SENG: Forskerne studerte søvnmønsteret til 10.000 mennesker. Foto:NTB scanpix,

Oppsiktsvekkende forskning fra Cambridge: Syvsovere mer utsatt for slag

Sover du mer enn åtte timer per døgn? Da kan du være i risikosonen for å få slag.

 • Synnøve Åsebø

Artikkelen er over fem år gammel

Det er det prestisjetunge universitetet Cambridge som har forsket på sammenhengen mellom søvn og slag, skriver The Independent.

I ti år studerte forskerne søvnmønsteret til 10.000 mennesker mellom 42 og 81 år.

Funnene var oppsiktsvekkende: de som sov i gjennomsnitt mer enn åtte timer per døgn hadde en 46 prosent høyere risiko for å få slag.

På den andre siden fant forskerne at de som i snitt sov mindre enn seks timer per natt hadde en 18 prosent høyere risiko for å få slag.

Vet ikke hvorfor

At for lite søvn er dårlig for helsen er dokumentert flere ganger tidligere. Men sammenhengene mellom for mye søvn og risikoen for slag er foreløpig et mysterium for forskerne.

Forskerne har ikke klart å komme til bunns i om det er søvnmengden i seg selv om utgjør en risiko - eller om det er slik at å sove mer enn åtte timer per døgn i seg selv kan indikere symptomer på sykdom.

– Vi må forstå hva som ligger bak linken mellom stress og risikoen for slag. Hva i kroppen er det som forårsaker dette? Med mer forskning vil vi kanskje finne at et stort søvnbehov kan være en tidlig indikator for risikoen for slag, og da særlig blant eldre mennesker, sier professor Kay-Tee Khav ved Camebridge Institute of Public Health.

Søvntrøbbel

På den andre siden er det flere ganger konkludert med at for lite søvn kan være skadelig for kroppen.

Danske forskerne har funnet fem søvnproblemer som øker risikoen for sykdommer. De er listet i prioritert rekkefølge, hvor nummer én er farligst:

1. Du må bruke piller for å sovne.

2. Du ligger våken mesteparten av natten.

3. Du sover dårlig om natten.

4. Du bruker lang tid på å sovne.

5. Du våkner tidlig om morgenen.

Studien baserer seg på en 20 år lang undersøkelse av 17 000 ansatte hos det franske, mannsdominerte energiselskapet Electricité de France/Gaz de France.

– Hvis du sover dårlig om natten er det et faretegn i seg selv. Jo flere søvnproblemer man har, jo større er risikoen for å bli syk eller dø for tidlig, har Naja Hulvej Rod, lektor ved Institutt for folkehelsevitenskap ved Universitetet i København uttalt til videnskap.dk.

Kan påvirke hjernen

I mars i fjor 2014 la forskere Universitetet i Pennsylvania School Of Medicin frem funn som viser at søvn mangel kan resultere i tap av nevroner. Nevroner er avgjørende for hvordan hjernen fungerer.

– Dette er den første rapporten som indikerer at søvnmangel faktisk kan resultere i tap av nevroner, sier professor Sigrid Veasy i rapporten, publisert i The Journal of Neuroscience.

Nevroner er en nervecelle med utløpere, som er avgjørende for hvordan hjernen fungerer.

Vil undersøke mennesker nøye

Forskerne lot mus sove såpass lite at det tilsvarte fire-fem timers søvn i døgnet i perioder på tre-fire dager for mennesker, et søvnmønster som kan ligne på hva turnusarbeidere kan ha. Resultatene viste rett og slett tap av hjerneceller i en del av hjernen.

– Vi har nå bevis for at søvnmangel kan lede til skader som ikke kan repareres. Det kan være hos et enkelt dyr, men dette tyder på at vi må undersøke mennesker meget nøye, sier Sigrid Veasey til BBC.

Les også

Mer om

 1. Helse

Flere artikler

 1. Pluss content

  Ny studie: Lite søvn kan gi atferdsproblemer hos små barn

 2. Pluss content

  Slik påvirkes du av for lite søvn

 3. Pluss content

  Ny norsk studie: Slik svekkes hjernen av søvnmangel

 4. Pluss content

  Ny forskning: Derfor MÅ du prioritere søvn

 5. Pluss content

  Ny studie: Slik påvirkes barn av for lite søvn

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder