BOKAKTUELL: Marit Christensen sier hun ble kjent med Wenche Behring Breivik ved en tilfeldighet. Til høsten kommer boken om terroristens mor. Foto: Espen Rasmussen

Christensen tror ikke det blir rettssak om Breivik-bok

Den tidligere NRK-journalisten Marit Christensen tror ikke det blir noen rettssak i forbindelse med hennes bok om Wenche Behring Breivik.

Mona Byrkjedal
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Mandag kveld kommenterte hun bokprosjektet for første gang.

- Man kan ikke ha en rettssak om en bok som ikke foreligger. Bare juristene, forlaget og jeg vet hva den inneholder. Dette er ingen vanlig biografi, denne historien er min. Hun har absolutt krav på et vern, men vi må aldri glemme hvilken viktig del dette er av norsk historie, sier Christensen til NRK.

Lørdag ble det kjent at terrordømte Anders Behring Breiviks mor engasjerte advokat for å hindre at forfatter Marit Christensen gir ut boken «Moren».

To uker før hun sovnet inn, beskrev Breiviks mor selv hva som skjedde med bokprosjektet. Advokatene Hans Marius Graasvold og Ragnhild Torgersen var da engasjert for å forsøke å stanse boken. Grunnen var at hun følte at Marit Christensen hadde tatt over bokprosjektet.

VG har fått høre opptaket som advokatene hennes tok opp på bånd da hun var innlagt på Rikshospitalet.

MER PÅ VG+: Les hvordan Wenche Behring Breivik reagerte (Krever abonnement)

Forlaget har tidligere oppgitt at boka skal gis ut i løpet av høsten.

- Dette handler først og fremst om etikk og moral og god folkeskikk. Hun følte at hun ble lurt, og vi mener at både Christensen og forlaget må ta rev i seilene og forholde seg til det. Hennes vilje er at boken ikke skal gis ut, sa Graasvold mandag.

Les mer: Etikkekspert kritisk

Marit Christensen sier at hun i boka vil forsøke å gi noen svar som hun oppdaget i arbeidet med prosjektet.

- Jeg hadde kontakt med Wenche Behring Breivik 4. mars i år. Vi skiltes som meget gode venner. Avtalen var at jeg skulle komme igjen neste dag. Vi var aldri uenige om noe. Det var hun som tok initiativ til at denne historien skulle fortelles, sier Christensen.

Det var VG som først omtalte bokprosjektet. Ifølge journalisten og forfatteren Christensen, hadde hun i ett år nesten daglig kontakt med Wenche Behring Breivik, som aldri uttalte seg i offentligheten før hun døde av kreft 22. mars i år, nøyaktig ett år og åtte måneder etter terroraksjonen.

- Jeg har gått gjennom hele morens liv, fra vugge til grav. Jeg har skrevet om hennes følelser og reaksjoner overfor Anders Behring Breivik, helt fra han var barn. Historien ble ikke borte med henne, men eksisterer fortsatt, fortalte Christensen til VG Helg i august.

VG har vært i kontakt med Christensen mandag kveld. Hun ønsker ikke å kommentere saken overfor VG, og viser til intervjuet med NRK Dagsrevyen.

VG/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder