Fikk glad-fisk i garnet

Da Elisabeth Stormo (42) startet å kile fiske-fangsten, reagerte den på en overraskende måte.

Camilla Bergland
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Elisabeth Stormo var på en av sine første turer med fiskebåten M/S «Søylabuen» da hun fikk den lattermilde fangsten. I garnet ventet nemlig en koselig liten fisk med et noe spesielt utseende.

- Vi har jo fått disse fiskene i garnet før, men det var første gang jeg så denne fiskearten. De er jo så søte, og de innbydde til kos. Jeg ble bare nødt til og kose-kile dem litt, sier hun.
Saken ble først omtalt i Finnmark Dagblad.

Da Stormo begynte å kile fisken fikk hun en noe spesiell reaksjon. Fisken reagerte med å «le» og «reise» seg opp. Da tok Elisabeth opp kameraet.

Forsvarsmekanisme

Otte Bjelland jobber som forsker på Havforskningsinstituttet. Han mener fisken er av fiskearten skate, og at den kanskje ikke er så kilen som den ser ut som.

- Dette er mest sannsynlig en kloskate. På videoen ser man at den krøller seg sammen, og det er veldig typisk for denne fiskearten.

- Den er nok ikke akkurat kilen, men det kan jo se sånn ut. Mange bruskfisker har ulike sanseorganer som er plassert på undersiden. Derfor har de også muligheten til å registrere elektriske impulser, sier Bjelland.

GLAD-FISK: Elisabeth Stormo er ny i yrket som fisker. Hun tok frem kameraet da fangsten reagerte med "latter" da hun kilte den. Foto: Privat

Han mener derimot at fiskens reaksjon er en form for forsvarsmekanisme.

- Jeg vil tro at reaksjonen er en slags forsvarsmekanisme, fordi fisken er sårbar på undersiden. Fisken er full av svarte pigger på oversiden, og ofte når den skal beskytte seg ruller den seg sammen.

Stor respons

Stormo la ut videoen på Facebook, og responsen kom umiddelbart.

- Jeg ville dele videoen for å vise venner og bekjente noe av hverdagen til fiskere. Og den ble jo mildt sagt populær. Flere kjente og ukjente har kommentert, likt og delt videoen, sier hun.

Men etter at videoen ble kjent har enkelte kommentert at kilingen er dyreplageri. Til det sier Stormo at fiskene ble kastet på havet igjen rett etterpå, og de svømte raskt avgårde.
Fiskene ble dratt opp i fiskeområdet Syltefjordtindan i Øst-Finnmark. Båten hadde vært ute på en to uker lang fisketur da den lattermilde fangsten havnet i garnet.

Fiskearten er en av de vanligste skate-arten i norsk fauna. Akkurat denne fiskearten blir ikke spesielt stor, og egner seg derfor ikke som matfisk. Men noen av slektningene kan ofte bli store og egner seg derfor bedre som middagsrett, mener Bjelland.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder