MØTES I OSLO: Dalai Lama (79) møter Aili Keskitalo (45) i Oslo under Lamas omstridte besøk 7. til 9. mai. Foto: AFP og Sametinget

Sametingspresidenten til stortingspresidenten: - Ombestem deg, Olemic!

Sametingspresidenten skal møte Dalai Lama

Enorm interesse for å møte Dalai Lama - kunne fylt Spektrum

Her er presidenten som skal møte Dalai Lama. Sametingspresident Aili Keskitalo mener stortingspresident Olemic Thommesen må ombestemme seg og ikke la seg skremme av kineserne.

Publisert:

- Jeg håper fortsatt at både stortingspresidenten og regjeringen ombestemmer seg og vil møte Dalai Lama når han kommer til Oslo, sier Keskitalo til VG.

Hun synes hverken presidentkollega Olemic Thommesen eller utenriksminister Børge Brende skal la seg styre av Kinas advarsler mot å møte Lama.

Meldte seg først

- Jeg blir for min del mer skremt av at den typen trusler skal styre hvordan vi forholder oss til minoritets-representanter, sier sametingets president.

Hun var den første som meldte seg og bad om et møte med Dalai Lama under hans Oslo-besøk fra onsdag 7. mai.

Nå skal hun møte Dalai Lama for første gang, og ser veldig frem til møtet.

Bakgrunn: Legger Dalai Lama-press på Brende

VEGRER SEG: Stortingspresident Olemic Thommesen (H) i sitt reltte element - i presidentstolen i stortingssalen. FOTO: SCANPIX

Men hun blir ikke den eneste som får møte den 79 år gamle buddhistiske lederen og munken.

- Kunne fylt Spektrum

Arrangøren av de to foredragene som Dalai Lama skal holde i Oslo, opplever en enorm interesse.

- Interessen er kjempestor. Vi hadde ikke regnet med en så enorm interesse. Billettene ble utsolgt på under et døgn, sier talsperson for arrangøren, Wenche Stene til VG.

Leder Tsomo Svenningsen i den norske Tibet-komiteen beklager at de ikke klarte å skaffe større lokaler enn Chataeu Neuf og Folketeatret. Nå skal det settes opp storskjermer i nærheten så folk kan få med seg foredraget.

REFSER: Leder Tsomo Svenningsen i den norske Tibet-komiteen synes det offisielle Norge burde ta mot til seg og ta ordentlig i mot Dalai Lama. Foto: PRIVAT

- Vi kunne helt sikkert ha fylt Oslo Spektrum. Vanlige mennesker vil treffe ham. At han ikke blir ønsket velkommen av det offisielle Norge, er feil og synd, sier Svenningsen til VG.
Hun synes hun hører en strøm av ord og forklaringer uten substans.

- Skygger unna

- Når det gjelder å stå opp for det man tror på, skygger man unna og lar seg diktere av Kina. At regjeringen legger seg så flat for Kina, er patetisk, mener hun.

VG mener: Ynkelig knefall

Tsomo Svenningsen ser på Dalai Lama som en far og et stort forbilde.

- Jeg har møtt ham før, og ser på ham som en levende buddha av medfølelse og som en far for oss tibetanere, sier Svenningsen.

- Bør tåle en støyt

Samepresident Aili Keskitalo vil iføre seg seg sin samekofte fra Kautokeino når hun møter Dalai Lama.

Hun mener i likhet med Svenningsen at Norge har et spesielt ansvar for å ta imot Dalai Lama 25 år etter at han mottok Nobels fredspris.

- Er det noe land som burde ha mot til å ta i mot Dalai Lama i en slik situasjon, så er det Norge. Vi må tåle en støyt. Anerkjennelse av de verdiene Dalai Lama og minoritetene står for burde være mer dyrebare enn handelsforbindelsene med Kina, mener Keskitalo.

LAMA I FINNMARK: Dalai Lama har møtt presidenter i sametinget tidligere. I 1989 møtte han daværende sametingspresident Ole Henrik Magga i Karasjok. FOTO: TERJE MORTENSEN/VG

Det har ikke lykkes VG å oppnå kontakt med stortingspresident Olemic Thommesen torsdag.

Programmet

** Dalai Lama ankommer Gardermoen om morgenen onsdag 7. mai fra et besøk i Riga. Derfra drar han til Det norske Nobelinstitutt i en markering av at det i år er 25 år siden han fikk Nobels fredspris.

** Torsdag 8. mai holder Dalai Lama en publikumsforelesning om mindfulness på Chateau Neuf.

** Fredag 9. mai starter med besøk på Nobels Fredssenter. Deretter på fredag ettermiddag møter han i Folketeateret for å snakke om temaet «Cultivating Compassion in Everyday Life».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder