BARTESTUSS: Eldar Vågan er invitert med av VG for å få barten stelt av barberer Chinh Vo på Inch i Oslo. Normalt bruker han elektrisk barberhøvel hjemme. Foto: TERJE BRINGEDAL

Nå starter Movember: Slik får du fart på barten

Zoologen, hudlegen, bartepresidenten og frisørens beste bartetips

Eldar Vågan (53) har hatt bart i 37 år. Denne måneden får han selskap av mange menn som lar bartene blomstre, for å sette fokus på menns helse.

Gitarist i Vazelina Bilopphøggers, Eldar Vågan, husker godt da han anla bart. Eller som han formulerer det: «sluttet å barbere barten».

- Det var i vinterferien 1976 og var et slags opprør mot slutten av hippiebevegelsen, inspirert av rockemusikken fra New York, forteller han.

Siden da har Vågan hatt bart, i en eller annen form.

- Jeg har minimalisert den innimellom og variert med mer skjegg, men jeg har ikke barbert den av.

Nettopp dét kommer mange menn til å gjøre fredag. I forbindelse med Movember er det fritt frem for å starte på bar overleppe, og la det spire vilt i én måned. Movember er en stiftelse oppkalt etter det engelske ordet for bart, «moustache», og måneden november.

Konseptet er: Alle som velger å gro bart i november fungerer i teorien som levende reklameplakater for samtaler om menns helse, og bevissthet spesifikt rundt prostata- og testikkelkreft.

1979-BART: Eldar Vågan på øvelse med bandet Baiage i 1979. Da hadde han allerede hatt bart i tre år. Før konfirmasjonen hørte han rykter om at hyppig bruk av barbermaskin ville hjelpe på skjeggveksten, og prøvde dette. Om det virket er han usikker på. Foto: PER A. BORGLUND

- Det er en enkel effekt for å få oppmerksomhet, sier Vågan om mustasjestuntet.

OBS: Del din bartefremvekst med VG. Legg ut bilde av ditt bartebidrag i sosiale medier med emneknaggen #VGbarten.

Det er ti år siden et par kamerater i Australia, muligens på pub, fikk en idé om å gjeninnføre barten i det mannlige landskapet. Og å kombinere dette med en god sak.

- Bare menn over 60 år hadde bart på den tiden, men det er jo en så ikonisk ting, knyttet til menn som Einstein og Hendrix. Så vi ville ta barten tilbake, forteller Justin Coghlan til VG og legger til:

- Og hva er vel et bedre banner for menns helse enn en mannlig bart?

SE OGSÅ: Berømte barter gjennom tidene

Coghlan er én av initiativtakerne til prosjektet. I 2003 var de 30 stykker som dyrket overleppedun i Melbourne. Nå har Movember angivelig tre millioner bartebrødre og -søstre i 21 land.

I Norge er Kreftforeningen Movembers faglige samarbeidspartner. Et samarbeid generalsekretær i Kreftforeningen Anne Lise Ryel forklarer slik:

- Bartene har vist seg å være en døråpner for å få menn til å snakke om vanskelige temaer som helse og kreft. Dessuten samles det inn store beløp som går til viktig forskning for å få både mer effektiv og skånsom behandling av prostatakreft. Vi ville ikke fått til like mye alene.

ORIGINAL BARTEBROR: Australske Justin Coghlan er en av initiativtakerne til Movember, og jobber nå fulltid med å spre bartens budskap. Her med Kreftforeningens leder, Anne Lise Ryel. Foto: Mattis Sandblad

I fjor deltok alt fra ishockeylaget Stavanger Oilers til egne lag fra IT-selskaper i bartekappløpet. 3,6 millioner av overskuddet i Norge ble gitt til forskningsprosjekter på prostatakreft.

- Vi vil ikke bli kjent som typene som samlet inn en milliard til kreftforskning, vi vil bli kjent som de hadde en varig påvirkning på menns helse, sier Coghlan til VG.

Må få menn til å snakke

Og for å få til det må Movember få menn til å snakke, både med hverandre og med legene sine. Tall fra Statistisk sentralbyrå forteller at mens kvinner i snitt går til legen 3,1 ganger i året, går menn bare 2,2 ganger.

- Da vi først startet opp, kunne du gå inn i en bar og mangle en arm uten at noen spurte deg hva som hadde skjedd. Noen ville kanskje sagt «det ordner seg» og spandert en runde. Det er dypt rotfestet i menn at de ikke snakker om helsen sin. Statistisk lever menn kortere enn kvinner også, uten at det er noen biologisk grunn til det, sier Coghlan.

Hans egen mustasje forsvinner første november, når han skal spare til kreftløft-kost for ellevte gang.

ZOOLOG: - Avhengig av mengden kvinner til stede

Zoolog og museumslektor ved Naturhistorisk museum, Petter Bøckman, forteller om en lite kjent påvirkningsfaktor for bartevekst:

- Skjeggvekst er delvis avhengig av mengden kvinner til stede. Om du flytter til en øde øy, vil mengde skjegg avta, sier han.

ZOOLOG: Museumslektor Petter Bøckman har skjegg og bart fordi han hevder han ser teit ut uten. Her på jobb på Naturhistorisk museum. Foto: LINE MØLLER

Ifølge Bøckman er skjeggveksten drevet av testosteronnivået i kroppen, og dette vil variere med gener, alder og generell form.

- Jo mer testosteron kroppen din takler å ha, jo bedre skjeggvekst får du. Problemet med testosteron er at det reduserer immunforsvaret, så om du har mye testosteron, må du i utgangspunktet ha et knallhardt immunforsvar. Testosteronnivået er et slags generelt mål på hvor sunn og sterk du er, forklarer zoologen.

Men slettes ikke alle folkegrupper i dag får bart.

- Bart og skjegg er et relativt nytt evolusjonært fenomen, i likhet med langt hår, som heller ikke alle menneskegrupper får, sier Bøckman.

- Hvorfor har menn bart?

- Skjegg og bart hos menn tjener en biologisk funksjon i sosialt øyemed. Det er resultatet av såkalt seksuell seleksjon. Jeg kjenner ikke mange damer som blir veldig mo i knærne av skjeggvekst. Det handler nok kanskje mer om intraseleksjon i konkurranse menn imellom, sier han.

Som eksempel nevner han hvordan et stort gevir på elg indikerer at det er sterkt og veltilpasset.

- Skjegg tjener kanskje en lignende funksjon, der menn med skjegg ser større og barskere ut enn en fislete mann med lite skjegg, foreslår Bøckman.

Han forteller at flere biologiske teorier hevder den viktigste drivkraften for evolusjon er parasitter. Skal du overleve i en naturtilstand, må du ha immunforsvar som kan stå imot parasitter.

- Om du er skeiv eller bare har én pupp eller ikke kan få skjegg, er det et signal om at du ikke har et gensett å rope hurra for, og dermed kan ha litt vanskeligere for å skaffe partner og unger, sier zoologen.

- Har du noen tips til menn med svak bartevekst?

- Det er ikke så mye du får gjort med det. Men du får holde deg sosial og tenke at det kommer seg med alderen!

BARTEPRESIDENT: - La den gro

STOLT AV BART: Tore Moan mener menn med bart burde beholde den hele året. Foto: Thor Nielsen

Tore Moan er president i Den Norske Mustachclub av 91, og han mener det viktigste for å få en bart er å la den gro.

- Det finnes ikke noe trolldom for å få barten til å gro fortere eller tettere. Det er bare å behandle den som annet hår, og bruke balsam, stelle og vaske den, sier Moan.

På Mustachklubbens hjemmesider står vitamin B og det å stå på hodet oppført som tips for å få mustasjen til å gro.

- Å stå på hodet har med økt blodgjennomstrømning å gjøre, men jeg skal ikke skrive under på at det medfører riktighet, sier en munter bartepresident til VG.

Selv anbefaler han et sunt levesett og frisk luft, gjerne kjølig, for å få fart på barten. Og Moan understreker at det er forskjell på bart og mustasje.

- Bart er ubestemmelig hårvekst på overleppen og ikke noe en har et bevisst forhold til. En mustasje anlegger du bevisst.
Den har gjerne legde og du kan gjerne legge den i snurr, sier han.

- Hva synes Mustachklubben om menn som gror bart bare i november?

- Vi synes at om du først har fått hår i fjeset, bør du beholde det og videreutvikle det. En skal være stolt av å ha bart, fastslår Moan.

FRISØR: - Ta vare på huden

Chinh Vo jobber som frisør og barberer ved Inch i Oslo, og synes menn i hovedstaden stort sett er flinke med bart.

BARBERER: Chinh Vo utfører klassisk våtbarbering på Eldar Vågan. Foto: Terje Bringedal

Hennes tips er å bruke hårolje for å gjøre hårene mykere, og å trimme bart og skjegg jevnlig.

- Det viktige med bart er at leppene kommer frem. Det er så mange forskjellige bartetyper og hårtyper, men ikke glem leppene, sier hun.

Noen magisk kur for å gro bart raskere, har hun ikke.

- Nei. Det gjelder å ta vare på huden og bruke ansiktskrem. Jeg vil oppfordre alle til å ha tålmodighet, og å prøve å ha bart. Etter en viss lengde er det ofte fint, sier Vo.

HUDLEGE: - Det finnes ingen mirakelkur

Hudlege Bjørn E. Bondevik driver Dr. Bondeviks Hudklinikk i Oslo. Han kjenner ikke til metoder som påvirker skjeggets veksthastighet.

HUDLEGE: Dermatolog Bjørn E. Bondevik opplever oftere at folk kommer til ham med uønsket hårvekst, enn med et ønske om økt hårvekst. FOTO: TROND SØRÅS

- Det finnes ikke noe lovlig preparat på det norske markedet som stimulerer hårveksten i barte/skjegg-området. Noen prøver med B-vitaminer og andre remedier som ikke har dokumentert effekt, sier han.

Spesialisten synes rådene fra mustasjeklubben i Trondheim, om kjølig luft, vitaminkremer og å stå på hodet er morsomme.

- Men fra et medisinsk ståsted er ikke de rådene troverdige, påpeker han.

Som spesialist på hudsykdommer ser han av og til menn med infeksjoner i hårsekkene grunnet innvokst hår.

- Når man lar man lar barten gro, er det viktig å klippe kanter og holde hårstråene i rette kanter og vinkler. Ved barbering kan rifter lage sår og håret gro inn i huden. Da kan man vente noen dager med å barbere seg, eller gå over fra høvel til maskin. Hvis dette ikke hjelper, må de oppsøke en hudlege og få behandling med en antibiotikakrem eller ta en bakterieprøve, opplyser Bondevik.

- Hva er egentlig skjegg og bart?

- Det er hårvekst på lik linje med det som er på hodet, og selve veksthastigheten varierer fra person til person. Bart og skjegg er vanlig hos menn etter puberteten, og hos kvinner med hormonelle sykdommer, forteller spesialisten.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder