Norsk-somaliske søstre på vei mot Syria * Hevder de vil delta i jihad

LETER I TYRKIA: VG møtte faren til de to søstrene fra Akershus på grenseovergangen nær den syriske byen Bab Al Hawa. Foto: HARALD HENDEN

Faren (38) til VG: - Jeg tror jentene mine fortsatt er i Tyrkia

CILVEGÓZÜ/OSLO (VG) Faren til de to norsk-somaliske søstrene som har reist mot Syria forsøker å gå opp døtrenes rute i håp om å finne dem før de krysser grensa til det krigsherjede landet.

 • Brynjar Skjærli
 • Nilas Johnsen
 • Rolf J. Widerøe
 • Morten S. Hopperstad

Artikkelen er over seks år gammel

- Jeg tror jentene mine fortsatt er i Tyrkia, men jeg tror ikke at de er på et hotell, sier den norsk-somaliske faren (38) til VG.

Én uke har gått siden de to søstrene på 16 og 19 år forlot familiens bolig i Akershus. 16-åringen skulle som vanlig på skolen, mens storesøsteren fortalte at hun dro til en venninne.

Om ettermiddagen kom imidlertid ingen av dem hjem - og moren ble bekymret.

Varslet om jihad-reise på E-post

Noen timer senere mottok broren en tekstmelding fra 19-åringen med beskjed om at faren måtte lese E-posten sin:

«Det er nå slik at muslimene blir angrepet fra alle hold og vi må gjøre noe. Vi vil så gjerne hjelpe muslimene og den eneste måten vi kan virkelig hjelpe dem er ved å være med dem i deres lidelser og gleder. Det er ikke lenger nok å sitte hjemme og sende penger. Med tanke på dette har vi bestemt oss for å reise til Syria og hjelpe til der nede med alt vi kan.», stod det blant annet i e-posten.

TOK RUTEFLY: Ifølge VGs opplysninger, reiste søstrene med Turkish Airline fra Oslo til Istanbul i Tyrkia sist torsdag. Dagen etter dro de videre med et innenriksfly til millionbyen Adana.

Går opp døtrenes reiserute

VG møter faren i Cilvegózü i Tyrkia - en grenseovergang til det borgerkrigsherjede Syria. I løpet av de to siste dagene har han forsøkt å gå opp reiseruta til de to døtrene for å spore dem opp. Faren har vært i kontakt med en rekke personer som indikerer at de to jentene fortsatt ikke har krysset grensen.

- Det er visstnok ikke enkelt å komme rett over, sier faren.

Ifølge lokale kilder, skal det være vanskelig å krysse grensen fra Tyrkia til Syria med norsk pass.

- Det vil koste mye penger i form av bestikkelser, sier en kilde til VG.

LES OGSÅ: PST: 30-40 personer fra Norge til Syria for å krige

Bekymret for døtrene

Det er tre offisielle grenseoverganger i området, som er strengt bevoktet. En av overgangene kommer rett inn i et område i Syria som er kontrollert av regjeringen, mens de to andre leder inn i områder som opprørene kontrollerer, men hvor ekstreme islamistiske grupperinger har økt sin innflytelse vesentlig de siste månedene.

Det er nå mange forskjellige opprørsgrupper som kontrollerer disse områdene og som innimellom kjemper mot hverandre om makten over territoriene.

Mellom grenseovergangene er det imidlertid store, ubevoktede områder som benyttes til å krysse grensa begge veier ulovlig, ifølge lokale kilder.

- Jeg er bekymret hvis jentene mine har reist i disse områdene siden de har dårlig kondisjon. De klarer ikke å gå lange strekninger dersom de forsøker å gå der hvor det ikke er veier, sier faren.

- Ingen går over grensa her lenger

Overgangen ved grensebyene Kilis og Cilvegózü ble tidligere benyttet av journalister som tok seg inn i Syria i løpet av de to første årene av borgerkrigen. Den gangen hadde opprørerne kontroll over nordområdene i Syria, men nå har radikale ekstremistgrupper tatt over deler av områdene og har i mye større grad kontroll ved grensa.

- Ingen går over grensa her lenger. Faren for kidnapping er for stor, og det er også interne stridigheter, sier en lokal journalist til VG.

Det var nettopp grenseovergangen Cilvegózü - hvor faren til de to søstrene befinner seg - som ble sprengt for en stund siden. 20 personer døde i angrepet.

Faren var i kontakt med en av døtrene sine på telefon for et par dager siden. Da skal han ha fått beskjed om at det var for seint å stoppe dem og at de ønsket å delta i jihad.

KRIMINALSJEF: Nina Karstensen Bjørlo. Foto: TROND SOLBERG

Politiet i Asker og Bærum har i løpet av den siste uka blant annet tatt beslag i en datamaskin til en av søstrene for å undersøke hvem de har vært i kontakt med i forkant av reisen. I tillegg undersøker politiet mobiltrafikken deres for å se om noen har hjulpet dem på turen.

- Vi føler vi har god kontroll på hvordan de reiste ut av Norge. Vi deler familiens bekymring for at noen kan ha radikalisert dem og tilrettelagt reisen, men det er en del av etterforskningen som jeg ikke kan kommentere, sier kriminalsjef Nina Karstensen Bjørlo til VG.

Politiet frykter jentene er i Syria

Kriminalsjefen frykter at de to norsk-somaliske jentene allerede har krysset grensa til Syria.

- Farens informasjon om hvor de er må han stå inne for. Vi mener å ha tilstrekkelig informasjon på hvordan de har tatt seg ut av Norge og til Tyrkia, og på at de i Tyrkia har reist videre mot grensen. Vi er bekymret for at de kan ha kommet seg inn i Syria, men det er ennå ikke bekreftet.

Norsk politi i samtale med faren

Bjørlo sier hun hadde en samtale med faren før han dro til Tyrkia for å lete etter døtrene.

- Jeg har stor forståelse for den fortvilelsen han føler, men hvor mye han kan få gjort der nede vet jeg ikke. Vår etterlysning via Interpol har gått videre til lokalt politi i Tyrkia i de områdene som er aktuelle, og de samarbeider tett med den norske politisambandsmannen i hovedstaden Ankara, sier Bjørlo.

Som VG har skrevet frykter politiet framveksten av et radikalt miljø som kan ha inspirert de to jentene.

Mer om

 1. Syria

Flere artikler

 1. Faren til Syria-søstrene har dratt inn i Syria

 2. Syria-søstrene var aktive i Islam Net

 3. Slik reiste søstrene mot Syria

 4. Håper å få Syria-søstrene hjem rett over nyttår

 5. Sjekker datamaskin etter Syria-spor

Fra andre aviser

 1. Faren tror ikke døtrene har krysset Syrias grense

  Fædrelandsvennen
 2. Leter etter døtrene inne i Syria

  Fædrelandsvennen
 3. Savnede tenåringssøstre kan ha tatt seg inn i Syria

  Bergens Tidende
 4. Savnede tenåringssøstre kan ha tatt seg inn i Syria

  Aftenposten
 5. Taust fra norsksomaliske søstre i Syria. Faren leter fortsatt

  Aftenposten
 6. Syria-saken: Norsk politi ber faren avslutte leting

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder