FOLK FLEST: Justisminister Anders Anundsen (Frp) fikk en avtale om asylbarna med KrF -leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande, men velgerne mener hans parti likevel kom dårligst ut av saken. Foto:Mattis Sandblad,VG

Velgernes asyldom: Frp tapte

Fremskrittspartiet kom dårligst ut av asylfeiden. Det mener over halvparten av nordmenn som har gjort seg opp en mening.

Etter en vinter med stadig nye kranglerunder om de utsendte asylbarna, inngikk regjeringspartiene en avtale med KrF og Venstre forrige uke.

I etterkant skrøt Frp av at de hadde fått med seg Venstre og KrF på enda strengere asylpolitikk.

Men nordmenn fleste deler ikke Frps entusiasme. I en meningsmåling InFact har gjort for VG svarer 36,9 prosent at de synes Frp kom dårligst ut av saken. Hvis man tar bort de 32,9 prosent som svarer «Vet ikke», betyr det at hele 55 prosent mener Frp kom dårligst ut.

Les også: Erna måtte være i sjef i asylforhandlingene!

Uten vet ikke-gruppen mener 22,5 prosent at KrF kom dårligst ut, 11,5 prosent mener Høyre kom dårligst ut, mens 11 prosent mener Venstre kom dårligst ut av saken, som fortsatt skaper splid mellom partiene.

Svekket tillit

For Frp, som har hatt under ti prosent oppslutning på flere meningsmålinger den siste uka, er det alvorlig. For over halvparten svarer at de har svekket tilliten til partiet de mener kom dårligst ut av saken, som for de fleste altså er Frp.

Kun blant Frp-velgere er det færrest som mener Frp kom dårligst ut, men selv der mener nesten en av fem av de som har en mening at Frp tapte folket i asylslaget. Statsminister Erna Solberg skrøt på en pressekonferanse av justisminister Anders Anundsen etter enigheten, likevel mener et flertall selv blant Høyre-velgerne at Frp kom dårligst ut av saken.

Blant KrF-velgerne er det ingen tvil: nesten fire av fem mener Frp kom dårligst ut av saken.

– Jeg tror folk som har fulgt disse forhandlingene har sett at det har vært Frp mot KrF og Venstre, og når selv Høyres velgere mener vi har kommet bedre ut er nok det et uttrykk for at vår fremstilling av saken har vært mer korrekt, og at vårt budskap har vært troverdig, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til VG.

– Og med disse tallene har ikke Frp så stor grunn til å skryte så mye?

– Det er viktig at når manskal fortyelle om hva man har fått til må det oppleves som reelt og objektivt, og jeg tror vårt budskap var troverdigm sier Hareide.

– Mer liberal politikk

Han tolker også tallene som en støtte til en mer romslig asylpolitikk.

– Selv om et flertall i folket ikke stemmer på KrF, Venstre og SV, så tolker jeg tallene som at det på dette området er en større forståelse for hva vi kjemper for, og som er støtte til en mer liberal politikk for de lengeværende asylbarna, sier Hareide.

Frp-leder Siv Jensen, som er på USA-reise, ser ikke så mørkt på at 55 prosent av de som har bestemt seg mener Frp kom dårligst ut:

FORNØYD: Frp-leder Siv Jensen. Foto:Roger Neumann,VG

– Det betyr vel at nesten halvparten mener vi ikke kom dårligst ut, og det lever vi godt med. Vi vet at det er delte meninger om asylsaker, og jeg mener vi har funnet en balansert løsning.

– KrF mener de scorer bra fordi de har en troverdig forklaring på avtalen. Er du enig?

– Hehe, jeg tror alle har sett engasjementet til KrF i denne saken, men deres løsning var uaktuell for Frp. Likevel klarte vi å lande en løsning hvor alle måtte gi for å få, sier Jensen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder