Tar et oppgjør med terrordebatten

Tre bøker om Super-Jonas på ett år

- Vil bli finlest i jakt på politiske signaler

Støre: Vi har ikke trengt inn i det aller vondeste

Ap-leder Jonas Gahr Støre kritiserer 22. juli-debatten for å ha vært feig i sin nye bok "I bevegelse".

 • Ingeborg Huse Amundsen
 • Patrick da Silva Sæther

Artikkelen er over fem år gammel

– Jeg har ikke ro etter sammfunnsdebatten vi hadde 22. juli. Vi har ikke trengt inn i det aller vondeste; hva er det som rører seg som gjør den type ekstrem vold mulig? Jeg har ikke et eksakt svar, det finnes ikke to streker under det svaret, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre på en pressekonferanse i Oslo mandag formiddag.

Den politiske boken «I bevegelse», som er skrevet i samarbeid med politisk rådgiver Jonas Bals, ble gitt ut på Cappelen Damm i dag. Boken på 456 sider, som av forlaget omtales som «høstens viktigste bok», tar for seg Støres oppvekst og vei inn i politikken, hans politiske visjoner og tanker om sosialdemokratiets rolle i dag.

– Ap ikke klare for 22. juli-debatten

Boken avsluttes med en essay om 22. juli, der Støre etterlyser en mer direkte debatt om den dypere årsaken til terroren.

– Hva er det du egentlig etterlyser, hvilke spørsmål bør stilles?

– Rettsstaten gjorde jobben sin og dømte den skyldige. Vi har hatt en undersøkelseskommisjon som har funnet ut hvordan beredskapen virket og ikke virket. Det er akkurat som om vi har satt strek der. Hva er det i vårt samfunn som kunne produsere et klima som gjorde at en mann kunne gjøre noe slikt? Han var én enkelt mann, men holdningene han ga uttrykk for, er han ikke alene om. Noen og enhver må tenke gjennom om noe av det de sa og skrev før 22. juli kan ha gitt gjerningsmannen en opplevelse av å ha vært mindre alene enn han egentlig var, sier Støre til VG.

– Dette er tematikk som er blitt reist i offentligheten. Er det da Arbeiderpartiet som ikke har turt å ta debatten?

– Kanskje litte grann. Jeg tror Arbeiderpartiet ennå strever med å ta innover seg at vi faktisk var den han ville ramme. Vi er ikke helt klare for å berøre hva det egentlig betyr. Jeg tror det er veldig mye sinne og frustrasjon der ute etter 22. juli som vi holder litt unna, fordi bildet er at vi går i rosetog og holder rundt hverandre. Vi gjør også det, men det er faktisk lov å si at bildet er bredere.

Under pressekonferansen uttalte også Støre at han tviler på at Fjordmann ville fått stipend fra Fritt ord dersom terroren ikke hadde rammet Norge. Partilederen pekte på at mediene tenderte til å åpne slusene ekstra mye for ekstreme ytringer i kjølvannet av 22. juli.

MYE PÅ HJERTET: Ap-leder Jonas Gahr Støre har brukt de siste ni månedene på å skrive en bok om sin egen politiske vekkelse og overbevisning. Her på pressekonferanse tirsdag med medforfatter Jonas Bals. Foto:Patrick Da Silva Saether,VG

Mener han tar radikal islamisme på alvor

Mandag stilte Støre til et demonstrasjonstog mot terrororganisasjonen IS i Irak og Syria, og deres norske støttespillere Profetens Ummah. I den anledning ble et VG-intervju fra 2009 trukket frem, der han svarer nei på spørsmålet om radikal islamisme var et problem i Norge.

– Hva er svaret ditt i dag?

– Jeg vil svare det samme som da, at dette er det PST som vurderer. Når de sier det er en trussel, tar jeg det på alvor og utfordrer ikke det. Utsagnet i 2009 var i anledning et spørsmål om integrering i Norge, og da mente jeg at det var ikke et stort problem. I alle mine år i politikken har jeg lagt til grunn at vi har politi og sikkerhetstjenester som følger med på dem som er i det ekstremistiske hjørnet, og som utgjør en trussel for folk og samfunnssikkerhet, svarer Støre.

Vil hverken til høyre eller venstre

I den perioden Støre har forfattet boken, har han endret posisjon en rekke ganger - fra helseminister før valget, til opposisjonspolitiker og nå partileder.

– Kanskje gir boken svar på i hvilken retning Støre vil ta Ap. Boken vil bli finlest av dem som jakter på politiske signaler. Debatten om hvorvidt norsk olje og gass bør bli liggende på havbunnen, viser at mange er usikre på hvor Støre egentlig står, sier VG-kommentator Frithjof Jacobsen.

På spørsmål om hvor han vil bevege Arbeiderpartiet, svarer partilederen selv:

– Det mest meningsfulle svaret måtte være si å si rett frem; å forsøke å møte de utfordringene vi står overfor med en blanding av trygghet i de verdiene vi har, fellesskapets ansvar, rettferdig fordeling, men også å tenke nytt omkring virkemidlene. Jeg er ikke så opptatt av å falle i en diskusjon om vi skal gå til høyre eller venstre – det handler om å videreutvikle politikken.

Prosjekt «Bygge landet»

Støre mener den mest krevende politiske oppgaven for velferdssamfunnet de neste fem-ti årene er at befolkningen vokser og at stadig flere trekker mot byene.

– Dette landet kommer til å vokse, vi blir flere og vi flytter mot byene. Den store utfordringen blir å bygge landet. Vi må ha nok folk med kunnskap til det, og der står det ikke bra til på alle områder. Om sju-åtte år vokser antall eldre betydelig. Har vi nok folk, sykehjem?

– Vil vi måtte kutte ned på sosiale ytelser for å kunne hanskes med disse utfordringene?

– Det kan jeg ikke se er noe mål, jeg tror folk vi forvente mer kvalitet i de sosiale ytelsene. Det må være en løpende vurdering av hvilket ansvar velferdsstaten skal ta, og hvordan dette skal finansieres og organiseres. Andre land som har valgt privatiserte og kommersialiserte løsninger er ikke bedre land å bo i for de aller fleste.

Tre bøker om Jonas i 2014

3 x JONAS: I løpet av 2014 utgis det tre bøker av Ap-lederen. Han spør seg selv om det ikke kan bli litt vel mye Jonas, men klarte ikke å holde seg unna skrivingen selv. Foto:Patrick Da Silva Saether,VG

«I bevegelse» er én av tre bøker om Støre som lanserens i år. De to andre bøkene er biografier, og er ventet i løpet av høsten.

Journalisten Nina Stensrud Martin og kommunikasjonsrådgiveren Erik Aasheim i Klima- og miljødepartementet gir ut boken «Jonas», og den 26 år gamle sosialantropologen Ståle Wig er i ferd med å sluttføre det han har omtalt som en «politisk biografi». Samtlige forfattere har gjennomført intervjuer med Støre i sitt arbeid.

– At det i år kommer tre bøker om og av Jonas Gahr Støre, viser ført og fremst at han er en betydelig kjendis. En av de veldig få i norsk politikk som de fleste vet hvem er, sier VG-kommentator Jacobsen.

På spørsmål om hvor mye Jonas vi egentlig trenger i 2014, svarer Ap-lederen:

– Det er et veldig godt spørsmål. Jeg synes det kan bli litt vel rikelig. Men det er en bok av meg og to om meg. Jeg kan bare ta ansvar for den første. Nå har jeg levert mitt. Jeg kom først.

Les også

 1. Oljeministeren sjokkert over Ap: – Støre truer tusenvis av norske jobber

  SØGNE/ARENDAL (VG) Tord Lien mener Jonas Gahr Støre utgjør en trussel mot tusenvis av arbeidsplasser og på sikt hele…
 2. Ap skeptisk til å frata fremmedkrigere passet

  Leder Hadia Tajik (Ap) i Stortingets justiskomité er usikker på om Frps forslag om å frata nordmenn som kriger i…
 3. LO ga Støre olje-signaler

  LO freder Ap-leder Jonas Gahr Støre, etter hans klargjøring om oljens fremtid.

Mer om

 1. Arbeiderpartiet (Ap)

Flere artikler

 1. Retoriker om den første duellen mellom Erna og Jonas: Teknisk og litt kjedelig å se på

 2. Retorikk-professor roser Støres landsmøtetale: Overblikk, visjoner og selvtillit

 3. LO freder Støre nå

 4. Gro forsvarer Debatt-Støre mot kritikken

 5. Støre om drama-ukene: Bekymret over tonen i debatten

 6. Pluss content

  Støre om kona Marit: - Vi er veldig ulike

Fra andre aviser

 1. Arbeiderpartiets nederlag

  Fædrelandsvennen
 2. Støre erkjenner nederlaget: En stor skuffelse

  Fædrelandsvennen
 3. - Flere dårlige grep i kommunesammenslåingen

  Fædrelandsvennen
 4. Professorpolitiker uten høydeskrekk

  Aftenposten
 5. Gahr Støre roste bok om viktig sørlending

  Fædrelandsvennen
 6. Støre vil at Norge skal være først med utslippsfri sokkel

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder