NAVNESTRID: Petter Stordalens luksushotell «The Thief» kan miste navnet sitt. Hotellkongen tapte nylig varemerkerettighetene til hotellet på Tjuvholmen i Oslo.
NAVNESTRID: Petter Stordalens luksushotell «The Thief» kan miste navnet sitt. Hotellkongen tapte nylig varemerkerettighetene til hotellet på Tjuvholmen i Oslo. Foto:Robert S. Eik,VG

Kan miste «The Thief»: Heftig navnefeide om luksushotell

INNENRIKS

Petter Stordalens prestisjehotell «The Thief» risikerer å bli
navnløs. Hotellkongen hevder at et gullkortmedlem snappet varemerket like foran øynene på ham.

Publisert:

– Når noen stjeler sykkelen din, skal du ikke måtte betale for å få den tilbake, sier Petter Stordalen.

Hotellkongen har nylig tapt varemerkerettighetene til Nordic Choice Hotels sin store luksussatsing «The Thief» på Tjuvholmen i Oslo. Hotellet åpnet i januar 2013, men eieren søkte aldri om varemerkebeskyttelse. Tabben kan vise seg å bli kostbar.

Sendte forslag til gullkortkunder

To år før hotellet sto klart, hyret Stordalen & co inn et byrå som kom opp med navnet The Thief. De oppfattet forslaget som såpass kontroversielt at de ville teste det på sine flere hundre gullkortmedlemmer – og fikk gode tilbakemeldinger. Men så sa det brått stopp.

Det viste seg at en mann ved navn Lasse Røssland hadde registrert varemerket The Thief for hotell- og restaurantvirksomhet samme dag om gullkortgjestene fikk navneforslaget på epost.

I motsetning til Stordalens prestisjehotell, finnes Røsslands konsept kun på papiret. Dette er imidlertid irrelevant for Patentstyret.

– Vi kan ikke se at det er dokumentert i saken at navnet The Thief er tatt i bruk av Stordalen som varemerke før Røssland søkte om rettighetene. Det holder ikke å ha det på skissestadiet, sier Knut A. Bostad, seksjonssjef i Patentstyret.

- Frekt

Stordalens advokat Henrik A. Christensen mener saken ikke er så enkel som så.

– Røssland var et av gullkortmedlemmene, og hadde fått tilsendt navnet. Han tenkte sikkert at nå kunne han sette foten i dørsprekken, hevder han.

– Det er så frekt at det går ikke an, mener Christensen.

- Aldri vært gullkortmedlem

Røssland avviser påstandene blankt.

– Jeg viser til Patentstyrets beslutning, som etter over ett år med nøye gjennomgang av saken kom frem til at jeg er rettmessig eier av varemerket. Petter tar videre feil når han påstår at jeg er gullkortmedlem. Det har jeg aldri vært og kommer aldri til å bli, sier han.

Ifølge Røsslands advokat Trygve Gravdal kom klienten frem til navnet i sitt eget hode allerede i 2009.

– Han begynte å jobbe med et hotellkonsept på idéstadiet, som han kalte The Thief. Navnet kom av at han hadde planer om å stjele kunder fra store hotellkjeder, sier Gravdal.

Stordalen setter ikke lit til denne forklaringen.

– Det var vi som fant på navnet The Thief; det er skapt av oss og tilhører oss.

– Hvor sikker er du på at du vil få beholde hotellnavnet?

– Sikker, svarer Stordalen.

Vil saksøke

Den to år gamle navnefeiden vil ikke avblåses med det første. Beslutningen til Patentstyret har ankefrist 10. august. Røssland har dekket på forhandlingsbordet, men hotellkongen nekter å være gjest. Han vil gå til sak.

– Vi kommer til å saksøke ham. Vi skal gå «all the way», og det kommer til å koste ham skjorta. Vi skal ikke betale ham fem øre, sier advokat Christensen.

– Hvorfor søkte dere ikke om navnerettighetene på et tidligere stadium?

– Fordi vi ikke visste om vi skulle bruke navnet på dette tidspunktet. Da vi skulle søke, hadde han allerede gjort det foran trynet på oss.