Oslo katolske bispedømme: – Vi har ikke gjort noe ulovlig

Bispedømmets jurister: – Høyst diskutabel metode, men ikke ulovlig

Mandag la Oslo katolske bispedømme frem en ny rapport for Fylkesmannen i Oslo og Akershus om medlemsjukset. De hevder at de ikke har mottatt for mye tilskudd.

  • Marthe Berg
  • Tor-Hartvig Bondø
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Politiet gjennomførte i slutten av februar en storstilt razzia mot Oslo katolske bispedømme, for å finne bevis for økonomisk kriminalitet. Bispedømmet er siktet for grovt bedrageri av 50 millioner kroner, og biskop Bernt Eidsvig og økonomisjefen i bispedømmet er siktet for grovt bedrageri og medlemsjuks.

Oslo-politiet var mannsterke da de ransaket lokalene til Oslo katolske bispedømme i Akersveien, både fordi de ville sikre bevis og fordi de ville avhøre de ansatte før de rakk å samkjøre sine forklaringer.

Det var Dagbladet som først meldte om saken, og som avslørte medlemsrotet gjennom en rekke saker.

Over 5000 avkreftede medlemmer

I november kom Fylkesmannen i Oslo og Akershus med pålegg til Oslo katolske bispedømme om å rette opp medlemsregisteret sitt. I pålegget heter det at «personer som åpenbart ikke har meldt seg inn i trossamfunnet må slettes fra registeret».

I rapporten som ble lagt frem mandag formiddag kommer det frem at 5288 medlemmer som har blitt kontaktet sier at de ikke ønsker å være medlemmer av bispedømmet. 17.212 omtales som uavklarte medlemmer.

Dette ble avdekket etter en gjennomgang av 65.500 registreringer i Oslo katolske bispedømme, i perioden 2010–2014.

Bispedømmet mottok i 2014 869 kroner per medlem i offentlig tilskudd. De uavklarte medlemmene utgjør dermed ca. 14,9 millioner kroner.

Oslo katolske bispedømme mener likevel de fremdeles har sitt på det tørre, da de i dag har 130.000 registrerte medlemmer, mens de i 2014 mottok tilskudd for 120.000 medlemmer.

Saken fortsetter under bildet.

HEVDER SIN USKYLD: Fungerende administrativ leder i Oslo katolske bispedømme, Lisa Wade, sier de ikke har gjort noe ulovlig. Foto:Sandblad Mattis,VG

«På basis av dette mener vi at innrapportering av medlemmer i Oslo katolske bispedømme er innenfor «om lag-prinsippet» som gjelder for tilskuddsordningen som helhet. Oslo katolske bispedømme har uansett ikke mottatt tilskudd for flere medlemmer enn hva Oslo katolske bispedømme i realiteten har hatt i perioden».

«På tidspunktet for denne redegjørelsen er det på det rene at Oslo katolske bispedømme har hatt et større antall medlemmer som er registrert på helt forsvarlig vis, enn hva Oslo katolske bispedømme mottok tilskudd for i 2014», heter det i rapporten, som er laget under ledelse av advokat Bjørn O. Øiulfstad.

– Ikke gjort noe ulovlig

– Vi har nå gått gjennom vårt medlemsregister og overlevert et justert register til Fylkesmannen. Bispedømmets oppfatning er at vi ikke har gjort noe ulovlig, sier Lisa Wade, fungerende administrasjonssjef i Oslo katolske bispedømme, på mandagens pressekonferanse.

DISKUTABELT, IKKE ULOVLIG: Advokat Kjell-Clement Ludvigsen Foto:Mattis Sandblad,VG

Hun anslår for øvrig at det finnes rundt 80.000 katolikker i Norge som ikke er registrert i Oslo katolske bispedømme.

Wade beklaget mandag at måten de har registrert medlemmene sine på har ført til feil, men viser til at også andre trossamfunn har slitt med sine medlemsregistre:

– Vår egen biskop, Bernt Eidsvig, sto feilaktig oppført som medlem i Den norske kirke. Han meldte seg ut i 1977, sier Wade.

Bispedømmets jurister mener metoden for registrering som er brukt er høyst diskutabel, men argumenterer for at loven ikke er brutt.

– Man har foretatt en innmeldelse basert på en antagelse om at vedkommende er katolikk, sier advokat Kjell-Clement Ludvigsen, og legger til at etterfølgende kontroller skal ha luket ut enkelte personer, slik at Oslo katolske bispedømme ikke har mottatt for mye tilskudd.

Kan ha mottatt altfor mye støtte

Ifølge politiadvokat Kristin Rusdal ved Oslo politidistrikt ble det under politirazziaen gjort beslag av diverse dokumenter og datautstyr. I tillegg ble et titalls personer avhørt.

Bedrageriet dreier seg om at kirken kan ha fått millioner av kroner mer i statlig støtte enn den hadde krav på.

Den katolske kirke fant katolske navn i telefonkatalogen, søkte opp personnummeret deres i Folkeregisteret og meldte dem inn. Det innrømmer biskop Bernt Eidsvig overfor Dagbladet. Handlingen skal ha foregått over flere år.

Eidsvig ble i 2012 gjort oppmerksom på at kirken registrerte intetanende personer som medlemmer, men praksisen skal likevel ha fortsatt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder