Skurke-Siri bak lås og slå

KONGSVINGER (VG) Etter flere dager på rømmen la vi kortene på bordet i Kongsvinger fengsel - uten å bryte loven.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Av Skurke-Siri

- Her inne kan du både spille kort og sparke fotball, men vi er mer restriktive når det gjelder fluktstoler og rømmegrøt, sier fengselsleder Gaute Enger.

VG har de siste dagene skrevet om landets 428 politivedtekter, som i flere kommuner er så utdaterte at det blir vanskelig å holde seg innenfor loven.

Mens du i Gjerdrum kommune må ha politiets tillatelse for å kaste på ring, kan du ikke spille kort eller synge på gaten i trønderbyen Namsos. I Eidsberg kommune er det ikke lov til å spille fotball på offentlig sted.

Lov i fengsel

Her, innesperret bak et høyt gjerde og en hvit mur midt i Kongsvinger sentrum, er de imidlertid mer løsslupne:

Når VGs skurke-journalist koster bakken uten å vanne den først, er det kun ros å hente. Vri-åtter kan vi spille både inne og ute, uten at lovens lange arm løfter så mye som en finger.

Artikkelen fortsetter under bildet...

HER ER KORT LOV: På vaskeriet i Kongsvinger fengsel møter VG en ekte skurk (41), som har liten forståelse for kortforbudet i Namsos. Foto: HELLE HOÅS GANNESTAD/VG


- Har dere mange innsatte fra Eidsberg, Namsos eller Gjerdrum?

- Vi har innsatte fra hele verden for øvrig, men ingen fra akkurat de kommunene, sier fengselslederen og ler.

VGTV: Her bryter Skurke-Siri loven

TIL VEGGS: Etter å ha brutt en rekke politivedtekter i Eidsberg, Gjerdrum og Namsos, la VGs skurke-journalist kortene på bordet i Kongsvinger fengsel. Foto: HELLE HOÅS GANNESTAD/VG

På vaskeriet møter VG en ekte skurk (41), som jobber her seks timer hver dag. Han har tilbrakt de siste to årene bak lås og slå.

- Sitter du her fordi du har vært i Eidsberg og spilt fotball?

- Haha, nei, heldigvis ikke.

- Hva syns du om at det er lov til å spille kort her, men ikke i Namsos?

- Det er jo veldig komisk at jeg som sitter i fengsel kan spille kort hvor jeg vil. Jeg kommer nok aldri til å dra til Namsos, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet...

KLART VI KAN: Førstebetjent Ståle Mensen slår et slag for liberale lekeregler i Kongsvinger fengsel. Foto: HELLE HOÅS GANNESTAD/VG


41-åringen er klar i sin sak: Til tross for et passende antrekk, har ikke Skurke-Siri noe i Kongsvinger fengsel å gjøre.

- Men jeg tror du hadde glidd redd inn. Du ser ut som en blanding av «Zorro» og en tyv, så mange av oss hadde nok kommet veldig godt overens med deg.

FOLSOM PRISON BLUES: På fengselscellene i Kongsvinger med høy sikkerhet, er veien kort fra fengselsfugl til sangfugl. Her er det lov til å synge både inne og ute! Foto: HELLE HOÅS GANNESTAD/VG

Andre regler som gjelder

Til tross for at de innsatte ikke får bevege seg utenfor murene, er det virkelig fritt frem for en vaskeekte politivedtekt-skurk:

Flere ganger i måneden arrangerer de fotballturnering. Det er heller ingen fare for at sangfuglen skal bli en fengselsfugl - i hvert fall ikke uten noen tidligere dom. Ja, selv spytting er lov i Kongsvinger fengsel!

- Men vi må være på cella innen klokken ti, sier 41-åringen og ler.

PS! Få politivedtekter til tross - grunnet en rekke andre regler som gjelder i fengselet, samt en manglende dom, valgte Skurke-Siri å bli med tilbake til VG-huset i Oslo.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder