JEVNSTORE: Jens Stoltenberg og Erna Solberg ligger nå helt jevnt i kampen om å være den mest populære statsministerkandidaten. Foto: Hallgeir Vågenes

JEVNSTORE: Jens Stoltenberg og Erna Solberg ligger nå helt jevnt i kampen om å være den mest populære statsministerkandidaten. Foto: Hallgeir Vågenes

Dødt løp mellom Jens og Erna

Velgerne tror på Solberg ** Sterk vekst i Stoltenbergs popularitet

Velgerne har fortsatt klokkertro på at Erna Solberg blir landets neste statsminister, men stadig flere håper på Stoltenberg.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Statsminister Jens Stoltenberg har styrket sin popularitet betydelig i løpet av valgkampen. Nå foretrekker et knapt flertall Ap-lederen som statsminister. Det viser snittet av to ferske statsministermålinger Infact har gjennomført for VG de siste dagene.

BAKGRUNN: Valgkampen tilbake til start

Ved inngangen til valgkampen hadde Høyre-leder Erna Solberg et solid forsprang på sin største konkurrent til statsministerposten. I en måling publisert i VG 5. august svarte drøyt 47 prosent at de ønsket Erna Solberg som statsminister. Kun 39 prosent svarte at de ønsket at Stoltenberg skal fortsette. Så sent som for en drøy uke siden var situasjonen den samme.

Nå har bildet endret seg drastisk:

Snittet av de to målingene som er gjennomført fredag og søndag i forrige uke gir Stoltenberg en oppslutning på 45,8 prosent, mens Erna Solberg nå har støtte fra 44,8 prosent for sin ambisjon om å overta Stoltenbergs kontor.

Tror på Erna

Stoltenbergs fremgang på statsministermålingen skyldes i stor grad at de tidligere usikre velgerne nå støtter opp om han. Mens over 13 prosent svarte «vet ikke» på det samme spørsmålet i begynnelsen av august, har andelen usikre nå sunket til drøyt 9 prosent. Samtidig faller oppslutningen om Erna Solbergs kandidatur noe, i takt med Høyres fall på meningsmålingene.

Er du usikker på hvem du skal stemme på? Prøv VGs valgomat.

På spørsmål om hvem velgerne tror blir statsminister etter valget er det likevel få som tør å sette sparepengene sine på gjenvalg av Stoltenberg. Hele 57 prosent av de spurte tror Erna Solberg blir landets neste statsminister. Bare 28 prosent tror på fire nye år med Stoltenberg.

Det stadig jevnere løpet i statsministerduellen avspeiles i partienes oppslutning. Siden inngangen til valgkampen har Høyre falt med rundt 3 prosentpoeng, mens Ap kan notere en liten fremgang. På det siste partibarometeret er de to hovedmotstanderne nå jevnstore.

Erna: Hyggelige tall

Samtidig er det praktisk talt ingen bevegelse mellom blokkene. De fire borgerlige partiene har samlet et svært solid forsprang i det vi går inn i den siste, avgjørende valgkampuken. Erna Solberg er tilsynelatende godt fornøyd med tilbakemeldingen fra velgerne:

- Det er hyggelige tall, men de går opp og ned. Dersom folk vil ha meg som statsminister, så må de stemme på Høyre for å få en mest handlekraftig regjering, sier Solberg til VG.

KOMMENTAR: I nederlagets gylne time

Fagsjef Knut Weberg i Infact har tro på at Ap kan heve seg ytterligere i valgkampinnspurten, først og fremst på bekostning av lillebror SV. Partisekretær Raymond Johansen legger ikke skjul på at Stoltenberg er et sterkt kort for Arbeiderpartiet:

- Jens Stoltenberg er utrolig viktig for Norge, og for Arbeiderpartiet. Han er en fantastisk debattant som elsker å være ute, møte folk og drive valgkamp, så han er viktig, sier Johansen.

Les også

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder