– Foreldrene har et ansvar for å stoppe merkevarepresset i skolegården.

Jaget blant unge etter å se like ut er usunt, mener han.

ETTERSØKER KONTROLL: Professor Willy-Tore Mørch ber foreldre sette strenge regler for barnas bruk av sosiale medier fra de er elleve-tolv år. Foto:Terje Mortensen,VG

Barnepsykolog om perfeksjonspresset: Vil ha aldersgrense på sosiale medier

Willy-Tore Mørch er bekymret for unges bruk av sosiale medier og deres streb etter å se like ut. – Det er på tide at foreldrene setter en aldersgrense på nettet, sier han.

Artikkelen er over fem år gammel

Barnepsykologen og professoren mener at foreldre bør ha kontroll på hva som skrives, deles og legges ut av bilder på sosiale nettsteder som Instagram og Facebook frem til barna er 18 år. Ungene kan bestemme over egne kontoer, men foreldrene bør ha innsyn.

– Foreldrene må følge med på barnas aktiviteter på sosiale medier. Slik kan de være med på å forebygge dette merkepresset, sier han til VG.

LES OGSÅ: Barnepsykolog: Sjekk ungenes Facebook

Stylist langer ut mot perfeksjonspresset

På bloggen sin denne uken har stylist og motekjendis Storm Pedersen (34) rast mot det han kaller unges «sykelig jag etter perfeksjon». Til VG sier han at vi er i ferd med å bygge en fabrikkert verden hvor alle ser helt like ut.

FÅTT NOK: Stylist Storm Pedersen (34) kritiserer hvordan norske elever har designervesker på skolen på bloggen sin. Han har også skrevet om det konstante jaget etter å være perfekt. Innleggene har blitt delt opp mot 15.000 ganger. Foto:Fredrik Solstad,VG

– Vi har blitt som et rullebånd på en fabrikk hvor alt sendes inn og kommer ut helt likt. En flokk-kultur hvor ingen tør å skille seg ut. Det er tragisk, sier han.

HVEM ER DU BAK FASADEN? Del dine bilder her eller legg ut et bilde på Instagram med hashtag #bakfasaden

– Uheldig trend

Mørch tror det er bra at den profilerte stylisten, som er en fagperson på området, går hardt ut mot unges strebing etter kostbare klær og dyre vesker.

– Det er en veldig uheldig trend. Jeg deler hans bekymringer. Vi trenger at unge både kler seg og er forskjellige. Det er viktig at vi har ulike måter å opptre på. Vi trenger en verden som er stikk motsatt av den fabrikklikheten som Storm Pedersen peker på, tror han.

Psykologen forklarer at sosiale medier bidrar til å bygge opp et ideal som «alle» vil være lik.

­ – Problemet er at man danner seg et ideal som alle streber etter i stedet for å tolerere forskjellighet. Etisk sett er dette farlig. Det er viktig at vi ser hverandre som likeverdige selv om noen går med slitte klær og andre med merkeklær, sier Mørch.

LES OGSÅ: Kronikk: En råtten ungdomskultur (og dumme foreldre)

Ta kontroll når barna er små

Det er vanskelig som forelder å fortelle en 16-åring, som er vant til å legge ut det han/hun vil, at man skal ha tilgang til deres kontor på sosiale medier, tror Mørch. Derfor er det viktig å sette klarer regler for nettbruk allerede når barna er i elleve-tolv års alderen.

– Det er vanskelig å komme inn og rette opp ting som allerede har skjedd. Er barnet over 16 år første gang du prøver å blande deg er det klart du vil oppleve konflikt. Derfor må foreldrene ta opp diskusjonen helt fra de får disse sosiale mediene, sier Mørch.

– Bør behandles som en kveld på byen

– Bør vi være bekymret over denne utviklingen?

– Ja, det bør vi. Sosiale medier bær ikke behandles annerledes enn når en 16-åring går på byen en lørdagskveld. Da vil foreldrene vite hvor hun er, hva hun gjør og hvem hun er sammen med. Slik bør det også være på nettet, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder