Brende om gisselsituasjonen: Vi legger til grunn at han fremdeles er i live

Utenriksminister Børge Brende sa under dagens pressekonferanse at de tror bilde som ble publisert av Ole Johan Grimsgaard-Ofstad er tatt siste måned.

  • Silje Løvstad Thjømøe
  • Marthe Berg
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– ISILs offentliggjøring av kidnappingen av Ole Johan Grimsgaard-Ofstad er en ny alvorlig utvikling i saken. Offerets familie har i dag gitt uttrykk for fortvilelsen de føler. Det er vanskelig å forestille seg den frykten og uvissheten de har levd med i mer enn åtte måneder og fortsatt lever med.

Det sa utenriksminister Børge Brende om gisselsituasjonen i Syria under dagens pressekonferanse i Utenriksdepartementet. Onsdag ble det kjent at norske Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48) ble tatt som gissel i januar. han er trolig blitt holdt av flere grupperinger, men terrororganisasjonen IS hevdet onsdag at det nå er de som holder ham i fangenskap.

– Vi jobber med å få Grimsgaard-Ofstad tilbake til Norge i live, sier Brende.

Grimsgaard-Ofstad krysset grensen fra Tyrkia til Syria i midten av januar. Det siste livstegnet fra ham var 24. januar, da han på sin Facebook-side skrev at han var kommet frem til Idlib og at han skulle videre mot Hama.

Ifølge regjeringen ble han tatt som gissel kort tid etter dette.

Les også: Nordmann holdes som IS-gissel: Krevde titalls millioner i løsepenger

Bilde tatt siste måneden

– Krisestaben som jobber med dette har vært operativ i åtte måneder. Dette er en svært krevende sak. Vi har vært i krisemøter i dag for videre arbeid med saken, sier Brende.

Han mener at bildet av Grimsgaard-Ofstad, som IS publiserte onsdag, er tatt i løpet av den siste måneden.

– Vi legger til grunn at det bildet som ble publisert i går er tatt den siste måneden, og at han fremdeles er i live.

Les også: Ekspert: Slik har IS fått fotfeste

Norge har lenge observert at stadig flere lands statsborgere er blitt tatt til fange av organisasjonen, en del av dem også henrettet på brutalt vis.

Under pressekonferansen torsdag ettermiddag forteller Brende at Norge nå samarbeider med andre land som har vært i lignende situasjoner.

Det var IS selv som slapp nyheten om at nordmannen, samt en kinesisk fange, kun løslates ved utbetaling. Onsdag sa statsminister Erna Solberg at det ikke var aktuelt for Norge å betale løsepenger.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder