KJØPEGLAD: Politiinspektør Henning Støren Fredriksen leder arbeidet med å anskaffe nye politibiler. De første skal være klare i starten av 2017.Foto: KÅRE M. HANSEN/Norsk Politi Foto: ,

Gir full gass for tidenes kjøpefest

Skal kjøpe 740 nye politibiler. Prislapp: 900 millioner kroner (uten moms)

Politiet trår på gassen og starter tidens kjøpefest: 740 nye politibiler til en pris på èn milliard kroner skal ut
å rulle på norske veier de kommende fire årene.

  • Terje Helsingeng
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Politidirektoratet har allerede utlyst anbudskonkurranse med åpningsfrist 19. mai. Totalkostnadene er stipulert til 900 millioner kroner uten moms.

Heretter skal politiets patrulje- og transportkjøretøy standardiseres med krav til minimumsutstyr. Det betyr at lokale politimestre ikke lenger skal få lov til å utstyre «pynte» bilene etter eget forgodtbefinnende.

Patruljebiler i tre forskjellige størrelser står for størsteparten av nyinvesteringene, men politiets tjenestemenn klan også i fremtiden glede seg med å kjøre rundt i 40 nye spesialbygde hundebiler.

Ansatte blir hørt

Magasinet Norsk Politi forteller at ansatte vil bli involvert i kjøpsprosessen med å testkjøre de aktuelle bilene – for deretter å si sin mening om hva politidirektør Odd Reidar Humlegård til syvende og sist vil falle ned på.

I disse dager kartlegges etatens kjøretøybehov.

––Vi ser på hvilke oppgaver politiet skal utføre, standardiseringer og hva som kreves av utstyr og teknologi for å gjøre jobben på en smartere måte, forteller politiinspektør Henning Støren Fredriksen til Norsk Politi. Han leder Politidirektoratets prosjekt for kjøretøy.

POLITIBILER: Politiet er storforbruker av biler. Her noen av dagens kjøretøyer: Volkswagen Passat, Mercedes Vito, Mercedes GL, BMW X5 og Mercedes Sprint. Foto:Kåre M. Hansen,Norsk Politi

Minstekrav

Ifølge Fredriksen er listen med absolutte krav kraftig redusert siden forrige anbudsrunde for fem år siden. Han håper det betyr at flere tilbydere melder sin interesse. Noen absolutte krav ved utlysningene vil det være, en patruljebil må for eksempel ha automatgir, firehjulstrekk og et visst antall hestekrefter.

Bil er et tema som engasjerer mange i politiet, det være seg både merke, modell og hvordan den utstyres.

– Bilen er arbeidsplass for mange. Bilen er også et svært viktig verktøy for å få gjort jobben. Vi må derfor sørge for at bilene er best mulig egnet for å imøtekomme de oppgaver politiet er satt til å løse, sier Fredriksen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder