UT?: Thorbjørn Jagland har siden 2009 vært leder i Nobelkomiteen. Han er på valg neste år. Foto:Espen Braata,VG

Jagland: - Risikerer å bli byttet ut

Jagland om den omstridte fredspris: «Det som skjer i Hong Kong, viser at det var viktig å gi prisen til Liu Xiaobo.»

Nobelkomiteens leder, Thorbjørn Jagland erkjenner at han kan bli byttet ut, men advarer mot å politisere Nobelkomiteen. Og så smeller han til Kina - en gang til.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

– Høyre leter etter kandidater som kan lede Nobelkomiteen, sier parlamentarisk leder Trond Helleland til NTB.

Han bekrefter dermed at det er aktuelt å skifte ut Thorbjørn Jagland, som leder komiteen.

– Vi vil naturligvis spille inn kandidater som hver for seg er kapable til å kunne lede Nobelkomiteen, sier han.

Jagland: Er Aps kandidat

Jagland kommenterer det slik:

– Aps stortingsgruppe har bedt meg om å fortsette som medlem av Nobelkomiteen. Jeg har sagt ja til å være Aps kandidat. Men der slutter også Stortingets og partienes innflytelse. Det er Nobelkomiteen som velger sin leder og det blir de fem i komiteen som avgjør det.

Borgerlig innstillings-flertall

Det ligger an til at Høyre skal innstille to kandidater og Frp en: Det betyr at det trolig vil være flertall i Nobelkomiteen for en annen lederkandidat enn Jagland.

– Du risikerer å bli byttet ut som leder?

– Ja, men jeg vet jo ikke om de tar diktat fra sine partier. Ett viktig poeng med at det er komiteen selv som skal velge sin leder, er nettopp å unngå politisering av valget.

– Det blir brukt mot deg at du har en vanskelig dobbeltrolle: som generalsekretær i Europarådet engasjerer du deg i internasjonale interessekonflikter, senest i Ukraina?

– Det var jeg også forrige gang jeg ble valgt som leder av Nobelkomiteen. Og det er altså slik at jeg har avlagt ed i Europarådet, hvor jeg skal være uavhengig av enhver regjering og utenforstående institusjoner.

– Hvis Nobelkomiteens medlemmer ønsker deg fortsatt som leder; er du kandidat?

– Jeg vil ikke si noe om det, fordi jeg ikke ønsker å ta fra komiteen at den skal være uavhengig og at de er de fem i komiteen som avgjør ledervalget. Jeg mener alle de fem som sitter der, er kapable til å lede Nobelkomiteen.

Angriper Kina - igjen

Etter at Kinas den kinesiske regimekritikeren Liu Xiaobo fikk fredsprisen i 2010, har Norges forhold til Kina vært meget anstrengt og tilnærmet uten kontakt.

Jagland ser ingen grunn til å angre på den prisen, snarere tvert om; han bruker den for alt det den er verdt og viser til det som skjer i Hong Kong i disse dager:

– Jeg vakler ikke i den saken: Det som skjer i Hong Kong, viser at det var viktig å gi fredsprisen til Liu Xiaobo.

I mai i år skrev VG at dette kunne bli en realitet, ettersom det fra årsskiftet vil være borgerlig flertall i Nobelkomiteen med to medlemmer fra Høyre og ett medlem fra Frp.

Nobelkomiteen velges av Stortinget etter innstilling fra presidentskapet. I høst er Jagland, Kaci Kullmann Five (H) og SVs plass i komiteen på valg. Berit Reiss-Andersen (Ap) og Inger-Marie Ytterhorn (Frp) er ikke på valg.

Etter valget overtar Høyre innstillingsansvaret for det som har vært SVs plass.

Omdiskutert

Jagland har markert seg som leder av Nobelkomiteen. Ikke minst var fredsprisen til EU i 2012 og til USAs president Barack Obama i 2009 omdiskutert, i tillegg til i 2010, som ga kinesisk vrede.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder