BODDE HER: 14. november 2011 ble Monika Sviglinskaja (8) funnet død i leiligheten hvor hun bodde sammen med moren på Sotra. Åstedet var preget av rot. En øks lå i gangen. Mobilen hennes var borte.

BODDE HER: 14. november 2011 ble Monika Sviglinskaja (8) funnet død i leiligheten hvor hun bodde sammen med moren på Sotra. Åstedet var preget av rot. En øks lå i gangen. Mobilen hennes var borte. Foto:Remi Bøe Presttun,

Monikas mor skal ha fått mystisk telefonsamtale: «I know who killed your child»

Undersøkelsene stoppet hos bergenspolitiet

Politiet venter på Facebook-svar

Monikas mor er sikker på at det var den nå drapssiktede ekssamboeren som ringte henne.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

«I know who killed your child» - denne telefonoppringningen og merkelige Facebook-henvendelser fra en person som mente å ha hundre prosent sikker informasjon om hvem som drepte Monika, inngår som svært viktige elementer i Monika- etterforskningen.

Politiet jobber nå med å få et gjennombrudd her.

Sammen med DNA-bevisene, kan disse sporene få avgjørende betydning i saken, der den tidligere samboeren til Monikas mor er siket for drap.

BAKGRUNN: – Hvem drepte min Monika?

– Mente å gjenkjenne samboerens stemme

I juli 2012 ringte Kristina Sviglinskaja til bistandsadvokaten sin Stig Nilsen, og fortalte om en skremmende telefonoppringning.

Over åtte måneder hadde gått siden den litauiske kvinnen fant den åtte år gamle datteren sin død da hun kom hjem fra jobb den 14. november 2011. Saken ble henlagt som selvmord av bergenspolitiet i august 2012.

– I know who killed your child», skal mannspersonen i den andre enden ha sagt til henne.

DREPT?: Hva skjedde med Monika Sviglinskaja? Politiet mente først hun hadde tatt livet sitt. Nå er morens tidligere samboer siktet for å ha drept henne. Her er hun sammen med moren sin. Foto:Privat,

Kristina var overbevist om at det var hennes tidligere samboer som sto bak oppringingen. Hun mente å kjenne igjen stemmen.

Hun har fortalt politiet at hun sa navnet på sin tidligere samboer, men at vedkommende da bare sa «sorry» og la på.

Bergens Tidende var de som først omtalte den mystiske telefonoppringningen og facebook-meldingen.

Pekte på samboer

I høst tok saken en dramatisk vending, da politiet 20. oktober pågrep Kristinas tidligere samboer, og siktet ham for drapet på Monika.

Dette var i tråd med noe Kristina hadde påpekte gjennom store deler av etterforskningen.

– Hun har gjentatte ganger pekt på sin tidligere samboer overfor politiet. Men i den første delen av denne etterforskningen, som endte med henleggelse, fikk jeg aldri følelsen av at de tok Kristinas tanker på alvor her, sier Stig Nilsen.

Han sier at han nå ønsker å si minst mulig om det som handler om den gamle etterforskningen av saken.

– Jeg har tillit til det som skjer i etterforskningen i dag, sier Nilsen.

Fikk voldsalarm

Kristina ble meget redd av telefonhenvendelsen i juli.

Saken ble meldt til politiet.

Noe senere fikk Kristina tildelt voldsalarm, for å roe henne ned, forklarte politiet.

Politiet skulle følge opp og innkalle hennes tidligere samboer til avhør. Dette ble gjort først etter tre måneder uten resultat.

Det viste seg at avhøret var meget kort og ikke-konfronterende, og saken var på det tidspunktet allerede henlagt.

Den tidligere samboeren fikk spørsmål om han hadde hatt noe kontakt med moren til Monika, den siste tiden. Han fikk bare ett spørsmål om han hadde ringt Kristina. Det svarte han nei på, og da ble avhøret avsluttet, får VG opplyst.

«Jeg har hundre prosent informasjon»

Telefonoppringingen var ikke første gang Kristina hadde fått mystiske henvendelser.

I februar 2012 hadde hun fått en melding fra en som skrev på litauisk.

"Hei! Du kjenner ikke meg og jeg kjenner ikke deg heller, men jeg synes ikke det gjør noe. Jeg skriver til deg fordi jeg tror jeg har hundre prosent informasjon om hvem som drepte datteren din og hvordan hun ble drept.

Forrige uke møtte jeg en jeg kjenner (...) Vi festet sammen, og da han var full fortalte han meg hva han og hans venn gjorde i Norge. Jeg spurte ham litt mer, og jeg tror jeg fikk vite hva som var stjålet, og hva som skjedde med datteren din.

Vær grei og ikke ta dette personlig, men jeg har leitet etter deg veldig lenge, og nå fant jeg deg. Jeg kan si at det var en fra Janova og en fra Kaunas. Han fra Kanuas har en Audi 80 og fargen er grønn.

For at dere skal tro på meg skal jeg skrive hva som er tatt fra leiligheten. De har tatt gull som hadde og parfyme Million. Smykket er nå hos damen til han fra Kaunas. Ikke ta dette personlig. Resten av informasjonen vil jeg selge deg for 4000 kroner. Jeg vet at dette høres veldig rart ut, men jeg trenger den summen nå. Jeg lover jeg skal si alt til deg (...)

Kunnskap om parfyme

Det at avsenderen hadde så presis kunnskap helt ned på parfymenivå, gjorde at Kristina var sikker på at det måtte være hennes tidligere samboer som hadde sendt meldingen.

Den dagen Monika ble funnet død, hadde det også forsvunnet en rekke smykker og verdisaker fra leiligheten på Sotra.

Ringer, halskjeder, armbånd, øredobber for over 20 000 kroner tilhørende Sviglinskaja, hadde forsvunnet fra leiligheten.

Politiet sa at de ville følge opp meldingen og undersøke via Kripos hvem som hadde sendt den.

Stoppet opp hos bergenspolitiet

Ifølge BT fikk Kripos kontakt med en representant for Facebook, som kunne bekrefte at innholdet var sendt fra en maskin i Litauen. For å gå videre med mer informasjon, måtte representanten fra Facebook ha en rettsanmodning.

Kripos ba bergenspolitiet om denne anmodningen, men den kom aldri.

Saken stoppet opp, og politiet fikk aldri noe svar på hvem som sendte denne meldingen, med angivelig sikker informasjon om hvem som sto bak et drap på Monika.

Dette var en av grunnene til at etterforskeren som varslet i saken slo alarm.

Han pekte på en rekke svakheter i saken, og dette var en av dem.

– Av hensyn til granskingen fra Riksadvokaten og Spesialenheten, er politiet avskåret fra å kommentere både den gamle etterforskningen av Monika-saken og varsleres status, sier politimester Geir Gudmundsen til VG.

Han kan derfor ikke kommentere hvorfor politiet ikke jobbet med å funne ut mer om bakgrunnen for denne facebook-meldingen tidligere.

Facebook-sporet er viktig

Asbjørn Onarheim som i dag leder den nye etterforskningen, sier til VG at de fortsatt jobber med å spore opp avsenderen for facebook-meldingen som ble sendt til Kristina.

De jobber også med andre tele- og elektroniske spor.

For politiet kan denne delen av etterforskningen få avgjørende betydning for bevisene mot den drapssiktede 32-åringen.

– Dette er et viktig tema i etterforskningen, hvor vi har satt inn store ressurser for å få dette til, sier Onarheim. Håpet vårt er at vi skal kunne identifisere en e-postadresse denne facebook-meldingen er sendt fra, og at våre datateknikere ut fra det vil kunne spore opp videre hvem som har sendt denne meldingen, sier Onarheim.

– Hva tenker du om at denne jobben ikke ble gjort i 2012?

I RETTEN: 32-åringens forsvarer Fredrik Verling i samtale med politiadvokat Asbjørn Onarheim like før det andre fengslingsmøteti saken startet. Foto:HALLGEIR VÅGENES/VG,

– Det kan jeg ikke ha noen formening om i dag. Jeg må forholde meg til den delen av etterforskningen, som jeg har ansvar for, sier Onarheim.

– Hvordan ligger dere an til å få Facebook til å gi dere innsyn?

– Erfaring fra andre saker viser at det er tidkrevende, men vi bruker mye ressurser på dette nå, sier Onarheim.

Stig Nilsen på sin side er opptatt av å få frem at han har tillit til dagens etterforskningsgruppe.

– Mange har sagt at saken burde settes ut til et annet politidistrikt. Jeg er ikke enig i dette. Det var viktig for meg å vise tillit til Hordalandspolitiet. Vi er veldig fornøyd med den etterforskningen som har vært etter at saken ble gjenopptatt, sier Stig Nilsen til VG.

VG+: Her kan du lese historien om hvordan Stig Nilsen gikk frem etter at han ble varslet om at det var noe som ikke stemte i Monika-saken (krever innlogging)

Den drapssiktede 32-åringen har overfor politiet nektet all befatning med saken.

– Han nekter for anklagene om at han står bak drapet på Monika, sier hans forsvarer Fredrik Verling.

Han vil ikke kommentere den mystiske telefonoppringningen.

– Det er ikke beviser i etterforskningen i dag som vil være god nok til å domfelle i en rettssak, legger han til.

Han har anklaget politiet for at de bruker hans kriminelle fortid mot ham, når de kommer med sine anklager.

Han blir ikke med på noe rekonstruksjon, som snart planlegges på Sotra.

Rekonstruksjonen skal hjelpe politiet til å belyse det som kan ha skjedd på Sotra den formiddagen 14. november 2011.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder