens sak…
 5. Mann (18) dømt til halvannet år i fengsel i barneran-saken

  Torsdag falt dommen mot de 19 ungdommene som sto tiltalt for flere grove ran og tyverier i Oslo.

Mer om

 1. Ran
 2. Krim

Flere artikler

 1. Snart klart for ungdomsfengsel og ungdomsstraff

 2. Bøhler om barneranssaken: Ofrene må få tett oppfølging

 3. Riksadvokaten med gjengtiltak: Vil ikke ha det som i Sverige

 4. «Hva vi elsker»: Han var voldelig - så fikk han skreddersydd ungdomsstraff

 5. Polititeori: Leiemorder kom til Norge for å drepe

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder