Måtte bruke norsk navn for å komme på jobbintervju

FIKK IKKE JOBB: Da Mahad Abdi Jama avslørte at han ikke heter «Mats» slik han hadde skrevet i søknaden, fikk han likevel ikke jobben. Matvarekjeden der han søkte mener de hadde innført ansettelsesstopp. Foto: Eivind Griffith Brænde

Mahad fikk NEI, «Mats» fikk JA

(VG) Tre ganger søkte Mahad Abdi Jama (18) deltidsjobb ved Ultra Stovner - og fikk tre avslag. Da han søkte som «Mats Pettersen», ble han innkalt til intervju dagen etter.

  • Nilas Johnsen
  • Steinar Qvenlid Andersen

Artikkelen er over 11 år gammel

«Vil du bli en av oss?» står det på postkassen for jobbsøknader i Ultra-butikken på Stovner. Det ville Mahad Abdi Jama gjerne, men først da han brukte norsk navn ble han kalt inn til jobbintervju.

- Det var utrolig skuffende og frustrerende å bli kalt inn til intervju med falskt navn når jeg ble avvist tre ganger med mitt virkelige navn, sier Jama.

Rett til intervju

18-åringen er opprinnelig fra Somalia, men har bodd i Norge siden han var ett år og går nå siste året på Stovner videregående skole.

- Siden 2006 har jeg forsøkt å få jobb ved Ultra på Stovner Senter, men hvert år har jeg fått brev om at de ikke har noen ledige stillinger. Derfor valgte jeg å endre navn i den fjerde søknaden, sier Jama som har søkt nærmere 100 jobber siden januar uten å bli kalt inn til intervju.

Og det gjorde susen. Dagen etter at «Mats Pettersen» søkte om deltidsjobb ble han kalt inn til jobbintervju, i en e-post VG har fått lese.

Ble lovet jobb

- Da jeg ringte og sa at jeg ville komme på intervju, fortalte jeg at jeg egentlig het Mahad Abdi Jama. Kassalederen sa at det var helt greit, og at dette ville gå bra, sier Jama.

Jobbintervjuet fant sted for to uker siden og varte bare noen få minutter.

- Kassalederen spurte ikke engang om hvorfor jeg hadde byttet navn, men fortalte at jeg kunne jobbe annenhver lørdag, og at hun gjerne ville gitt meg jobb der og da, sier Jama.

Imidlertid ønsket ikke kassalederen å forhaste seg, så hun skulle ringe tilbake og bekrefte jobbtilbudet dagen etterpå.

Men neste dag var det ingen som ringte.

- Da jeg kontaktet butikken, sa kassalederen at hun hadde hatt et møte med butikksjefen, og kommet til at de ikke kunne ansatte meg fordi butikken hadde økonomiske problemer, sier Jama.

Nå er Jama svært frustrert fordi han tror han må bruke samme fremgangsmåte hver gang han søker jobb.

- Tilfeldig

Hverken kassalederen, eller butikksjefen, vil svare VG, og henviser til informasjonsansvarlig i Ultra i NorgesGruppen, Marianne Øyahals.

- Dette er helt tilfeldig. Omtrent 40 prosent av de ansatte har navn som tilsier utenlandsk bakgrunn, og minst én er fra Somalia.

Vi har en målsetting om at ansatte speiler kundegruppen, og diskriminerer ikke, sier Øyahals til VG.

Hun vedgår at butikkjeden kan bli bedre til å svare alle som søker jobb.

- Men denne gutten ville fått jobb om vi ikke hadde innført ansettelsesstopp. Når vi begynner å ansette igjen kan jeg love ham jobb - hvis han fortsatt er interessert, sier Øyahals.

VG intervjuet Mahad igjen i 2014 - se hvordan det hadde gått i løpet av det fem årene!

Les også

Flere artikler

  1. Tok utdannelse: Nå er Mahad jublende jobbglad

  2. Staten søker jobber under falsk navn

  3. Modige Magnus (19) sitt aller første jobbintervju sendes direkte på VGTV

  4. Mahad: – Jeg er sikker på at det løser seg

  5. Pluss content

    Slik skaffet Lana (18) deltidsjobb

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder