NORGE IKKE SPURT: Norge vil ikke bidra militært mot terrorgruppen IS på nåværende tidspunkt. Norge er ikke blitt spurt om å bidra militært, så det er ikke en aktuell problemstilling, sier statssekretær i utenriksdepartementet Bård Glad Pedersen. Foto:Kent Skibstad,NTB scanpix

UD: Ikke aktuelt med militær hjelp til Irak nå

Det er ikke aktuelt nå å tilby USA og Irak militær bistand i kampen mot opprørsgruppen Den islamske staten (IS), sier statssekretær Bård Glad Pedersen (H).

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

– Irak har bedt om hjelp fra amerikanske myndigheter, som stiller opp. Det er nødvendig at ISIL møtes militært, men Norge er ikke spurt om å bidra militært, så det er ikke en aktuell problemstilling, sier han til NTB.

Den amerikanske statsviteren Ian Bremmer sier til Aftenposten onsdag at Norge både kan bidra militært og humanitært i kampen mot IS.

– Det er svært sannsynlig at det må settes inn bakkestyrker med tiden, og der har Norge vist at dere har mye å bidra med, sier Bremmer.

Bård Glad Pedersen svarer slik på spørsmål om Norge på eget initiativ bør tilby militær bistand:

– Det er ikke noen aktuell problemstilling. Norge bidrar betydelig for å støtte regionen, både humanitært og med et militært transportfly for å få hjelpen inn.

Kjell Ingolf Ropstad i KrF – et av regjeringens støttepartier – sa mandag til avisen Dagen at Norge må være villig til å bære sin del av ansvaret for en militær aksjon, dersom situasjonen i Irak er et pågående folkemord.

I VG onsdag svarer hver tredje av de spurte i en InFact-undersøkelse ja på spørsmålet om Norge bør bidra militært.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder