FLAGG-STANG: Fabian Stang vil møte IS-flaggene med det norske flagg om det blir mange hendelser. Foto:Berit Roald,NTB scanpix

Stang vil møte IS-flaggerne med norske flagg

Keshvari: – Reagerer med avsky ** Raja: – Må skape gode holdninger

Ordfører Fabian Stang ber folk om ikke å la seg provosere av IS-flaggingen i Oslo sentrum. Hvis det brer om seg, ber han innbyggerne møte provokasjonen med det norske flagg.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det var tirsdag at flere vitner så og filmet en personbil kjøre på Grønland med et IS-flagg viftende ut av vinduet, samme dag som USA bombet Syria og Ubaydullah Hussain (29) møtte i retten tiltalt for oppfordring til terror.

– Sitt rolig

IS har blant annet spredd frykt de siste månedene med flere videoer som viser at journalister blir henrettet. Oslo-ordføreren ber likevel nordmenn om ikke å la seg provosere av flaggingen i Oslo.

VGTV:Kjørte rundt i Oslo med IS-flagg

– Hvis noen har gjort det, så har de gjort det for å provosere. Og hvis vi lar oss provosere av det, så har de lyktes, sier Stang, og fortsetter:

FLAGG: Vitner forteller at de som satt i denne bilen på Grønland i Oslo tirsdag ettermiddag viftet med det mye omtalte IS-flagget. Foto: PRIVAT Foto: ,

– Her tror jeg det er viktig at vi sitter rolig og oppfatter det som både dumt og plumpt. Men hvis det gjentar seg og får et omfang, så skal vi møte dem med det norske flagg – meget fredelig. Og dem har vi mange av, sier Høyre-ordføreren.

– Reagerer med avsky

Frps stortingsrepresentant Mazyar Keshvari reagerer kraftig på hendelsen.

– Jeg reagerer med avsky på at noen i det siviliserte og demokratiske Norge, åpenlyst gir sin tilslutning til en av de verste terrororganisasjonene – som massakrerer mennesker på en måte som vi ikke har sett siden andre verdenskrig, sier Keshvari.

REAGERER: Mazyar Keshvari representerer Frp. Foto:Tore Kristiansen,VG

Han mener dette viser at IS også er et hjemlig problem.

– Dette viser jo med all tydelighet at radikal islamisme ikke bare skjer andre steder i verden, men også i vår del av verden og i Norge. Og derfor er det på høy tid å bekjempe radikal islamisme med alt vi har av virkemidler. Det er en kreftsvulst som sprer seg og forgifter hvis ikke den skjæres ved roten.

– De hyller monstre

Venstres stortingsrepresentant Abid Q. Raja er like tydelig i sin avssky som kollega Keshvari.

– Jeg synes det er fullstendig motbydelig og forkastelig å se at mennesker som dreper andre mennesker for deres meninger og religion blir hyllet i vårt fredelige, demokratiske land. Som David Cameron sa; IS-krigerne er ikke muslimer, de er monstre. Det forundrer meg at de som gjør dette, og som er oppvokst i Norge, ikke eier skam, men går rundt og hyller monstrene med flaggvifting i Oslo.

STORTINGSPOLITIKER: Abid Q. Raja (V). FOTO: KRISTER SØRBØ/VG Foto:Krister Sørbø,VG

Raja mener det er verdt å merke seg at dette er mennesker som vil forkaste friheter man har i det vestlige samfunnet, som ytringsfriheten.

– Samtidig er det nettopp en slik frihet de nå bruker, sier Venstre-politikeren, som vil ha et sterkere fokus på å skape gode holdninger blant den yngre generasjonen muslimer i Norge.

– Det er for sent å føre dialog med folk som Arfan Bhatti, Mohyeldeen Mohammad og Ubaydullah Hussain. De får politiet ta seg av. Men skoler, moskeer, politikere og politiet må sammen forhindre at andre lar seg påvirke av, og ønsker å slutte seg til, disse, sier Raja.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder