FEIRER: Sp-politiker Torstein Lerhol får assistansen han vil ha, døgnet rundt, fordi han bor i Vang kommune. Nå tror han alle vil få samme mulighet. Foto: Terje Bringedal

FEIRER: Sp-politiker Torstein Lerhol får assistansen han vil ha, døgnet rundt, fordi han bor i Vang kommune. Nå tror han alle vil få samme mulighet. Foto: Terje Bringedal

Sp-profil hyller Erna og Sivs handikap-løft

Torstein Lerhol sier brukerstyrt personlig assistent har gitt ham muligheten til et fullverdig liv. Nå gleder han seg over at de blå-blå lover samme rett til alle.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Lerhol ble født med en sjelden muskelsykdom som har bundet ham til rullestolen hele livet.

Den 17 kilo tunge ungdomspolitikeren sitter like fullt i sentralstyret i Senterungdommen, reiser landet rundt for å holde foredrag og har skapt debatt med en serie nakenbilder av seg selv.

Bakgrunn: - Mitt personlige oppgjør med kroppshysteriet

Ifølge ham selv er alt takket være BPA - brukerstyrt personlig assistent.

I VGTVs «Intervjuet» fortalte han tidligere i år om hvordan flere assistenter er med ham døgnet rundt, og sørger for at han selv velger når han vil dusje, sende tekstmeldinger eller reise til Oslo for å gå på fylla.

- Det gir meg muligheten til et fullverdig liv, og til å bidra i samfunnet, sier Lerhol - som til daglig jobber som lærer i Vang.

Blått løfte

Den retten har han i dag bare fordi han bor i riktig kommune. I dag er ikke kommunene pålagt å tilby et like fullverdig tilbud med BPA til funksjonshemmede.

Under dag to av de blå-blås regjeringsforhandlinger på Sundvolden hotell i Buskerud kom Frp-leder Siv Jensen og Høyre-leder Erna Solberg med sitt første løfte: De skal innføre retten til BPA for alle de anslagsvis 10.000 funksjonshemmede som trenger det.

- Jeg er strålende fornøyd med at de endelig har vedtatt å rettighetsfeste dette. De følger opp intensjonen til de rødgrønne, sier Lerhol.

BPA innebærer i praksis, som navnet tilsier, at assistentene er ansatt av brukeren, som slik direkte styrer sin egen hverdag - til forskjell fra livet i for eksempel en kommunal institusjon eller med hjelp fra kommunal hjemmetjeneste.

NY STEMNING: Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen på vei til pressekonferansen under dag to av regjeringsforhandlingene på Sundvolden. Foto: Harald Henden

Frp har troverdighet

Det Ap-styrte Helsedepartementet har riktignok flere ganger sendt ut lovforslag om rettigheten til dette på høring, men de funksjonshemmedes interesseorganisasjoner var senest i vår svært misfornøyde med innholdet.

- Når funksjonshemmede ikke kan be assistenten om hjelp til å ta en p-pille, så går det for langt. Vi i Sp har jobbet mye med å endre innholdet i forslaget. Jeg håper Erna og Siv nå fyller innholdet med litt større frihet enn det helsedepartementet foreslo, så det blir en reell frihet, sier Lerhol.

- Det er uten tvil BPA som kan få flere funksjonshemmede ut av passivitet og inn i arbeid. Da er det viktig at man lager et rammeverk som gir best mulig fortjeneste for hele samfunnet.

- Skjærer det i Sp-hjertet at Frp og Høyre nå kan ordne dette?

- Jeg har ikke mye til overs for Frp, men her har de ordentlig troverdighet. Jeg har faktisk tro på at de skjærer gjennom nå og gjør dette ordentlig. Frp og Høyre har vært veldig tydelige på dette. Vi har kommer litt diltende etter som rødgrønne. Vi hadde fått gjennomført det, men det hadde tatt lenger tid, svarer Lerhol.

- Jeg stiller meg også til disposisjon om de blå trenger innspill i den videre prosessen. Dette er for viktig til at partipolitikk skal være til hinder.

Intervjuet: Torstein Lerhol

- Diskusjon rund tallene

Helsedepartementet har anslått at kostnaden for rettighetsfestingen kan komme på 1,7 milliarder kroner.

- Det har vært mye diskusjon rundt tallene, fordi det finnes så mange måter å gjøre slike regnestykker på, sier Erna Solberg til VG - på vei til middag på hotellet i kveld.

- I utgangspunktet kan man tenke at det ikke vil medføre større kostnader, fordi brukerne allerede har rett til hjelp og skal ha hjelp. Vi ser jo likevel at det vil koste noe mer å innfri det vi kom med i dag, men regnestykkene som har blitt lagt frem er veldig spesielle - fordi de forutsetter at brukerne ikke får noe de har krav på i dag.

VGTV: Se pressekonferansen med Jensen og Solberg

- Blir det kommunene som tar regningen?

- Når kostnadene øker for kommunene er det slik at vi må sette oss ned og forhandle. Så får vi se hvordan dette blir, og hvordan regningen betales, svarer Solberg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder