I HARDT VÆR: To politiadvokater anklager visepolitimester Gunnar Fløystad i Hordaland politidistrikt for trakassering og har levert inn klager på ham. – Vi får mye kritikk nå, men vi kjenner oss ikke helt igjen i måten det har blitt fremstilt på i media, sa Fløystad da han møtte VG i går. Foto:Hallgeir Vagenes,VG

Monika-saken: Hyller etterforskeren han er anklaget for å trakassere

BERGEN/OSLO (VG) – Vi hadde ikke vært der vi er nå, om det ikke hadde vært for hans innsats i denne saken, sier visepolitimester Gunnar Fløystad.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Den aktuelle etterforskeren, en mann i 40-årene, slo i januar intern alarm om at Monika Sviglinskaja (8) kunne være drept.

Etterforskeren mente saken aldri burde vært henlagt, og pekte blant annet på at 32-åringen som nå er drapssiktet, ikke var sjekket skikkelig ut av saken.

– Det er ingen tvil, vi hadde ikke vært der vi er nå, om det ikke hadde vært for hans innsats i denne saken, sier visepolitimester Gunnar Fløystad i Hordaland politidistrikt, til VG.

«Blandet seg»

Uttalelsen står i sterk kontrast til hva visepolitimesteren skal ha sagt om etterforskeren på et møte i Politihuset i Bergen 12. september. Samme dag hadde Bergens Tidende en omfattende artikkel om etterforskeren som varslet, og at han av sine nærmeste ledere skal ha fått beskjed om å holde seg unna Monika-saken.

To politiadvokater har levert inn klager på visepolitimesteren i etterkant av møtet. Begge anklager ham for trakassering av etterforskeren. Bergens Tidende har fått tilgang til det ene klagebrevet, hvor det står at Fløystad skal ha sagt at etterforskeren «var en som blandet seg inn i ting han ikke hadde noe med å gjøre».

Videre skal han ha sagt at «det ville gå helt galt dersom alle skulle blande seg inn i etterforskninger man ikke har noe med å gjøre».

«Sint og irritert»

Fløystad blir beskrevet som «sint og irritert både i forhold til at saken var omhandlet/lekket til pressen, og ikke minst i forhold til den aktuelle etterforsker/varsler».

- Vi vurderer at etterforskerens sak er å anse for en varslersak, og at han har status som varsler. Måten visepolitimesteren omtalte ham på er uakseptabel og kritikkverdig, sier politiadvokat Line Skjengen i Hordaland politidistrikt til VG.

Hun presiserer at hun ikke var til stede på møtet, men har fått uttalelsene gjenfortalt.

Den andre politiadvokaten var til stede på møtet, men ønsker ikke å kommentere saken overfor VG.

– Ikke trakassering

– Jeg kan nok ha sagt noe av det som står gjengitt i Bergens Tidende om at man ikke kan ha noe av at politifolk tar informasjon ut fra politihuset, men det var ikke som kommer inn under begrepet trakassering, sier Fløystad.

Visepolitimesteren hevder han aldri har bedt etterforskeren om å holde seg unna Monika-saken. Han sier det var snakk om en rolleavklaring.

– Jeg presiserte sammenhengene slik vi så det, og viste til at jeg hadde sett på de punktene etterforskeren hadde kommet. Jeg ba om at det skulle vurderes om disse punktene var noe som skulle etterforskes videre.

– Det måtte være opp til de som var i etterforskningsgruppen i Monika-saken å gjøre dette, sier Fløystad.

Kritikken hagler

Saken har nå ført til et meget betent klima internt på Politihuset i Bergen. I tillegg til de to klagene mot Fløystad, er det også klager mot to andre navngitte politiledere i Hordaland politidistrikt.

Blant medarbeiderne på Politihuset har det i tillegg til det rent etterforskningsmessige av Monika-saken, også oppstått en intern debatt om selve arbeidskulturen og takhøyde blant ansatte. Samtidig hagler kritikken mot politiet i de lokale mediene.

– Vi får mye kritikk nå, men vi kjenner oss ikke helt igjen i måten det har blitt fremstilt på i media, sier Fløystad.

Varsleren sykmeldt

For etterforskeren som i januar slo alarm, har det vært spesielt tøft. Som et resultat av prosessen rundt Monika-saken, ble etterforskeren sykmeldt, får VG opplyst.

Da han i vinter kom tilbake på jobb etter halvannen måneds sykemelding, skal han ha blitt møtt av politiadvokaten som i august 2012 henla Monika-saken, politiinspektør Sidsel Isachsen. Hun skal da ha kommet med det han opplevde som ubehagelige karakteristikker av ham, får VG opplyst.

Han skal også ha følt at hun kritiserte rollen han hadde inntatt i saken. Etterforskeren skal også ha blitt anklaget for å ha gått ut med informasjon om saken utenfor Politihuset. Informasjon som senere førte til at saken har endt der den er nå: Med pågripelse av en mulig drapsmann.

Følte seg utskjelt

– Han opplevde seg utskjelt, og det på første dagen tilbake på jobb etter sykemelding, sier en kilde med kunnskap om forholdet.

Det har ikke vært mulig for VG å få noen kommentar fra den aktuelle etterforskeren. VG har gjort forsøkt på å få tak i politiinspektør Sidsel Isachsen, men visepolitimester Fløystad sier han fra nå av skal ta seg av henvendelser i saken.

HENLA SAKEN: Politiinspektør Sidsel Isachsen henla Monika-saken i august 2012. Foto:Marit Hommedal,NTB scanpix

– Jeg kan ikke kommentere disse opplysningene. Jeg ber media nå være varsomme med å videreformidle informasjon de måtte få. Denne saken er meget krevende for alle parter, sier visepolitimesteren.

Granskes

Hordaland politidistrikt etterforskes allerede av Spesialenheten for politisaker. Politiet er anmeldt for å ha unndratt, utelatt eller skjult dokumenter for Stig Nilsen, bistandsadvokaten til Monikas mor, Kristina Sviglinskaja.

I går besluttet også Riksadvokaten at de vil se på hva Hordaland politidistrikt har gjort eller ikke har gjort i Monika-saken.

– Det er ikke noe tvil om at det her er ting som kunne vært gjort annerledes, sier Fløystad.

Les også

 1. Monika-saken: Morens tidligere samboer pågrepet for drap

  BERGEN/OSLO (VG) For over to år siden konkluderte politiet med at Monika (8) tok sitt eget liv.
 2. VG mener: Politiskandalen

  «Jeg har en vemmelig følelse av at politiet tar for lett på saker hvor barn er utsatt for vold», skrev Aftenpostens…
 3. Monikas mor følte seg motarbeidet av politiet

  Da Monika Sviglinskaja (8) ble funnet død av kvelning i november 2011, hadde hun et belte rundt halsen.
 4. BT: Etterforsker varslet om siktet 32-åring i januar - ble avvist

  Litaueren (32) som nå er siktet for forsettlig drap på Monika (8) ble allerede i januar utpekt som mistenkelig av en…
 5. Monika-saken: Advokat garanterte av egen lomme for granskning

  BERGEN/OSLO (VG) Mens han jobbet for å få saken gjenopptatt garanterte bistandsadvokaten for rundt 100.
 6. Opprør mot politiledelsen i Bergen

  Saken om åtte år gamle Monika Sviglinskaja var dråpen som fikk begeret til å flyte over hos enkelte politiansatte i…
 7. Monika-mysteriet: Siktet for drapet på Monika
  og tyveri av morens smykker

  Den 32 år gamle mannen fra Litauen som mandag ble pågrepet for drapet på åtte år gamle Monika Sviglinskaja i 2011, ble i…
 8. Pågripelse i Monika-saken etter tre år

  Tre år etter at Monika Sviglinskaja ble funnet død er en 32 år gammel mann siktet for forsettlig drap på åtteåringen.
 9. Monikas mor: - Glad for at han ble pågrepet

  Moren til Monika Sviglinskaja (8) er lettet over at politiet har siktet eks-samboeren for drap på datteren.
 10. Det tar 40 minutter å kjøre fra åstedet til Bergen sentrum. Så hvorfor mente politiet at den drapssiktede hadde alibi?: Monika-saken: Alibiet som forsvant

  BERGEN/OSLO (VG) Den drapssiktede 32-åringen fikk alibi etter å ha blitt avbildet ved et banklokale nesten to timer…
 11. Eks-etterforsker: – Monika-saken bør få konsekvenser

  Henleggelsen av Monika Sviglinskajas (8) dødsfall må få følger for tjenestemenn i Bergens-politiet, mener tidligere…
 12. Politidirektoratet oppretter gruppe for gamle saker

  I kjølvannet av Monika-saken, oppretter Politidirektoratet en egen gruppe som skal etterforske gamle kriminalsaker.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder